ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/08/2018 13:04 EEST | Updated 21/08/2018 13:19 EEST

«Εγκληματικά λάθη» στη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου, βάσει του πορίσματος του τεχνικού πραγματογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων

Costas Baltas / Reuters

Σε σοβαρά και εγκληματικά λάθη γίνεται αναφορά στο πόρισμα του τεχνικού πραγματογνώμονα Ανδριανού Γκουρμπάτση για τη φονική πυρκαγιά σε Νταού Πεντέλης, Βουτζά και Μάτι.

Ο κ. Γκουρμπάτσης έχει οριστεί πραγματογνώμονας από τον δικηγόρο κ. Αντώνη Φούσα, ο οποίος εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων. Το πόρισμα κατατέθηκε σήμερα Τρίτη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. O πραγματογνώμονας παραθέτει τις ακριβείς ώρες εκδήλωσης της φωτιάς και μία σειρά από παραλείψεις στον χειρισμό της πυρκαγιάς. 

Στα συμπεράσματα του πορίσματος αναφέρεται ότι «μία σειρά από σοβαρά εγκληματικά λάθη, ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομοθετικά οργάνων, υπηρεσιών, αρχών και φορέων του ισχύοντος σήμερα μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Χώρας, όπως αυτά καταγράφονται αναλυτικά παραπάνω, σε συνδυασμό και με τις όποιες στρεβλώσεις εντοπίστηκαν κατά την οργανωτική δομή και λειτουργία του και καταγράφηκαν παραπάνω στο σύστημα πολιτικής προστασίας, είχαν σαν αποτέλεσμα από κοινού και συνδυαστικά να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό και επίπεδο την επιχειρησιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα γενικά του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και ειδικά του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού και συνακόλουθα όλων των άλλων επιχειρησιακά εμπλεκομένων δυνάμεων πολιτικής προστασίας που συνέδραμαν το μηχανισμό δασοπυρόσβεσης, που είναι θεσμικά και νομικά υπεύθυνος για την ασφάλεια και προστασία της ζωής και σωματικής ακεραιότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΟΡΙΣΜΑ