Εγκλήματα πολέμου «από όλες τις πλευρές» στην Υεμένη βλέπουν ειδικοί του ΟΗΕ

Εγκλήματα πολέμου «από όλες τις πλευρές» στην Υεμένη βλέπουν ειδικοί του ΟΗΕ
STRINGER via Getty Images

Ειδικοί του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί από όλες τις πλευρές στον εμφύλιο στην Υεμένη.

Στην πρώτη τους σχετική αναφορά, υποστηρίζουν ότι δυνάμεις της κυβέρνησης της Υεμένης, του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που τις στηρίζει, και οι αντάρτες Χούθι έχουν καταβάλει πολύ λίγες προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση των απωλειών αμάχων. Για την τεκμηρίωση αυτού υποδεικνύουν επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές, στις οποίες έχουν πεθάνει χιλιάδες.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι αντίπαλες πλευρές κατηγορούνται για αυθαίρετες κρατήσεις βασανιστήρια, εξαφανίσεις, στρατολόγηση παιδιών κ.α.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ θα παρουσιάσουν την αναφορά τους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τα αεροπορικά πλήγματα του συνασπισμού έχουν προκαλέσει τις περισσότερες άμεσες απώλειες αμάχων, ενώ οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί ως προς την κίνηση από αέρος και θαλάσσης στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες ενδεχομένως να αποτελούν επίσης παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ακόμη, εκφράζονται ανησυχίες για την κατάσταση στην πόλη Ταΐζ, στα νότια της χώρας, όπου οι Χούθι πολιορκούν ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή εδώ και τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά, άμαχοι, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, έχουν πληγεί από πυρά πυροβολικού και ελεύθερων σκοπευτών από τους Χούθι και άλλες πλευρές ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους, έβγαζα νερό από πηγάδια, πήγαιναν να αγοράσουν τρόφιμα κ.α. Οι Χούθι κατηγορούνται για τη χρήση βαρέων όπλων (που «επηρεάζουν ευρείες περιοχές») χωρίς καμία διάκριση στην Ταΐζ και άλλες αστικές περιοχές, κάτι που αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Ακόμη, θύματα και αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στους ειδικούς «επανειλημμένες επιθετικές συμπεριφορές», περιλαμβανομένης σεξουαλικής βίας, από μια φιλοκυβερνητική δύναμη γνωστή ως «Security Belt» και προσωπικό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επίσης, οι ερευνητές τονίζουν πως έχουν λάβει πληροφορίες οι οποίες υποδεικνύουν ότι όλες οι πλευρές έχουν στρατολογήσει παιδιά- μερικά ηλικίας μέχρι και οκτώ ετών- και τα έχουν στείλει να συμμετέχουν ενεργά στις εχθροπραξίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανβάρ Γκαργκάς, δήλωσε πως η αναφορά του ΟΗΕ χρήζει απάντησης. «Θα εξετάσουμε και θα απαντήσουμε στην αναφορά» έγραψε σχετικό tweet, προσθέτοντας ότι «ο συνασπισμός εκπληρώνει τον ρόλο του στην ανάκτηση του κράτους της Υεμένης και την προστασία του μέλλοντος της περιοχής από τις ιρανικές παρεμβάσεις».

Δημοφιλή