Ευρωπαϊκό «μπαράζ» αναγνωρίσεων του Γκουαϊντό - «Οχι» από Ιταλία, Ιρλανδία

Μετά την λήξη της προθεσμίας που είχε δοθεί στον Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές.
NurPhoto via Getty Images

Σε μία συντονισμένη κίνηση το πρωί της Δευτέρας, ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν τον Γκουαϊντό ως μεταβατικό πρόεδρο, μετά την λήξη της προθεσμίας που είχε δοθεί στον Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η υιοθέτηση ενιαίας στάσης της Ε.Ε. σκόνταψε στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το Reuters, στο προσχέδιο της ανακοίνωσης την οποία μπλόκαρε η Ιταλία, τονιζόταν ότι χώρες- μέλη της Ένωσης «θα αναγνωρίσουν» τον Χουάν Γουαϊντό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας- υπογραμμίζοντας ωστόσο πως μια τέτοια κίνηση αποτελεί επιλογή σε επίπεδο εθνικής κυβέρνησης και όχι ΕΕ. «Χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναγνωρίσουν μεμονωμένα τον Χουάν Γκουαϊντό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας» σημειώνεται στο προσχέδιο, το οποίο έκανε έκκληση για «ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές»

Η Ιταλία δεν ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν συμφώνησε με την αναγνώριση του Γκουαϊντό. Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάϊμον Κόβενι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του δεν θα ακολουθήσει τους Ευρωπαίους εταίρους της που αναγνώρισαν τον Γκουαϊντό.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, για να μπορέσει ο λαός της Βενεζουέλας να λάβει μία δημοκρατική απόφαση» δήλωσε ο Κόβενι.

Στην αναγνώριση του Γκουαϊντό προχώρησαν την Δευτέρα η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Δανία και η Ισπανία.

«Αναγνωρίζω τον πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας, κ. Χουάν Γκουαϊντό, ως πρόεδρο της Βενεζουέλας» δήλωσε σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέντρο Σάντσεζ, κάνοντας έκκληση για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές το ταχύτερο δυνατόν.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το Λονδίνο. «Ο Νικολάς Μαδούρο δεν κήρυξε εκλογές κατά την προθεσμία των 8 ημερών που του δώσαμε» δήλωσε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χάντ. «Έτσι, η Βρετανία, όπως και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, αναγνωρίζουμε τον Γκουαϊντό ως μεταβατικό πρόεδρο μέχρι να γίνουν αξιόπιστες εκλογές...»

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Inter ότι ο Γκουαϊντό «έχει και την δυνατότητα και τη νομιμότητα» για να οργανώσει προεδρικές εκλογές. Ο Λε Ντριάν πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα συζητήσει το θέμα της Βενεζουέλας με τους ευρωπαίους εταίρους της και ότι η κρίση πρέπει να περιοριστεί με ειρηνικό τρόπο και ο εμφύλιος πόλεμος να αποφευχθεί.

Tην αναγνώριση του Γκουαϊντό ανακοίνωσε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μέσω Twitter.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε και αυτή από πλευράς της πως αναγνωρίζει τον Γκουαϊντό ως μεταβατικό πρόεδρο, τονίζοντας πως θα έπρεπε να διοργανώσει νέες εκλογές το συντομότερο δυνατόν. «Ο Γκουαϊντό είναι αυτός με τον οποίο συνομιλούμε, και από τον οποίο περιμένουμε να αρχίσει μια εκλογική διαδικασία όσο πιο σύντομα γίνεται- είναι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος για αυτή τη δουλειά από την οπτική γωνία της Γερμανίας, όπως και πολλών Ευρωπαίων εταίρων» δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο επίσκεψής της στο Τόκιο.

O Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, έγραψε στο Twitter πως πλέον η Αυστρία θεωρεί τον Γκουαϊντό τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε και αυτός μέσω Twitter την αναγνώριση του Γκουαϊντό, τον οποίο αναγνώρισαν επίσης ως μεταβατικό πρόεδρο η Σουηδία, η Πορτογαλία και η Δανία.

Τον Μαδούρο υποστηρίζουν η Ρωσία και η Κίνα, που έχουν προβεί σε επενδύσεις και δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βενεζουέλα, ενώ είναι σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ σε μια σειρά περιοχών γεωπολιτικού ενδιαφέροντος ανά τον κόσμο.

Στην Ιταλία, το Μ5S (Κίνημα Πέντε Αστέρων) που αποτελεί τον έναν εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, κρατά αποστάσεις από τη γενικότερη στάση των ευρωπαϊκών χωρών, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αυτοανακηρυχθέντες ηγέτες. Ωστόσο, ο άλλος εταίρος, η Λέγκα, υποστηρίζει τον Γκουαϊντό, με τον επικεφαλής της, Ματέο Σαλβίνι, να έχει δηλώσει πως είναι με τον λαό της Βενεζουέλας, «εναντίον καθεστώτων σαν του Μαδούρο, που βασίζονται σε βία, φόβο και πείνα». Από πλευράς του, ο Γκουαϊντό δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τη στήριξη της Ιταλίας, καθώς «είναι πολύ σημαντική για εμάς». Σημειώνεται ότι οι Βενεζουελάνοι ιταλικής καταγωγής αποτελούν μεγάλη ομάδα με επιρροή στη λατινοαμερικανική χώρα.

Δημοφιλή