CULTURE
31/03/2020 07:15 EEST | Updated 31/03/2020 07:15 EEST

Εξερευνώντας online τα Μουσεία του Βατικανού: Από την Καπέλα Σιστίνα μέχρι τις Αίθουσες του Ραφαήλ

Οι θύρες των μουσείων με τους θησαυρούς ανοίγουν πριν χαράξει, στις 5:30 τα ξημερώματα.

Education Images via Getty Images
Η κύρια είσοδος στην αίθουσα με τα αγάλματα  του Μουσείου Κιαραμόντι 

Η ιστορία των Μουσείων του Βατικανού στη Ρώμη ξεκίνησε με την αγορά μιας μαρμάρινης γλυπτικής σύνθεσης πριν από 500 χρόνια. Το άγαλμα αυτό που απεικόνιζε την τιμωρία του Τρώα ιερέα Λακοόοντα, ο οποίος σύμφωνα με την (ελληνική) μυθολογία προσπάθησε να πείσει τους αρχαίους Τρώες να μην δεχθούν το «δώρο» των Ελλήνων, τον Δούρειο Ίππο, ανακαλύφθηκε σε αμπελώνα δίπλα στην βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης, κοντά στο Domus Aurea του Νέρωνα, στις 14 Ιανουαρίου 1506 και με εντολή του Πάπα Ιουλίου Β’ εξετάστηκε από τους αρχιτέκτονες του Βατικανού Μιχαήλ Άγγελο και Τζουλιάνο ντα Σανγκάλο, οι οποίοι πρότειναν την αγορά του, όπως και έγινε. Ο Πάπας τοποθέτησε το σύμπλεγμα του Λαοοκόντα και των παιδιών του που στραγγαλίζονται από φίδια σε δημόσια θέα, στην Αυλή του Μπελβεντέρε, ακριβώς ένα μήνα μετά την ανακάλυψή του. 

Το κτιριακό σύμπλεγμα των Μουσείων του Βατικανού, το οποίο βρίσκεται εντός της Αγίας Έδρας, δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα και επί της ουσίας αποτελείται από το ίδιο το μουσείο και τα μέγαρα των παπών και φιλοξενεί θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας (μεταξύ των οποίων και λάφυρα της Καθολικής Εκκλησίας σε διάφορες στιγμές της ιστορίας), από γλυπτά της κλασικής αρχαιότητας και της ρωμαϊκής περιόδου, επιγραφές και μωσαϊκά μέχρι αιγυπτιακές μούμιες, έργα των κορυφαίων Δασκάλων της Αναγέννησης, πολύτιμα χειρόγραφα, χάρτες και έργα σύγχρονης τέχνης -Ντε Κίρικο, Πικάσο, Σαγκάλ, Καντίνσκι, Φράνσις Μπέικον. 

Τα Μουσεία γιόρτασαν επισήμως την 500ή τους επέτειο τον Οκτώβριο του 2006 με την παρουσίαση των εκθεμάτων από τις ανασκαφές της νεκρόπολης του Βατικανού και μία επίσκεψη σε αυτά, εκτός από απολαυστική, μπορεί να εξελιχθεί σε περιπετειώδη, εάν λάβει κανείς τα -υπό κανονικές συνθήκες- πλήθη των επισκεπτών που φτάνουν τα 5 εκατομμύρια ετησίως (εξού και η αγορά εισιτηρίων online θεωρείται απαραίτητη).

Ενώ (παρα)Μένουμε Σπίτι εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, έχουμε την ευκαιρία και τον χρόνο για μία εικονική περιήγηση μέσα από το site των Μουσείων του Βατικανού που παρέχει πληροφορίες για την ιστορία και τις συλλογές των μουσείων -με ειδική αναφορά στα αριστουργήματα τους- τους περίφημους Κήπους, αλλά και το Τμήμα Συντήρησης των έργων τέχνης. 

Ενδεικτικά:

Η οροφή της Καπέλα Σιστίνα

Μουσείο Κιαραμόντι

Μουσείο Πίου και Κλήμη

Αίθουσες του Ραφαήλ

Γρηγοριανό Αιγυπτιακό Μουσείο

ALEXEY IZOTOV via Getty Images

Τις πόρτες των Μουσείων του Βατικανού ανοίγει κάθε πρωί ο Τζιάνι Κρέα. Ο άνθρωπος που έχει το προνόμιο να αντικρίζει την Καπέλα Σιστίνα και τις σκιές του Καραβάτζιο την αυγή, ξεκινάει τη μεγάλη πορεία του, καθημερινά στις 5:30 τα ξημερώματα. Είναι ο φύλακας -τα τελευταία χρόνια, επικεφαλής, clavigero-, της ομάδας των δέκα ανδρών οι οποίοι ανοίγουν και κλείνουν τις 300 πόρτες των μουσείων (και είναι υπεύθυνοι για τα 2.797 κλειδιά των θυρών), διανύοντας μία απόσταση περίπου επτά χιλιομέτρων την ημέρα. Η διαδικασία διαρκεί το πρωί μία ώρα και το βράδυ, οπότε και κλείνουν οι πόρτες, ενενήντα λεπτά, εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα. 

Franco Origlia via Getty Images
Η μία από τις δύο ελικοειδείς σκάλες του αρχιτέκτονα Μπραμάντε. Η πρώτη και αυθεντική κατασκευάστηκε το 1505, η δεύτερη το 1932.
Jean-Luc PETIT via Getty Images
Spencer Platt via Getty Images
Lucas Schifres via Getty Images
Καπέλα Σιστίνα, Μιχαήλ Άγγελος, Γένεσις, Δημιουργία του Αδάμ.
Spencer Platt via Getty Images
Τις πύλες των Μουσείων του Βατικανού περνούν κάθε χρόνο περίπου 5 εκατομμύρια επισκέπτες.
Spencer Platt via Getty Images
Τα πλήθη των επισκεπτών συνωστίζονται στις αίθουσες.
Dan Kitwood via Getty Images
Το περίφημο μνημειακό μαρμάρινο σύμπλεγμα του Τρώα Λαοοκόντα και των παιδιών του που στραγγαλίζονται από φίδια. μάλλον ρωμαϊκό αντίγραφο του 1ου αι. π.Χ.
FILIPPO MONTEFORTE via Getty Images
Η κεντρική είσοδος
Education Images via Getty Images
Το σύμπλεγμα των κτιρίων όπου στεγάζονται τα Μουσεία του Βατικανού από ψηλά.
Pacific Press via Getty Images
Αίθουσα του Ραφαήλ.
NurPhoto via Getty Images
Αίθουσα του Ραφαήλ.
NurPhoto via Getty Images