Έξι φορές μεγαλύτερος ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην πολύπαθη Ιταλία

Ασύλληπτος αριθμός εάν φέρουμε ξανά στην μνήμη μας τις εφιαλτικές μέρες του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου.
Ρώμη, Ιταλία, 25η Απριλίου 2020, εν μέσω lock down.
Ρώμη, Ιταλία, 25η Απριλίου 2020, εν μέσω lock down.
Antonio Masiello via Getty Images

Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης και η δεύτερη παγκοσμίως που υπέστη στις αρχές του έτους το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία κορονοϊού, με τις ειδήσεις που έρχονταν καθημερινά κυρίως από τον βορά τρομάζουν.

Μέχρι σήμερα, έχει καταγράψει επισήμως 248.229 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 35.166 νεκρούς και είναι η 4η χώρα στον πλανήτη με τον υψηλότερο αριθμό νεκρών και η 15η σε αριθμό κρουσμάτων και 4η και 2η αντίστοιχα σε ευρωπαϊκό.

Γνωρίζοντας όμως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό, τίθεται το ερώτημα (και στην περίπτωση της Ιτλίας όπως και για όλες τις χώρες) : για όσους φορείς του ιού μιλάμε πραγματικά.

Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα έρευνας επί των πολιτών που ανέπτυξαν αντισώματα στον covid -19 (η οποία συντονίσθηκε από το ιταλικό υπουργείο Υγείας) Ιταλοί επιστήμονες θεωρούν σήμερα ότι στην πραγματικότητα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα έως τώρα είναι 1,5 εκατ. Έξι φορές περισσότερα, δηλαδή, απ΄οσα έχουν διαγνωσθεί έως τώρα.

Το συμπέρασμα αυτό εξήχθη από το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας, η οποία αποκαλύπτει ότι το 2,5% του στατιστικού δείγματος ανέπτυξε αντισώματα στον ιό.

Εκτός από τον συντονισμό του υπουργείου υγείας της Ρώμης, καθοριστική ήταν και η συμμετοχή στην επιδημιολογική αυτή έρευνα του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής και του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος συγκέντρωσε τον αναγκαίο δείγμα εθελοντών.

Οι κάτοικοι της Λομβαρδίας αποτελούν το 51% των Ιταλών που προέκυψαν θετικοί στον κορονοϊό, ενώ μόλις το 0,3% των Σικελών μολύνθηκε από την ασθένεια.

«Μπορούμε να πούμε ότι ξεπεράσαμε τη δυσκολότερη φάση της επιδημίας, αλλά δεν μπήκαμε ακόμη σε απάνεμο λιμάνι. Χρειάζεται προσοχή», τόνισε ο Ιταλός υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, σχολιάζοντας την έρευνα αυτή.

Πηγές: Worldmeters.info, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή