ΔΙΕΘΝΕΣ
21/12/2019 13:21 EET | Updated 21/12/2019 13:24 EET

FDA: Εγκρίθηκε για πρώτη φορά εμβόλιο κατά του Εμπολα

Όλο και πιο κοντά στην εξάλειψη του ιού.

Henrik5000 via Getty Images

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε εμβόλιο για πρώτη φορά κατά του ιού Έμπολα που «θερίζει» στις αφρικανικές χώρες. Ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ αποκάλεσε αυτό το γεγονός ως «θρίαμβο των ΗΠΑ για το παγκόσμιο σύστημα υγείας». 

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη η FDA ενέκρινε το εμβόλιο Ervebo που παρασκεύασε ο φαρμακευτικός κολοσσός Merck για το στέλεχος του «ιού του Ζαΐρ», το οποίο σκότωσε περισσότερα από 11.000 άτομα στο ξέσπασμα του το 2014 στη Δυτική Αφρική.

Ακόμη, από το ξέσπασμα του ιού στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το περασμένο καλοκαίρι , περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ , ο ιός βρίσκεται στη δέκατη έξαρσή του στα σύνορα με την Ουγκάντα. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη που καταγράφηκε μετά την επιδημία της Δυτικής Αφρικής που έληξε το 2016.

Η FDA σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι με τη βοήθεια της εταιρείας Merck κατάφερε να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε λιγότερο από έξι μήνες. 

«Από την έρευνα και την ανάπτυξη μέχρι την υποστήριξή του, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαδραμάτισε αναπόσπαστο ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης του εμβολίου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ για να επισημάνει πως πρόκειται για θρίαμβο των ΗΠΑ για χάρη ολόκληρου του κόσμου. 

 Τον Σεπτέμβριο, ο Αζάρ κατείχε την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Κεντρική Αφρική. Είπε ότι μαθαίνοντας για την κατάσταση η εξάλειψη του ιού μπήκε αμέσως στις άμεσες προτεραιότητες. 

Motortion via Getty Images

Ο κ. Azar δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και άλλες χώρες και να συνομιλεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «έως ότου τερματιστεί η έκρηξη του ιού και να αποφύγουμε παρόμοιες εξάρσεις ιών στο μέλλον». 

Το Ervebo , στο οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια τον Νοέμβριο, δίνεται με τη μορφή ένεσης και περιέχει πρωτεΐνη από το στέλεχος Ζαΐρ. Χρησιμοποιήθηκε σε μια μελέτη όπου συμμετείχαν ενήλικες στη Γουϊνέα κατά τη διάρκεια της επιδημίας 2014-2016, όπου βρέθηκε ότι είναι 100% αποτελεσματικό στη θεραπεία του έμπολα, δέκα  ημέρες μετά τη χορήγησή της. Μελέτες στις οποίες συμμετείχαν άτομα από τη Λιβερία, τη Σιέρρα Λεόνε , τον Καναδά, την Ισπανία και τις ΗΠΑ έδειξαν ότι είχε παρόμοια ανοσολογική αντίδραση  και διαπιστώθηκε ότι είναι ασφαλές για να δοκιμαστεί και σε  Αφρική, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Η FDA δήλωσε ότι ο ιός είναι ”πολύ σπάνιος” στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Άννα Άμπραμ, αναπληρώτρια Επίτροπος για την Πολιτική, τη Νομοθεσία και τις Διεθνείς Υποθέσεις για τον οργανισμό, δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «βαθιά προσηλωμένη στον στόχο της καταπολέμησης του έμπολα στο Κονγκό, στη χώρα όπου έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη». 

 

(Με πληροφορίες από Newsweek, Scientific American