Εξι βήματα για να επανέλθουμε στην καθημερινότητα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Και πώς θα καταπολεμήσουμε την θλίψη του φθινοπώρου.
Φωτό αρχείου.
MarinaVarnava via Getty Images
Φωτό αρχείου.

Βρισκόμαστε στις αρχές Σεπτεμβρίου, τον μήνα που οι περισσότεροι επιστρέφουμε στην καθημερινότητά μας. Ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θέτουμε νέους στόχους για την χρονιά που έρχεται, τα παιδιά γυρίζουν στο σχολείο και γενικότερα είμαστε σε μια περίοδο επαναφοράς και προσαρμογής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Με τον ερχομό του πρώτου μήνα του φθινοπώρου, συνήθως αναζητούμε έμπνευση για καλύτερη διαχείριση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, οργανώνουμε το σπίτι, την οικογένεια και σχεδιάζουμε για το μέλλον. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι πιο λίγες, οι ρυθμοί πιο χαλαροί και περνάμε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μας. «Ο Σεπτέμβριος μας κάνει να νιώθουμε ότι ήρθε η ώρα για σκληρή δουλειά», λένε προσωπικοί σύμβουλοι.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να επανέλθουμε ομαλά στην καθημερινότητά μας, να διατηρήσουμε την αισιοδοξία και να καταπολεμήσουμε την θλίψη του φθινοπώρου.

Στόχοι

Η πιο δημοφιλής ημέρα για να θέσουμε στόχους είναι η Πρωτοχρονιά. Για πολλούς όμως τα νέα ξεκινήματα γίνονται τον Σεπτέμβριο. Η σύμβουλος Αντζελα Κοξ εξηγεί ότι το να θέτουμε μηνιαίους και τριμηνιαίους στόχους, όπως και η τακτική αξιολόγηση, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να παραμείνουμε παραγωγικοί καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Και δεν χρειάζεται να τους θέσουμε μόνο τον Σεπτέμβριο, αλλά οποιαδήποτε στιγμή. Επιπλέον, συμβουλεύει να επικοινωνήσουμε τους νέους στόχους με τους φίλους και συγγενείς μας με σκοπό να παραμείνουμε αφοσιωμένοι.

Αλλαγή της πρωινής ρουτίνας

Αν υπάρχει δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα, ίσως ήρθε η ώρα για αναδιοργάνωση της ρουτίνας. Πιθανόν η πρωινή άσκηση, όπως για παράδειγμα τα 10 λεπτά πρωινής γιόγκα, να βοηθήσει. Η καθημερινή καταγραφή των συνηθειών που μας κάνουν να αισθανόμαστε ευγνώμονες, βοηθά.

Τα απαραίτητα εργαλεία του Σεπτεμβρίου

Η αύρα της επιστροφής στο σχολείο ή στο γραφείο εμπνέει για αγορά των απαραίτητων εργαλείων. «Γιατί να μην αγοράσετε ένα ωραίο ημερολόγιο ή μια σειρά από πολύχρωμους στυλούς ώστε να δώσετε στους στόχους σας την προοπτική που αξίζουν;», λέει η Κοξ.

Προτεραιότητα η φροντίδα του εαυτού μας

Ο όγκος εργασίας είναι μεγάλος, τα Σαββατοκύριακα είναι «κλεισμένα» και δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για προσωπική φροντίδα. Αυτή είναι μια καλή εποχή να βάλουμε προτεραιότητα την φροντίδα της υγείας μας.

Πνευματική και σωματική άσκηση

Με το φθινόπωρο, ξεκινάει και η νέα σεζόν για να συνεχίσουμε ή να ξεκινήσουμε κάποιο χόμπι. Είναι μια καλή ευκαιρία για σωματική και πνευματική άσκηση που βοηθά στην ψυχική υγεία και την αύξηση της αυτοπεποίθησης.

Σχέδια για τις επόμενες διακοπές

Ολοι χρειαζόμαστε κάτι να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον, είτε αυτό είναι ένα διήμερο εκτός πόλης ή μια νέα δραστηριότητα στην ζωή μας. Ισως θα ήταν χρήσιμο να σχεδιάζαμε από τώρα τις επόμενες διακοπές, μια απόδραση από την ρουτίνα και να ξεκουραστούμε.

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην Βρετανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.