Εξι πολιτικοί «μετανάστες» με στόχο μία έδρα στην Ευρωβουλή

Ανάμεσά τους όχι μόνο ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και μια ακόμη Ελληνίδα!
Zbynek Pospisil via Getty Images

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ήταν ο πρώτος που είχε εκφράσει την επιθυμία του να κατέβει υποψήφιος για τις Ευρωεκλογές με πανευρωπαϊκό πολιτικό σχήμα. Αυτό που οραματιζόταν για τις επικείμενες εκλογές ήταν να μην περιοριστεί στις ψήφους μόνο των Γάλλων πολιτών, αλλά να έχει τη δυνατότητα να τον στηρίξουν και οι υποστηρικτές του από άλλες χώρες της ηπείρου. Μπορεί να μην έγινε δεκτό το αίτημα του, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί των φετινών ευρωεκλογών που δοκιμάζουν την τύχη τους, όχι στην χώρα τους, αλλά σε κάποιο άλλο κράτος της ΕΕ.

Το δικαίωμα μετακίνησης των πολιτών εντός της ΕΕ δεν προσφέρει μόνο διαμονή κι εύρεση εργασίας σε όποια χώρα-μέλος της επιθυμούν, αλλά και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε χώρα της αρεσκείας τους σε περίπτωση που δεν είναι εκλεγμένοι αλλού και πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως αυτό της κατοικίας.

Στο σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχουν τέσσερις εκλεγμένοι ευρωβουλευτές που πολιτεύτηκαν σε άλλη χώρα, αλλά οι αριθμοί πρόκειται να αλλάξουν στις επικείμενες εκλογές. Οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι. Ανάμεσά τους, εκτός από τον Γιάνη Βαρουφάκη που πολιτεύεται στη Γερμανία, υπάρχει και άλλη μια Ελληνίδα.

Γαλλία: Σάντρο Γκόζι και Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

ELLE.fr

Ο Σάντρο Γκόζι, πρώην Ιταλός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι και η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Ελληνογαλλίδα γιατρός, εντάχθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία με τον Εμανουέλ Μακρόν και το κόμμα La République en Marche (LREM).

Ο Σάντρο Γκόζ
Ο Σάντρο Γκόζ

Η κυρία Ζαχαροπούλου εργάζεται ως γυναικολόγος και χειρούργος στη Γαλλία και αισθάνθηκε την υποχρέωση να αποδείξει την ανάγκη για διακρατικότητα, όπως την εξέφρασε και ο Γκόζι: «Δεν μπορούσα να αποτελέσω παράδειγμα ενότητας στην Ευρώπη αν πολιτευόμουν με τη χώρα μου. Μερικές φορές με μικρά παραδείγματα μπορούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές, αλλά χρειαζόμαστε γυναίκες και άνδρες που μπορούν να αντιπροσωπεύσουν αυτή την αλλαγή. Δεν θα έχουμε ποτέ μια πραγματική ευρωπαϊκή δημοκρατία, αν δεν έχουμε διακρατικά κινήματα και δεν υπερβούμε τα σύνορα.

Βέλγιο: Νικολά Μπαρνιέ και Νίλι Κρόες

Ο Νικολά Μπαρνιέ, ο γιος του επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ , θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής στις επικείμενες εκλογές με το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

«Η ιδέα να υπάρχει ένας ξένος υπήκοος (σ.σ. της Γαλλίας) στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών προήλθε από τον πρωθυπουργό, με τη στήριξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν», ανέφερε. «Βρίσκω αυτήν την καινοτομία σύγχρονη και θεωρώ ότι ανταποκρίνεται πλήρως στην ίδια την ουσία των ευρωεκλογών», πρόσθεσε.

Στο Βέλγιο πολιτεύεται και η Ολλανδή πρώην επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Νίλι Κρόες, προσδίδοντας αξιοπιστία στο ευρωψηφοδέλτιο των Open VLD, αλλά θεωρείται αδύνατο να τα καταφέρει να εκλεχθεί. Μιλώντας στην Politico, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δεν της έκανε πρόταση για το δικό του ευρωψηφοδέλτιο και έτσι προτίμησε τον συνδυασμό του πρώην Βέλγου πρωθυπουργού Γκι Φερχόφστατ που εξομολογείται ότι τον σέβεται πολύ.

Σημειώνεται ότι το 2016 αποκαλύφθηκε ότι η Κρόες διηύθυνε offshore στις Μπαχάμες.


Γερμανία: Γιάνης Βαρουφάκης

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης αναζητά την τύχη του στη Γερμανία με το κόμμα DIEM25, μετά την απογοήτευσή του από το δημοψήφισμα το 2015.

Σύμφωνα με την Politico, από τις ήδη υπάρχουσες δημοσκοπήσεις, ο κύριος Βαρουφάκης φαίνεται πως δεν θα κερδίσει κάποια έδρα.

Στόχος του, εξάλλου, όπως σημειώνει, είναι να αποδείξει πως δεν υπάρχει καμιά σύγκρουση μεταξύ Βορρά και Νότου, Γερμανών κι Ελλήνων και η μόνη σύγκρουση βρίσκεται ανάμεσα σε προοδευτικές και αυταρχικές πολιτικές.

«Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μια μοναδική ευκαιρία για ένα ενιαίο μανιφέστο για την Ευρώπη που θέλουμε», συμπληρώνει.

Ρουμανία: Γιούρι Λεάντσα

Τελευταίος στη λίστα βρίσκεται ο πρώην Μολδαβός πρωθυπουργός Γιούρι Λεάντσα, ο οποίος βρίσκεται στο ευρωψηφοδέλτιο του πρώην πρωθυπουργού της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα. Όπως και πολλοί άλλοι Μολδαβοί, κατέχει και αυτός ρουμανική υπηκοότητα.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση μου είναι να διασφαλίσω ότι η ΕΕ διευρύνεται προς τα ανατολικά», δηλώνει. Ο Λέαντσα δήλωσε ότι εάν εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, ελπίζει να δώσει προστιθέμενη αξία στο θέμα της διπλής υπηκοότητας, προσθέτοντας ότι «εκτιμά την ιθαγένεια της ΕΕ περισσότερο από κάποια παλιά ή νέα μέλη».

Η Μολδαβία και η Ρουμανία ”μοιράζονται τον ίδιο πολιτισμό, την ίδια γλώσσα, την ίδια ιστορία”, είπε. ”Και ελπίζω επίσης να μοιραστούμε το ίδιο μέλλον”.

Δημοφιλή