ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/06/2015 05:03 EEST | Updated 25/06/2015 06:11 EEST

Τα 6 «όχι» της Αθήνας και τα κλειστά ευρωπαϊκά πορτοφόλια

ASSOCIATED PRESS
Greek Prime Minister Alexis Tsipras leaves in his car after a meeting at EU headquarters in Brussels on Wednesday, June 24, 2015. Eurozone finance ministers meet Wednesday to discuss the Greek bailout. (AP Photo/Virginia Mayo)

Συνεχίζεται από τα ξημερώματα το σκληρό παιχνίδι πόκερ ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόταση για «σκληρά και επώδυνα» μέτρα, την οποία αποδέχθηκαν οι θεσμοί ως βάση συζήτησης, άνοιξε το πορτοφόλι του και έδειξε τι έχει μέσα: 8 δισ. ευρώ. Τώρα περιμένει την άλλη πλευρά να δείξει τι έχει στο πορτοφόλι της.

Η ρύθμιση του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο (το οποίο δεν έχουν καταρτίσει οι Ευρωπαίοι) και η κάλυψη του κόστους από την ύφεση που θα επιφέρουν τα μέτρα της Αθήνας, είναι τα ζητούμενα για τα οποία οι δανειστές δεν έχουν απαντήσεις.

Οι δανειστές πάλι εκτιμούν ότι η Αθήνα «έχει έρθει να υπογράψει» και ότι μπορούν κάθε φορά που κερδίζουν κάτι, να ζητούν και κάτι άλλο. Με τον τρόπο αυτό, είπε πηγή που συζητά με το ΔΝΤ, θα φτάσουν έως και την Δευτέρα! Πάντως στην ατζέντα τους δεν είναι τα capital control, που θεωρούν ότι είναι προβλέψιμη κίνηση.

Ως τώρα από τις πολιτικές και τεχνικές διαπραγματεύσεις

  1. δεν έχει συνταχθεί η παράγραφος για το χρέος
  2. δεν έκλεισε η παράταση της δανειακής σύμβασης (η Γερμανία αποκλείει νέο πρόγραμμα). Οι δανειστές προτείνουν 3 μήνες και η Αθήνα 6 μήνες.
  3. υπάρχει διαφορά 600 εκατ. από τις τελευταίες προτάσεις των δανειστών
  4. οι δανειστές επιμένουν να πάει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%,
  5. να καταργηθεί το ΕΚΑΣ ή να μειωθούν οι υψηλές συντάξεις (αν και το ποσό που θα προκύψει είναι σημαντικά υποδεέστερο από την κατάργηση του ΕΚΑΣ)
  6. και να αρχίσει από την 1η Ιουνίου η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.