ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/01/2019 07:48 EET | Updated 22/01/2019 07:50 EET

Εξοδος στις αγορές: Περιμένοντας τον Γκοντό

Σχέδια για έκδοση 5ετους ομολόγου και άντληση 2,5-3δισ. €

Sergii Petruk via Getty Images

Καθαρό δρόμο για την έξοδο στις αγορές αναζητά η Ελληνική κυβέρνηση με στόχο να δηλώσει παρουσία με έκδοση ομολόγων. Ο σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπει μια έκδοση πενταετούς ομολόγου και ο χρόνος εκτός απροόπτου θα είναι μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου. 

Στόχος του Οικονομικού επιτελείου είναι να εκμεταλλευτεί τη χρονική συγκυρία καθώς η αρχή κάθε έτους παραδοσιακά είναι περίοδος που οι χώρες προχωρούν σε έκδοση ομολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο στην Αθήνα εκτιμούν ότι πρέπει να εκμεταλλευτούν τη καλή συγκυρία και να απευθυνθούν για «δανεικά» στις αγορές.  

Η απόφαση έχει να κάνει με την εικόνα που θέλει να χτίσει η χώρα στις αγορές και όχι με την ανάγκη εξυπηρέτησης του υφιστάμενου χρέους. Με λίγα λόγια ο λόγος επιστροφής στις αγορές είναι για να μη χαθεί η επαφή με τους επενδυτές και ταυτόχρονα να μη φανεί ότι η χώρα συνεχίζει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε δανεισμό από τις αγορές. 

Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει με βάση και την εικόνα που έχουν οι αποδόσεις του πενταετούς και του δεκαετούς ομόλογου είναι ότι η έκδοση θα μπορούσε να γίνει με ένα επιτόκιο της τάξης του 3,5% έως 3,6% και στόχο το Δημόσιο να αντλήσει από την έκδοση περίπου 2,5 με 3 δις ευρώ. Μια τέτοια απόδοση θα μπορούσε να κριθεί ικανοποιητική από τις αγορές και ταυτόχρονα να επιβεβαιώσει ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι την Ελληνική Οικονομία.  

Ο σχεδιασμός βέβαια μπορεί να ανατραπεί οποιαδήποτε στιγμή εφόσον αστάθμιστοι παράγοντες ανατρέψουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές και προκαλέσουν αναταραχές στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων. Καλό «κρας τεστ» θα αποτελέσουν και οι εκδόσεις που ετοιμάζουν και οι υπόλοιπες χώρες με υψηλό χρέος στην Ευρωζώνη όπως είναι η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία.  

Ο ρόλος των τραπεζών

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η πρόοδος στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση επιστροφή στις αγορές. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Θεσμούς και τις τράπεζες ετοιμάζουν ένα σχέδιο που θα δίνει λύση στο δύσκολο γρίφο των κόκκινων δανείων, θα στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές για την πρόοδο της Ελληνικής Οικονομίας.

Και αυτό γιατί οι ξένοι επενδυτές κατατάσσουν το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως κορυφαίο ζήτημα προκειμένου να πάρει μπροστά και πάλι η οικονομία και ταυτόχρονα οι τράπεζες να μπορούν να παρέχουν και πάλι ρευστότητα στην αγορά. 

Το μήνυμα στις αγορές

Με την έκδοση πενταετούς ομολόγου η κυβέρνηση θέλει να στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές και μάλιστα λίγες μέρες πριν ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχωρήσει την 1η Μαρτίου στην αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας. Υπό την προϋπόθεση ότι η έκδοση θα επιτύχει το επιτόκιο να κινηθεί κοντά στο 3,5%, τότε το εγχείρημα θα θεωρηθεί επιτυχημένο, καθώς η προηγούμενη έκδοση 5ετούς ομολόγους από την κυβέρνηση Τσίπρα έγινε με επιτόκιο 4,624%, ενώ το πενταετές ομόλογο που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά έδινε επιτόκιο 4,95%.