Έγκλημα: Γιατί η Ισλανδία ανακοίνωσε ότι θα σκοτώσει 2.000 φάλαινες

Αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων για την πρωτοφανή απόφαση.
ullstein bild via Getty Images

Οι ισλανδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να σκοτώσουν πάνω από 2.000 φάλαινες μέσα στην επόμενη πενταετία, εξοργίζοντας περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Παρά την μείωση ζήτησης για κρέας φάλαινας στην παγκόσμια αγορά, η κυβέρνηση της Ισλανδίας επέλεξε να εναντιωθεί στη διεθνή απαγόρευση της φαλαινοθηρίας.

Οι φαλαινοθήρες θα εξουσιοδοτηθούν να σκοτώνουν κάθε χρόνο 209 πτεροφάλαινες και 217 φάλαινες μινκ στα ισλανδικά ύδατα, μέχρι το 2023.

Όπως αναφέρει ο Independent, o υπουργός αλιείας της Ισλανδίας, Kristjan Thor Juliusson, δήλωσε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι βιώσιμοι και βασίζονται σε πρόσφατες επιστημονικές έρευνες.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ισλανδία βρισκόταν στο επίκεντρο κατηγοριών, μετά από αναφορές ότι φαλαινοθήρες σκότωσαν δύο σπάνιες μπλε φάλαινες και τουλάχιστον 12 έγκυες πτεροφάλαινες.

«Η απόφαση της ισλανδικής κυβέρνησης να συνεχίσει να σκοτώνει τις φάλαινες - που είναι μεταξύ των πιο ειρηνικών και ευφυών όντων του πλανήτη - είναι ηθικά μη ανεκτή και οικονομικά χρεοκοπημένη», δήλωσε η Vanessa Williams-Gray, ακτιβίστρια της οργάνωσης Whale and Dolphin Conservation.

Ανακοινώνοντας τη νέα της ποσόστωση στη δολοφονία φαλαινών, η κυβέρνηση ανέφερε τα οικονομικά οφέλη της φαλαινοθηρίας, καθώς και επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι οι πληθυσμοί της κάποτε υπό εξαφάνιση πτεροφάλαινας, ανακάμπτουν.

euronews Videos

«Κατά την τελευταία μέτρηση του 2015, ο πληθυσμός τους στον κεντρικό Βόρειο Ατλαντικό υπολογίστηκε σε 37.000, οπότε πρόκειται για τριπλασιασμό πληθυσμού πτεροφάλαινας (fin) από το 1987», ανέφερε η κυβέρνηση.

Ωστόσο, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τους παγκόσμιους αριθμούς φαλαινών και τις πολλαπλές απειλές που αντιμετωπίζουν αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά, οι επικριτές της κυβέρνησης θεωρούν ότι η αύξηση του πληθυσμού τους δεν θα πρέπει να ληφθεί ως πράσινο φως για περισσότερο κυνήγι.

Πολλοί στη χώρα - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν στην τουριστική βιομηχανία φαλαινών - υποστήριξαν, ότι οι φάλαινες αξίζουν περισσότερο ζωντανές από ό, τι νεκρές

Και αυτό στηρίζεται στο ότι τα έσοδα από την παρακολούθηση φαλαινών από καΐκι ήταν 3,2 εκατ. λίρες το 2017, ενώ από την φαλαινοθηρία ήταν λιγότερα, γύρω στα 10 εκατ. λίρες, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.
Παράλληλα με τη Νορβηγία, η Ισλανδία εξακολουθεί να αμφισβητεί την απαγόρευση της διεθνούς κυνηγετικής φαλαινοθηρίας (IWC) της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ από το 1987.

Η Ιαπωνία αψηφά επίσης αυτή τη Συμφωνία, αν και έχει χρησιμοποιήσει ένα κενό που επιτρέπει την φαλαινοθηρία για επιστημονικούς σκοπούς. Έτσι κι αλλιώς όμως, στα τέλη του 2018 η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει συνολικά την IWC τον Ιούλιο.

Με πληροφορίες από Independent

Δημοφιλή