ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2018 10:59 EEST | Updated 12/06/2018 14:57 EEST

Εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ στη Β.Κορέα και πλήρης αποπυρηνικοποίηση. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας και το κοινό ανακοινωθέν Τραμπ-Κιμ Γιονγκ ουν

POOL New / Reuters

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά την ιστορική συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ και του ηγέτη της Βορείου Κορέας δόθηκαν στη δημοσιότητα μαζί με το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ ουν.

Μεταξύ των σημείων που ξεχωρίζουν είναι η αναφορά πως οι ΗΠΑ πλέον παράσχουν εγγυήσεις ασφάλειας στη Βόρεια Κορέα αλλά και η αναφορά στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χώρας ενώ η συμφωνία πλαισιώνεται από αναφορές στις νέες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και την κοινή δέσμευσή τους για ειρήνη και ευημερία. 

Στη συνέχεια, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τραμπ κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εφόσον δεν ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, ενώ δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του αμερικανικού στρατού-τουλάχιστον στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας. 

Το κείμενο της κοινής δήλωσης με τα βασικά σημεία της συμφωνίας, παρουσίασε το Reurtes.  

To πλήρες κείμενο έχει ως εξής: 

«Ο Πρόεδρος Donald J. Trump των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο Πρόεδρος Kim Jong Un της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) πραγματοποίησαν μια πρώτη ιστορική σύνοδο στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2018.

Ο Πρόεδρος Trump και ο Πρόεδρος Kim Jong Un διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη, εις βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με την καθιέρωση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔΚ και την οικοδόμηση ενός μόνιμου και ισχυρού καθεστώτος ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο.

Ο Πρόεδρος Trump δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και ο Πρόεδρος Kim Jong Un επιβεβαίωσε τη σταθερή και ακλόνητη δέσμευσή του να ολοκληρώσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

 

Η πεποίθηση ότι η καθιέρωση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔΚ θα συμβάλει στην ειρήνη και την ευημερία της Κορεατικής Χερσονήσου και του κόσμου και αναγνωρίζοντας ότι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου ο Πρόεδρος Trump και ο Πρόεδρος Kim Jong Un δηλώνουν από κοινού τα ακόλουθα:

1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔΚ δεσμεύονται να καθιερώσουν νέες σχέσεις ΗΠΑ-ΛΔΚ σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔΚ θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση ενός σταθερού και σταθερού ειρηνευτικού καθεστώτος στην κορεατική χερσόνησο.

3. Επαναβεβαιώνοντας τη Διακήρυξη Panmunjom της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔΚ δεσμεύεται να εργαστεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεσμεύονται για την επιστροφή των σορών αιχμαλώτων πολέμου-αγνοουμένων (POW / MIA) συμπεριλαμβανομένου του άμεσου επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ήδη εντοπιστεί.

Έχοντας αναγνωρίσει ότι η διάσκεψη κορυφής ΗΠΑ -ΔΚΚΚ, η πρώτη στην ιστορία, ήταν ένα  γεγονός μεγάλης σημασίας και ήταν μια υπέρβαση των δεκαετιών συνεχών εντάσεων και εχθροπραξιών μεταξύ των δύο χωρών και για το άνοιγμα ενός νέου μέλλοντος, ο Πρόεδρος Trump και ο Πρόεδρος Kim Jong Un δεσμεύονται να εφαρμόστούν πλήρως και τάχιστα διατάξεις αυτής της κοινής δήλωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεσμεύονται να διεξάγουν, το συντομότερο δυνατό, διαπραγματεύσεις σε συνέχει αυτών της 12ης Ιουνίου με επικεφαλής τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo και έναν αρμόδιο αξιωματούχο υψηλού επιπέδου της ΛΔΚ για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Κορέας.

Ο Πρόεδρος Donald J. Trump των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο Πρόεδρος Kim Jong Un της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΛΔΚ και για την προαγωγή της ειρήνης, και την ασφάλεια της Κορεατικής Χερσονήσου και του κόσμου.