ΔΙΕΘΝΕΣ
16/01/2020 07:57 EET

Εξαφανίστηκε ο κινέζικος ξιφίας μετά από 150 χρόνια και η αιτία είναι ο άνθρωπος

Το είδος θεωρήθηκε «λειτουργικά εξαφανισμένο» ή ανίκανο να αναπαραχθεί, από το 1993.

Οι επιστήμονες του Πεκίνο ανακοίνωσαν την εξαφάνιση ενός σπάνιου είδους ψαριού, του «κουπόψαρου» (peddlefish), που υπήρχε για περισσότερα από 150 εκατομμύρια χρόνια στη γη. Η αιτία εξαφάνισής του είναι η ανθρώπινη παρέμβαση. 

Αναλυτικότερα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έκθεση Science of The Total Environment αυτή την εβδομάδα αναφέρει ότι το γιγάντιο κινέζικο ψάρι - κουπί, γνωστό και ως κινέζικος ξιφίας, είναι επίσημα εξαφανισμένο.

Το ψάρι «τέρας», ένα από τα μεγαλύτερα είδη γλυκού νερού στον κόσμο μήκους έως και επτά μέτρων, υπήρξε κάποτε στο ποταμό Yangtze της Κίνας. Ήταν τόσο γρήγορο, που οι Κινέζοι το αποκαλούσαν «τίγρη του νερού». 

Ο επικεφαλής της μελέτης Κιγουέι Γουέι της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών της Αλιείας χαρακτήρισε την εξαφάνισή του ως «μια καταδικαστέα και ανεπανόρθωτη απώλεια».  

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από το 2003 δεν έχει παρατηρηθεί στον ποταμό Yangtze κανένα γιγάντιο ψαροντούφεκο, ούτε έχει σκοτωθεί κανένα «κουπόψαρο». Εκτιμάται ότι το τελευταίο από το συγκεκριμένο είδος ψαριού πιθανότατα πέθανε μεταξύ του 2005 και του 2010.

Το είδος θεωρήθηκε «λειτουργικά εξαφανισμένο» ή ανίκανο να αναπαραχθεί, από το 1993.

CNN

Οι κύριες αιτίες της εξαφάνισης του αρχαίου είδους θεωρούνται η υπεραλίευση και η κατασκευή ενός μεγάλου φράγματος στον ποταμό το 1981, το οποίο χώρισε τον υδρόβιο πληθυσμό στα δύο. 

Διαπιστώνεται, ότι στο  οικοσύστημα του ποταμού Yangtze με έκταση 3900 μίλια  τα μισά από τα 175 είδη που φιλοξενούνται σε αυτό βρίσκονται μόνο στα ύδατά και σταδιακά εξαφανίζονται, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

 

Πηγή: CBS News