Τεχνική παράταση του μνημονίου για δύο μήνες αποφάσισε το Eurogroup

Τεχνική παράταση του μνημονίου για δύο μήνες αποφάσισε το Eurogroup
AP

Αδυναμία να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2014, διαπίστωσε το Eurοgroup και ως εκ τούτου προσανατολίζεται σε παράταση του υφιστάμενου μνημονίου για τουλάχιστον δύο μήνες, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, η τρέχουσα αξιολόγηση δεν μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους και σε αυτό το πλαίσιο θα χρειαστεί να συνεχιστεί το 2015, προσθέτοντας ότι το "Eurogroup θα είναι ευνοϊκά διακείμενο σε ένα αίτημα της Ελλάδας για τεχνική παράταση δύο μηνών του υφιστάμενου προγράμματος του EFSF".

Μετά και την απόφαση του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση έχει προθεσμία έως το τέλος Φεβρουαρίου ώστε να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα αλλά και να ψηφίσει τα νέα μέτρα που έχει ζητήσει η τρόικα.

Σε αυτό το πλαίσιο η τρόικα αύριο θα αποστείλει στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, επιστολή στην οποία θα περιγράφει όλες τις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης, αλλά και τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των ελεγκτών για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση.

Αφού ο υπουργός Οικονομικών παραλάβει την επιστολή της τρόικας, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αίτημα στο Eurogroup, για δίμηνη παράταση του υφιστάμενου μνημονίου, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τα κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών κρατών.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εurogroup, έχει ως εξής:

«Το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Οι βελτιωμένες αναπτυξιακές προοπτικές για την Ελλάδα αντανακλούν την αξιοσημείωτη προσαρμογή που έχουν αναλάβει οι Έλληνες πολίτες και αρχές. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει καρπούς και αποδυκνέται ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Καλωσορίζουμε επίσης την πρόοδο από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, όπως πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ωστόσο, λαμβάνουμε υπόψη ότι, παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα επανεξέταση δεν μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, η παρούσα επανεξέταση θα πρέπει να συνεχιστεί και στις αρχές του 2015, έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία και έχουν καλυφθεί όλα τα προαπαιτούμενα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος του EFSF.

Ως εκ τούτου, το Eurogroup θα διάκειται ευνοϊκά σε ένα αίτημα από την Ελλάδα για την τεχνική παράταση δύο μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να προετοιμάσει μια έκθεση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της τρέχουσας αναθεώρησης και έδωσε εντολή στην ομάδα εργασίας (EWG) να αναφέρει στα κράτη μέλη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουμε σε τελική απόφαση σχετικά με την παράταση της τρέχουσας συμφωνίας EFSF Master Financial Facility Agreement από το Δ.Σ. του EFSF μέχρι το τέλος του έτους.

Επιπλέον, πληροφορούμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ήταν φρόνιμο να παραταθεί η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο «μαξιλάρι» του ΤΧΣ έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2015, σε συνδυασμό με την παράταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μία τέτοια παράταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις έως το τέλος του έτους.

Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μια ταχεία και πλήρη εφαρμογή του συνόλου των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, έτσι να επιτευχθούν πλήρως οι στόχοι του προγράμματος.

Τα κράτη μέλη του ευρώ παραμένουν θετικά διακείμενα προς την χορήγηση στην Ελλάδα μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM (ECCL), εάν η Ελλάδα το αιτηθεί αυτό και με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμιστικών μέτρων που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ και την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών.»

Ικανοποίηση σε Ελλάδα

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup ανέφεραν ότι “το αίτημα της Ελλάδας για τεχνική παράταση του προγράμματος διάρκειας δύο μηνών, έγινε δεκτό”.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι “τα μέλη του Eurogroup αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση και τονίζουν ότι είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί”.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη “τα μέλη του Eurogroup προέβησαν σε εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια της Ελλάδας με αναφορές στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup ανέφεραν ότι «το αίτημα της Ελλάδας για τεχνική παράταση του προγράμματος διάρκειας δύο μηνών, έγινε δεκτό».

Χαρδούβελης: Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή

Την ικανοποίησή του για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και για το δίμηνο περιθώριο που δόθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή και έχουμε δύο πρόσθετους μήνες περιθώριο (ως το τέλος Φεβρουαρίου), για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση», δήλωσε ο Γκ. Χαρδούβελης.

Καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα υποβάλλει αύριο στο Eurogroup, το επίσημο αίτημά της για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και το αίτημα για την υπαγωγή της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ECCL). Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες που θα διέπουν το ECCL και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας, κατά τη διάρκεια της δίμηνης παράτασης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η τρόικα θα συντάξει αύριο μια ενδιάμεση έκθεση στην οποία θα καταγράφονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Όπως εξήγησαν οι κυβερνητικές πηγές, η έκθεση αυτή είναι απαραίτητη για τυπικούς λόγους, προκειμένου τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών να μπορέσουν να επικυρώσουν την «τεχνική παράταση» του ελληνικού προγράμματος.

Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παράταση του ελληνικού προγράμματος ήταν αναγκαία για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθούν τα 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Όπως δήλωναν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά κατάφερε να πείσει τους εταίρους της να πάρει δίμηνη «τεχνική παράταση», παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup «υπήρχε κλίμα για εξάμηνη παράταση».

Ικανοποίηση Μοσκοβισί- πρόθεση για επίσκεψη στην Αθήνα

Την ικανοποίησή του για την «καταρχήν συμφωνία» μιας «δίμηνης τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος», εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

O Γάλλος επίτροπος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή στις πλέον αντίξοες συνθήκες και επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει τη χώρα. Ο Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε από το 15% του ΑΕΠ το 2009 σε 1,6% του ΑΕΠ το 2014 και τον επόμενο χρόνο ο προϋπολογισμός αναμένεται να είναι ισοσκελισμένος. Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ελλάδα επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο το 2015 θα είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, μετά τη Γερμανία. «Η Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας» δήλωσε στη συνέχεια ο Π. Μοσκοβισί, «όμως η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές, ο επίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες οι συζητήσεις ήταν εντατικές, ότι η προσέγγιση της Επιτροπής ήταν «εποικοδομητική, ανοιχτή και αποφασιστική», αλλά η αξιολόγηση δεν ήταν δυνατό να κλείσει τις προσεχείς ημέρες.

«Από τη μία υπήρχε σαφής πρόοδος σε πολλούς τομείς. Από την άλλη η πρόοδος δεν ήταν τόσο ταχεία όσο θα ήλπιζε κάποιος, ή όσο θα έπρεπε να ήταν για να κλείσει η αξιολόγηση τις προσεχείς ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Μοσκοβισί. «Γι’ αυτό συμφωνήθηκε επί της αρχής, έως ότου επικυρωθεί από τα κράτη-μέλη, η τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος για δύο μήνες. Χαιρετίζω αυτήν την απόφαση που θεωρώ ότι είναι η πιο συνετή που θα μπορούσε να υπάρξει» δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Τέλος, επανέλαβε την πρόθεσή του να επισκεφθεί πολύ σύντομα την Αθήνα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τα Χριστούγεννα.

Δημοφιλή