ΔΙΕΘΝΕΣ
07/02/2018 07:45 EET | Updated 07/02/2018 08:15 EET

Έγγραφο: Η Βρετανία στηρίζει την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ με ή χωρίς λύση στο ονοματολογικό

John Stillwell - PA Images via Getty Images

Αίσθηση προκαλεί έγγραφο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Λόρδων, στη Βρετανία, που αναφέρει ότι η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να υποστηρίξει μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν την FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, «με ή χωρίς λύση στο ζήτημα του ονόματος».

Το έγγραφο του έχει θέμα «Το Ηνωμένο Βασίλειο και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων», συνετάχθη το 2017 αφορά ωστόσο στο πλάνο της βρετανικής κυβέρνησης μέχρι το 2019, και αποδεικνύει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις από το ΝΑΤΟ ότι η γείτονα χώρα δεν θα ενταχθεί στη Συμμαχία στην περίπτωση που δεν λυθεί το ονοματολογικό ζήτημα, ορισμένες ισχυρές χώρες, όπως στην προκείμενη περίπτωση η Βρετανία, έχουν διαφορετική άποψη.

 Ειδικότερα, στο άρθρο 42 του εγγράφου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων αναφέρεται: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Συμφωνούμε με τη διαρκή υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση σχετικά με τις φιλοδοξίες ένταξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Μακεδονίας. Με την προϋπόθεση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, η ένταξή τους θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Συνεχίζοντας επίσης το άρθρο 43 τονίζει ότι «Η Κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν την Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με ή χωρίς λύση στο ζήτημα του ονόματος».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με το έγγραφο χαιρετίζεται η βοήθεια της κυβέρνησης τόσο προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη όσο και προς τη «Μακεδονία», τονίζοντας ότι η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια.

Διαβάστε το έγγραφο πατώντας εδώ.