ΔΙΕΘΝΕΣ
10/06/2019 19:45 EEST | Updated 11/06/2019 19:08 EEST

Εξαλλοι οι Τούρκοι με τους Ισλανδούς για τη βούρτσα τουαλέτας σε διεθνή ποδοσφαιριστή

Και για την πολύωρη κράτηση της εθνικής τους ομάδας ποδοσφαίρου στο αεροδρόμιο Κέφλαβικ για εξονυχιστικό έλεγχο.

Anadolu Agency via Getty Images

Εξαλλοι είναι οι Τούρκοι που καταγγέλουν την παρατεταμένη κράτηση της εθνικής τους ομάδας ποδοσφαίρου σε αεροδρόμιο της Ισλανδίας και την γελιοποίηση του μεγάλου αστέρα της ομάδας τους, Εμρε Μπελόζογλου, από έναν άνδρα που κρατούσε βούρτσα τουαλέτεας αντί για μικρόφωνο κατά τη διάρκεια των δηλώσεων ενόψει της αναμέτρησης μεταξύ των δύο χωρών την ερχόμενη Τρίτη.

Το τουρκικό Twitter και το Facebook πήραν «φωτιά» τη Δευτέρα, αφού αποκαλύφθηκε ότι οι αρχές της Ισλανδίας κράτησαν την εθνική ομάδα την Κυριακή το βράδυ για τρεις ώρες κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Leifur Eiriksson Air Terminal, στο Κέφλαβικ της Ισλανδίας, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Οι παίκτες της ομάδας, η οποία θα αντιμετωπίσει την Ισλανδία στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2020, υπεβλήθησαν σε εξονυχιστικό έλεγχο των διαβατηρίων τους και των αποσκευών τους.

Στη συνέχεια, καθώς ο Εμρε Μπελόζογλου, ένας εμβληματικός για τη χώρα ποδοσφαιριστής, έφευγε από το αεροδρόμιο, σταμάτησε για να παραχωρήσει δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ αλλά κάποιος φάνηκε να κρατάει μια βούρτσα τουαλέτας αντί για μικρόφωνο.

Ορισμένοι χρήστες του Twitter ισχυρίστηκαν ότι υπήρχε μια ρατσιστική χροιά σε αυτή την πράξη. Το χάσταγκ #TurksAreComingForIceland (σ.σ. Οι Τούρκοι έρχονται για τους Ισλανδούς) έχει γίνει πρώτο στα trends από την Κυριακή το βράδυ, καθώς οι επίσημες δηλώσεις από εξοργισμένους Τούρκους αξιωματούχους άρχισαν να συσσωρεύονται.

«Η αντιμετώπιση που έλαβε η εθνική μας ομάδα στο αεροδρόμιο της Ισλανδίας είναι απαράδεκτη όσον αφορά τόσο τα διπλωματικά έθιμα όσο και από ανθρώπινη άποψη. Ο λαός μας δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Ισλανδίας για τη βούρτσα: Οργισμένη διακοίνωση της Αγκυρας

Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, εξέδωσε επίσης δήλωση: «Η αντιμετώπιση της τουρκικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο αεροδρόμιο Κέφλαβικ της Ισλανδίας δεν ήταν σύμφωνη με τη διπλωματική ευγένεια ή την αθλητική συμπεριφορά. Καταδικάζω τις αρχές και τους αξιωματούχους που ήταν υπεύθυνοι για το τι συνέβη. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση» διεμήνυσε.

Ο υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας της Τουρκίας απεστάλη επίσης στη χώρα μετά το περιστατικό.

Οι ισλανδικές Αρχές δήλωσαν ότι είχαν κρατήσει την τουρκική εθνική ομάδα στο αεροδρόμιο επειδή πέταξαν από ένα «μη εγκεκριμένο» αεροδρόμιο στην πόλη Κόνια, όπου η ομάδα έπαιξε κόντρα στη Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ισλανδίας ανέφερε ότι η όλη υπόθεση ήταν «περίεργη» και είπε ότι θα υπάρξει μια δήλωση.

Οι δηλώσεις αυτές δεν εμπόδισαν τους Τούρκους οπαδούς ποδοσφαίρου να προσπαθούν να εντοπίσουν το άτομο που κρατούσε την βούρτσα.

Ο Μπένεντικτ Γκρέταρσον, δημοσιογράφος της τοπικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Visir, έλαβε εκατοντάδες μηνύματα - συμπεριλαμβανομένων απειλών και  προσβολών - αφού υποδείχθηκε εσφαλμένα ως το άτομο που κρατούσε τη βούρτσα.

Ο λογαριασμός Facebook της Ισλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στοχοποιήθηκε επίσης από εξαγριωμένους Τούρκους οπαδούς.

Πάντως, η πέτρα του σκανδάλου που παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο, δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

Πηγή: Μiddle Εast Εye