Εγκρίθηκε η τοποθέτηση Κουτεντάκη στο ΓΛΚ παρά τις καταγγελίες για κομματικό διορισμό. Οι αποχωρήσεις και τα σχόλια του Βούτση

Εγκρίθηκε η τοποθέτηση Κουτεντάκη παρά τις καταγγελίες για κομματικό διορισμό. Οι αποχωρήσεις και τα σχόλια του Βούτση
|
sooc

Με 7 ψήφους υπέρ, έναντι 2 κατά και τρία «παρών» εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής ο διορισμός του λέκτορτα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης Φραγκίσκου Κουτεντάκη, στη θέση του νέου Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε τον κ. Κουτεντάκη «νέο, έμπειρο και με άποψη», σημειώνοντας παράλληλα ότι η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία κρίνονται στην πράξη.

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Κουτεντάκη, ο οποίος αντικαθιστά τον Παναγιώτη Λιαργκόβα η θητεία του οποίου έληξε, τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. ΝΔ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι δήλωσαν «παρών».

Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θόδωρος Παπαθεοδώρου, καταγγέλλοντας τη διαδικασία καθώς, όπως υποστήριξε, «δεν έγινε δεκτή η πρόταση του για αναβολή της ψηφοφορίας ώστε τα μέλη της Επιτροπής να έχουν γνώση και των άλλων 9 υποψηφίων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση κατά τη δημόσια προκήρυξη».

Όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, στο φάκελο με την πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τον διορισμό του κ. Κουτεντάκη στη θέση του Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού, υπήρχε ένα συνοπτικό σημείωμα μιάμιση σελίδας που άφηνε τεράστια κενά και αδικούσε και τον ίδιο τον υποψήφιο.

Ο Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι «σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής που τηρήθηκε με απόλυτη ευλάβεια, η ψηφοφορία γίνεται επί της πρότασης του προέδρου της Βουλής». Όπως τόνισε, η διαδικασία δεν έχει σχέση με μοριοδότηση ή ακρόαση, ενώ σημείωσε ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση στα βιογραφικά των υπόλοιπων υποψηφίων, διευκρινίζοντας ότι δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα καθώς θα ήταν άδικο για μια διαδικασία που δεν έχει τον αντικειμενικό συγκριτικό χαρακτήρα για να γίνει τέτοια συζήτηση.

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλής προκάλεσαν οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, ότι «η ΝΔ όχι μόνο δεν αποδέχεται αυτούς του κομματικούς διορισμούς, αλλά θα αποκαταστήσει την αξιοκρατία και τη νομιμότητα των επομένη των εκλογών». «Μένω κατάπληκτος. Ποιος απειλεί ποιον και ποιος απειλείται; Δεν περίμενα μια τέτοια δήλωση εκτός θεσμικής συγκρότησης από παρατάξεις που δεν επέδειξαν θεσμική προσήλωση και οι επιλογές προσώπων ήταν κατ ανάθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «το σημερινό προεδρείο της Βουλής, χωρίς να θεωρεί ότι κάνει χάρη σε κανέναν, δεν έθεσε ποτέ ζήτημα απομάκρυνσης του Παναγιώτη Λιαργκόβα παρά τις κατά καιρούς αντίθετες απόψεις που εξέφραζε επί των εκθέσεων του κρατικού προϋπολογισμού».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)