ΔΙΕΘΝΕΣ
23/09/2021 20:21 EEST | Updated 23/09/2021 20:22 EEST

Ηγέτης των Ταλιμπάν: "Θα επαναφέρουμε τις εκτελέσεις και τους ακρωτηριασμούς ως ποινές"

Ο Μουλάς Νουρουδίν Τουραμπί τονίζει: "Κανείς δεν μπορεί να μας υπαγορεύσει τους νόμους μας και πως θα τους εφαρμόσουμε".

via Associated Press

Ένας εκ των ιδρυτών των Ταλιμπάν και ο επικεφαλής της ερμηνείας τους αναφορικά με τον Ισλαμικό νόμο (σ.σ Σαρία) όταν κυβερνούσαν την τελευταία φορά στο Αφγανιστάν, αποκάλυψε στο Associated Press πως το ισλαμικό κίνημα θα επαναφέρει στη χώρα τις εκτελέσεις και τους ακρωτηριασμούς ως ποινή αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν θα γίνονται σε δημόσια θέα. 

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο μουλάς Νουραντίν Τουραμπί αγνόησε την παγκόσμια οργή για τις εκτελέσεις των Ταλιμπάν στο παρελθόν, οι οποίες μερικές φορές γίνονταν δημόσια σε στάδιο, και προειδοποίησε τον κόσμο να μην παρεμβαίνει στον τρόπο διακυβέρνησης των νέων ηγεμόνων του Αφγανιστάν.

«Όλοι μας επέκριναν για τις δημόσιες τιμωρίες στο γήπεδο, αλλά εμείς ποτέ δεν είπαμε τίποτα για τους νόμους και τις ποινές άλλων χωρών», δήλωσε ο Τουράμπι στο Associated Press, μιλώντας από την Καμπούλ. «Κανείς δεν θα μας πει ποιοι πρέπει να είναι οι νόμοι μας. Θα ακολουθήσουμε το Ισλάμ και τους νόμους μας όπως τους ορίζει το Κοράνι ».

Ο Τουραμπί, που είναι πλέον 60 και κάτι ετών, ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και επικεφαλής του λεγόμενου Υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Ανηθικότητας -ουσιαστικά, της θρησκευτικής αστυνομίας-κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Εκείνη την εποχή, οι τιμωρίες των Ταλιμπάν, λάμβαναν χώρα στο αθλητικό στάδιο της Καμπούλ ή στο τζαμί Eid Gah, συχνά υπό την παρουσία Αφγανών ανδρών. 

Οι εκτελέσεις καταδικασμένων δολοφόνων γινόντουσαν συνήθως με πυροβολισμό στο κεφάλι από κάποιο μέλος της οικογένειας του θύματος, η οποία πάντως είχε την επιλογή να δεχτεί «φόρο αίματος» και να επιτρέψει στον ένοχο να ζήσει. Για τους καταδικασμένους κλέφτες, η τιμωρία ήταν ο ακρωτηριασμός ενός χεριού. Για όσους καταδικάζονταν για ληστεία σε δρόμο, η ποινή ήταν ακρωτηριασμός ενός χεριού και ενός ποδιού.

Ο Τουραμπί είπε ότι πλέον στους δικαστές θα συμπεριλαμβάνονται και γυναίκες αλλά το Κοράνι θα συνεχίσει να αποτελεί τη βάση των νόμων και πως οι ίδιες ποινές θα επανέλθουν.  

″Ο ακρωτηριασμός χεριών είναι πολύ απαραίτητος για την ασφάλεια”, τόνισε, προσθέτοντας ότι είχε αποτρεπτικό χαρακτήρα. Εξάλλου, δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο μελετά ακόμα αν θα επιβάλει την εκτέλεση των ποινών δημόσια. 

Στη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ο Τουραμπί είναι υπεύθυνος για τις φυλακές. Είναι ανάμεσα σε έναν αριθμό ηγετών των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων των μελών του προσωρινού υπουργικού συμβουλίου, οι οποίοι βρίσκονται στον κατάλογο κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Mιλώντας σε γυναίκα δημοσιογράφο του ΑP, o Toυράμπι πρόσθεσε: ”Εχουμε αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν” και δήλωσε ότι αυτή τη φορά οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν την τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα, τις φωτογραφίες και τα βίντεο «επειδή αυτά είναι αναγκαία για τους ανθρώπους και το έχουμε σοβαρά υπόψη μας. Πλέον γνωρίζουμε ότι μπορούμε πλέον μέσω των ΜΜΕ, να επικοινωνήσουμε το μήνυμά μας σε εκατομμύρια ανθρώπους και όχι σε μερικές εκατοντάδες». Πρόσθεσε ότι εάν οι τιμωρίες εκτελεστούν δημόσια, θα μπορεί να επιτραπεί στους ανθρώπους να τις βιντεοσκοπούν ή να τις φωτογραφίζουν ώστε να διαδωθεί το αποτρεπτικό αποτέλεσμα τους.

Πηγή: Associated Press