Έξι διατροφικά λάθη που κάνουμε μετά από την προπόνηση μας

Όσα δεν πρέπει να κάνουμε αν πεινάσουμε μετά την προπόνηση μας

Καθημερινά προσπαθούμε να βελτιώσουμε την διατροφή μας και φυσική μας κατάσταση. Ειδικά την περίοδο που διανύουμε με τη πανδημία του κροονοϊού οι περισσότεροι αφιερώσαμε στην καραντίνα πολλές ώρες της ημέρας στη γυμναστική στο σπίτι.

Τι γίνεται όμως όταν έχουμε κουρασθεί από τη πολλή γυμναστική και το στομάχι μας ζητάει λίγο φαγητό; Τις περισσότερες φορές καταναλώνουμε τροφές που μπορούν να σαμποτάρουν όσα καταφέραμε με τη γυμναστική μας.

Κατά τον Δρ. Ρόμπ Ντάνοφ, γιατρό με ειδίκευση στην αθληατρική στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, δεν χρειάζεται να τρώμε κάποιο σνακ ή γεύμα μετά από κάθε προπόνηση γιατί πολλές σωματικές ασκήσεις δεν το απαιτούν - όπως οι χαλαρές ασκήσεις.

«Αν κάνουμε γυμναστική το πρωί πριν το πρωινό, τότε θα πρέπει να φάμε κάτι. Αλλά αν έχουμε ήδη φάει σε διάστημα τεσσάρων με έξι ωρών πριν την προπόνηση, τότε δεν χρειάζεται να φάμε», εξηγεί.

Όλοι μας, λοιπόν, κάνουμε άθελα μας κάποια διατροφικά λάθη όσον αφορά την φυσική μας υγεία. Ακολουθούν έξι βασικά λάθη που κάνουμε μετά την γυμναστική μας.

1. Τρώμε πολύ πρωτεΐνη

Εδώ και πολλά χρόνια επικρατεί ο μύθος ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε πολύ πρωτεΐνη μετά από κάθε προπόνηση μας ώστε να μεγιστοποιήσουμε την δύναμη μας. Σύμφωνα με μια έρευνα στο περιοδικό «Journal of the International Society of Sports Nutrition», εφόσον η καθημερινή μας διατροφή περιέχει αρκετή πρωτεΐνη – για παράδειγμα μέχρι 30 γραμμάρια σε κάθε γεύμα – δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε.

2. Πίνουμε αλκοόλ

Αν πιούμε μερικά ποτηράκια κρασί μετά από μια προπόνηση, εξηγεί μια έρευνα στο περιοδικό «PLOS One», αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των μυών μας να αναρρώνουν αποτελεσματικά. Τα καλά νέα είναι ότι ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα δεν αποτελεί πρόβλημα.

3. Τρώμε πολύ

Συχνά λέμε στον εαυτό μας επειδή κάναμε γυμναστική μπορούμε να φάμε ότι θέλουμε. Η διατροφολόγος Τζένα Μπράντοκ υποστηρίζει ότι αυτή την σκέψη την κάνουμε και τις μέρες που δεν γυμναζόμαστε.

Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή μας μετράει περισσότερο από την γυμναστική κάνουμε – τουλάχιστον όσον αφορά την περιφέρεια της μέσης μας και πόσο λεπτή θέλουμε να είναι.

«Δεν υπάρχει θέμα να τρώμε πότε - πότε λιγάκι παραπάνω αρκεί να μην μας γίνει συνήθεια και επειδή ξεκινήσαμε γυμναστική να αρχίσουμε να τρώμε ανθυγιεινά», λέει η Μπράντοκ.

4. Τσιγκουνευόμαστε να φάμε υδατάνθρακες μετά από έντονη προπόνηση

Μετά από μια ώρα ή περισσότερο έντονης γυμναστικής, όπως τρέξιμο ή κολύμπι, οι μύες μας χρειάζονται πολύ γλυκογόνο για να ανακάμψουν και να δυναμώσουν, λέει η Δρ. Νάνσυ Κοέν, καθηγήτρια διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ της Μασαχουσέτης.

Υγιείς υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια κα δημητριακά, είναι οι καλύτερες πηγές γλυκογόνου. Η Κοέν δηλώνει ότι πρέπει να καταναλώνουμε σε διάστημα μιας ώρας μετά την προπόνηση περίπου ένα γραμμάριο υγιεινών υδατανθράκων ανά κιλό του σωματικού μας βάρους. Ένα σμούθι με φρούτα είναι αρκετό.

5. Δεν πίνουμε αρκετό νερό

Σύμφωνα με μια έρευνα στο περιοδικό «International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism», οι δρομείς υποτιμούν το ποσοστό του νερού που ιδρώνουν κατά 50%.

Ακόμα και από μια χαλαρή προπόνηση, στην οποία δεν ιδρώνουμε πολύ, μπορεί να αφυδατωθούμε. Η Κοέν μας συμβουλεύει να ζυγιζόμαστε πριν και μετά από κάθε προπόνηση. Για κάθε κιλό που χάνουμε θα πρέπει να πιούμε περίπου ανάλογη ποσότητα νερού.

6. Δεν έχουμε προετοιμάσει κάτι από πριν

Όταν έχουμε κάνει πολλές ώρες γυμναστική το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πεινάσουμε. Όμως δεν είναι καθόλου καλή στιγμή για να αποφασίσουμε τι θα φάμε. Το μυαλό μας λιγουρεύεται τροφές με πολλές θερμίδες και ενέργεια, σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ.

Αυτές οι λιγούρες μας κάνουν να θέλουμε να φάμε ανθυγιεινά φαγητά. Η ομάδα του Πανεπιστημίου έδειξε ότι όσοι είναι πεινασμένοι αγοράζουν κατά 46% περισσότερα φαγητά με πολλές θερμίδες σε σχέση με τους λιγότερο πεινασμένους. Για αυτό θα ήταν καλό να προετοιμάζουμε προσεκτικά το γεύμα μας πριν πάμε στη προπόνηση μας.

ΠΗΓΗ: Red