Έξι οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis. Τι λέει ο δικηγόρος των πληροφοριοδοτών

Eurokinissi

Υπέρ των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis τάχθηκε ο δικηγόρος τους Παύλος Σαράκης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ1, διευκρινίζοντας πως όλα ξεκίνησαν το 2014 όταν δύο τότε στελέχη της εταιρείας συνέταξαν δικόγραφο δίνοντας ουσιαστικά την αφορμή για τη διεξαγωγή της έρευνας για 29 χώρες. Ο τρίτος μάρτυρας προστέθηκε το 2017.

«Υπάρχουν τρεις πληροφοριοδότες της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλοι τρεις προστατευόμενοι που έδωσαν στοιχεία στις ελληνικές αρχές.Οι συγκεκριμένοι μάρτυρες έδειξαν πολύ ψηλά, σε πολιτικά πρόσωπα, ονόματα διευθύνσεις και τραπεζικούς λογαριασμούς», σημείωσε ο κ. Σαράκης.

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως στην ελληνική Βουλή διαβιβάστηκαν μόνο οι καταθέσεις μαρτύρων των ελληνικών αρχών, δεν διαβιβάστηκαν στοιχεία από τους άλλους τρεις πληροφοριοδότες των αμερικανικών αρχών.

Η ελληνική έρευνα ξεκίνησε ζητώντας την συνδρομή της αμερικανικής κυβέρνησης, με βάση διαρροή το Δεκέμβριο του 2016, ενώ ακολούθησε η παρέμβαση Κοντονή που ζήτησε από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελ. Ράικου τη συνδρομή των αμερικανικών αρχών κι έτσι ξεκίνησε η στενή συνεργασία.

Υπενθυμίζεται πως βάσει διακρατικής συμφωνίας ισχύει η αρχή αμοιβαιότητας, άρα τα στοιχεία αμερικανικών αρχών διαβιβάζονται προς επεξεργασία στις ελληνικές αρχές και αμφίδρομα.

Όπως επισήμανε ο κ. Σαράκης, σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν ασυλία και προστασία, όμως εάν αποδειχθεί ότι η μαρτυρία τους είναι ψευδής ή αναληθής αυτομάτως χάνουν το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό αυτές οι καταθέσεις συνοδεύονται πάντα και με άλλα αποδεικτικά υλικά.

«Θεωρώ ότι έχουν δοθεί τα πάντα», τόνισε ο κ. Σαράκης, σημειώνοντας: «Λένε οι ΗΠΑ, σας παρέχουμε στοιχεία, αλλά η υπόθεση πρέπει να φτάσει ως το τέλος και τα στοιχεία να μην διαρρεύσουν».

Popular in the Community