Εγρήγορση απέναντι στον κορονοϊό: Διαρκής η απειλή της «αναζωπύρωσης»

Επικίνδυνος ο εφησυχασμός, εν όψει ανοίγματος του τουρισμού, καθώς ο κίνδυνος δεν φαίνεται να υποχωρεί, μα να μετατοπίζεται.
ASSOCIATED PRESS

Κανέναν εφησυχασμό δεν επιτρέπουν στη χώρα μας τα δεδομένα της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς, παρά την πτώση του τελευταίου καιρού, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διεθνώς όπου η Covid-19 φαίνεται να επιστρέφει, εκμεταλλευόμενη τη χαλάρωση των μέτρων- ενώ και στην Ελλάδα δεν λείπουν οι ενδείξεις πως ο ιός παραμένει απειλητικός.

Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 23 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο στα 3.366. Οι θάνατοι παρέμειναν στους 191, καθώς ανακοινώθηκε νέος. Στη Λέσβο ανακοινώθηκαν τρία θετικά κρούσματα μεταξύ διασωθέντων προσφύγων και μεταναστών: Πρόκειται για τρεις ασυμπτωματικούς ασθενείς, που διασώθηκαν το βράδυ της 13ης Ιουνίου. Κατά τον έλεγχο από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, είχε βρεθεί μεταξύ των 36 συνολικά διασωθέντων ένας θετικός στον ιό, ενώ αρνητικοί ήταν όλοι οι άλλοι. Αρνητικά ήταν και τα δείγματα από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και όσους άλλους είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους κατά τη διάσωση τους. Οι 36, αμέσως μετά τέθηκαν σε καραντίνα στη δομή στα Μεγάλα Θέρμα που λειτουργεί για τους νεοεισερχόμενους. Κατά τον επανέλεγχο ο μεν θετικός κατά τον προηγούμενο έλεγχο βρέθηκε αρνητικός, ενώ τρεις αρνητικοί βρέθηκαν τώρα θετικοί, πλην όμως και οι τρεις ασυμπτωματικοί. Στο σύνολο τους, οι 36 τέθηκαν ξανά σε 14ημερη καραντίνα, ενώ οι τρεις ασθενείς μετακινήθηκαν σε ξεχωριστό χώρο.

Παράλληλα, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες καθώς «ανοίγει» ο τουρισμός, με μέτρα σε αεροδρόμια, χερσαία σύνορα και λιμάνια. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ήδη έχει καλυφθεί το 67% των αναγκών σε ξενοδοχεία καραντίνας σε 59 περιφερειακές ενότητες. Ένα επιπλέον 11% θα «κλείσει» έως τις 30 Ιουνίου, στην ηπειρωτική χώρα και για το υπόλοιπο 22%, θα εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο που θα προβλέπει ότι τουριστικές περιοχές που δεν διαθέτουν ξενοδοχεία καραντίνας θα καλύπτονται από όμορες περιοχές. Όταν θα καλυφθούν οι ανάγκες για ξενοδοχεία καραντίνας σε όλη τη χώρα, αίρεται η υποχρέωση των ξενοδόχων να έχουν κενά δωμάτια για τη φιλοξενία ασθενών με κορονοϊό.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρευρέθη σε τεχνική σύσκεψη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης» λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι πτήσεις από το εξωτερικό (την 1η Ιουλίου). «Τα μέτρα υποδοχής των ταξιδιωτών, όλα τα πρωτόκολλα έχουν ολοκληρωθεί, και ήδη τη Δευτέρα και την Τρίτη θα τρέξουν και οι ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Η λήψη των δειγμάτων θα γίνεται στοχευμένα, μέσα από μια διαδικασία με επιστημονικό υπόβαθρο, άρα από την ώρα που κάποιος θα μπαίνει μέσα, θα ξέρουμε ότι θα πρέπει στον συγκεκριμένο άνθρωπο να γίνει το τεστ και μάλιστα θα γίνεται από υγειονομικά συνεργεία των ενόπλων δυνάμεων που θα συνεπικουρούνται από την πυροσβεστική και την αστυνομία» δήλωσε σχετικά εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Τονίζεται πως το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας μας για διεθνείς πτήσεις από την 1η Ιουλίου, θα συνοδεύεται από κανόνες υγειονομικής προστασίας: Πλέον, σύμφωνα με οδηγία (Notam), που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF). Όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τους, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.

Ανησυχητικές ενδείξεις από χώρες της ευρύτερης περιοχής

Ανησυχητικές ενδείξεις υπάρχουν πάντως από χώρες της ευρύτερης περιοχής: Έξαρση σημειώνεται στη Σερβία, ενώ στην Αυστρία αυξήθηκαν κατά 33 μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο τα ενεργά κρούσματα τα οποία συνολικά ξεπέρασαν και πάλι τα 500 και ανέρχονταν σε 509 το βράδυ του Σαββάτου. H Κροατία γνωστοποίησε μέσα στην εβδομάδα πως θα επέβαλλε ξανά υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών σε επισκέπτες από τη Βοσνία, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, κατόπιν αύξησης των νέων κρουσμάτων. Στην Τουρκία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1.372 μέσα σε 24 ώρες, ενώ άλλοι 17 άνθρωποι πέθαναν.

Στο μεταξύ, σε γραπτή διαδικασία τίθεται τελικά η λίστα των τρίτων χωρών, από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Η προθεσμία εκπνέει την Τρίτη το πρωί, οπότε και θα ανακοινωθούν επισήμως τα κράτη.

Οι χώρες οι οποίες αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως είναι: Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τυνησία, Ταϊλάνδη, Σερβία, Γεωργία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Αλγερία και Μαρόκο. Σ′ αυτές θα συμπεριληφθεί και η Κίνα υπό τον όρο να εφαρμόσει πολιτική αμοιβαιότητας, δηλαδή να ανοίξει κι εκείνη τα σύνορα για όσους εισέρχονται από την Ευρώπη. Εκτός μένουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία.

Τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών που θα συμπεριληφθούν στη λίστα, είναι ίδια ή καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ)

Δημοφιλή