ΔΙΕΘΝΕΣ
15/09/2021 22:10 EEST

FDA: Οι ενισχυτικές δόσεις της Pfizer ενισχύουν την ανοσία, αλλά μπορεί να μην είναι αναγκαίες

«Είναι αναγκαία μια τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου;» Η ερώτηση που έχει διχάσει τους επιστήμονες.

MediaNews Group/Reading Eagle via Getty Images via Getty Images
Δόσεις εμβολίου Pfizer

Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων δήλωσαν την Τετάρτη ότι μια τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου COVID-19 της Pfizer προκαλεί υψηλότερη ανοσολογική απόκριση στους λήπτες, αλλά δεν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα όσον αφορά την αναγκαιότητά της ευρέως.

Τα μέλη του προσωπικού του FDA ανέφεραν ότι το εμβόλιο της Pfizer που αναπτύχθηκε με το γερμανικό BioNTech SE - πληρούσε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ρυθμιστική αρχή για να αποδείξει ότι το εμβόλιο δημιουργεί ανοσολογική απάντηση.

Το αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται και εάν χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις παραμένουν ερωτήματα που δεν έχουν ξεκάθαρες απαντήσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία.

«Ορισμένες μελέτες καταλήγουν σε παρατηρήσεις μείωσης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου ενάντια στη συμπτωματική λοίμωξη ή στην μετάλλαξη Δέλτα, ενώ άλλες όχι», ανέφεραν στο έγγραφο. «Ωστόσο, συνολικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα προς το παρόν αδειοδοτημένα ή εξουσιοδοτημένα εμβόλια των ΗΠΑ για την COVID-19 εξακολουθούν να παρέχουν προστασία έναντι σοβαρής νόσου COVID-19 και θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.»

Ο FDA δημοσίευσε το έγγραφο την Τετάρτη για εξέταση από μια επιτροπή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων που θα συναντηθούν την Παρασκευή για να ψηφίσουν σχετικά με τη σύσταση ενισχυτικών δόσεων.

Η Pfizer, σε ένα έγγραφο που ετοίμασε για τη συνάντηση, υποστήριξε ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα πρέπει να εγκρίνουν μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της για χρήση έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση λόγω της εξασθένισης της αποτελεσματικότητας με την πάροδο του χρόνου.

Η Pfizer λέει ότι τα δεδομένα από τις δικές της κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται κατά περίπου 6% κάθε δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση. 

Η φαρμακοβιομηχανία επισήμανε επίσης τα δεδομένα του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά από την πάροδο του χρόνου. 

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πίεσε για πρόσθετες δόσεις ενόψει των αυξανόμενων νοσηλείων και των θανάτων που προκλήθηκαν από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, και έθεσε ως στόχο στις 20 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων ενισχυτικών δόσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά δεν είναι σαφές για πολλούς επιστήμονες εάν οι δόσεις αυτές είναι απαραίτητες.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, δύο κορυφαίοι επιστήμονες για τα εμβόλια από τον FDA ήταν μεταξύ των συγγραφέων μιας μελέτης που υποστήριζε ότι τα τρέχοντα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη λήψη ενισχυτικών δόσεων. Ένας από αυτούς τους επιστήμονες - η Μάριον Γκρούμπερ, διευθύντρια του Γραφείου Έρευνας και Επισκόπησης Εμβολίων του FDA - θα μιλήσει στη συνάντηση της Παρασκευής.

Ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν ήδη ξεκινήσει καμπάνιες ενισχυτικών δόσεων COVID-19. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν επιπλέον λήψεις ενισχυτικών δόσεων για άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα τον περασμένο μήνα.