ΔΙΕΘΝΕΣ
20/04/2015 17:14 EEST

Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ: Η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ

DANIEL ROLAND via Getty Images
The logo of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt/Main, Germany, on April 15, 2015. A news conference by European Central Bank president Mario Draghi in the bank's headquarters was briefly interrupted Wednesday when a young woman charged at Draghi calling for an 'end to the ECB dictatorship'. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND (Photo credit should read DANIEL ROLAND/AFP/Getty Images)

Ένα ενδεχόμενο Grexit απέκλεισε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είμαστε πεπεισμένοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε αρχικά, για να συνεχίσει: «Η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπει τυπικά, νομικά τη δυνατότητα εκδίωξης μιας χώρας από το ευρώ. Θεωρούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί».

Ακόμη, ο Βίτορ Κονστάντσιο αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, υπογραμμίζοντας πως τίποτε από τα δύο δεν θα σήμαινε αναγκαστικά την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

«Εάν συμβεί μία χρεοκοπία… η νομοθεσία δεν επιτρέπει την εκδίωξη από το ευρώ της χώρας που έχει χρεοκοπήσει», σημείωσε σχετικά, για να προσθέσει πως έχει υποδειχθεί στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεση τους στο κράτος, για να αποφύγουν ένα «ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός που θα αφορά το κράτος».

Στην περίπτωση που το κράτος χρεοκοπήσει, δήλωσε ο Κονστάντσιο, «αυτό δεν έχει αυτόματες συνέπειες όσον αφορά τις τράπεζες. Εφόσον οι τράπεζες δεν έχουν χρεοκοπήσει, είναι φερέγγυες και έχουν ενέχυρα που γίνονται αποδεκτά».

Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ακόμη πως «Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να θεσπισθούν μόνο αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση», διευκρινίζοντας πως θα πρέπει να είναι προσωρινοί και για κάποια εξαιρετική περίπτωση.

Αναφέρθηκε δε και στην περίπτωση της Κύπρου, υπενθυμίζοντας πως «όπως είδατε, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν σήμαναν την έξοδο από το ευρώ».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)