CULTURE
02/09/2019 17:00 EEST

Φεστιβάλ Αθηνών: Η Κατερίνα Ευαγγελάτου παρέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο

Σε εγκάρδιο κλίμα η τελετή παράδοσης - παραλαβής.

Φωτογραφία Εύη Φυλακτού
Κατερίνα Ευαγγελάτου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Στα γραφεία του Φεστιβάλ Αθηνών και σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η τελετή παράδοσης - παραλαβής της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσία  της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του γενικού γραμματέα. Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος παρέδωσε τη σκυτάλη «στα δυναμικά χέρια της φίλης Κατερίνας Ευαγγελάτου», όπως είπε, τονίζοντας το ταλέντο και τις σπουδές της: «Όταν ανέλαβα την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ τον Απρίλιο του 2016, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα εκείνης της χρονιάς, είχα πει ότι εγώ δεν παρέλαβα τίποτα. Σήκωσα τη σκυτάλη από το έδαφος. Και ότι θα ήθελα, όταν θα κλείσει ο δικός μου κύκλος στο Φεστιβάλ, να παραδώσω εγώ στον επόμενο. Στη διάρκεια της θητείας μου, μίλησα σε αρκετές συνεντεύξεις για την αναγκαιότητα αυτής της συνέχειας. Με την ευχή και την αγάπη μου και κάποια ανακούφιση, γιατί πέρασα και δύσκολες στιγμές, παραδίδω το Φεστιβάλ στα δυναμικά χέρια της φίλης Κατερίνας Ευαγγελάτου. Έχει μεγαλώσει μέσα στο θέατρο, έχει λαμπρές σπουδές, είναι ταλαντούχα, έχει όλες τις προδιαγραφές για να δοκιμαστεί σ’ αυτό το μεγάλο και ιστορικό φεστιβάλ..» είπε ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής. 

Φωτογραφία Εύη Φυλακτού
Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Λίνα Μενδώνη
Φωτογραφία Εύη Φυλακτού
Κατερίνα Ευαγγελάτου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου με τη σειρά της ευχαρίστησε τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο «όχι μόνο για τα ζεστά του λόγια, αλλά για την όλη του συμπαράσταση αυτό το διάστημα. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι υπάρχει η διάθεση συνεργασίας σε τέτοιες καταστάσεις, ιδίως ανάμεσα σε δύο σκηνοθέτες, οι οποίοι είναι και ενεργοί» είπε η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια και πρόσθεσε:  «Εδώ είχα τη χαρά, από την ημέρα της ανακοίνωσης, να είμαστε σε διαρκή επαφή και με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και συνεργασία με τους δύο στενούς του συνεργάτες, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή και εντελώς λειτουργική μετάβαση. Πριν απ’ όλα, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, την κ. Μενδώνη, τον κ. Γιατρομανωλάκη, για την τιμή και την εμπιστοσύνη. Έχω τη διάθεση να δώσω όλη μου τη δημιουργική ορμή, παράλληλα με τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες, σ’ αυτόν τον θρυλικό θεσμό που αντιμετωπίζω ως μια μεγάλη καλλιτεχνική πρόκληση. Δεν είναι η στιγμή να κάνω αναγγελίες. Υπάρχει ένας χρόνος ενημέρωσης που ακολουθεί, πρέπει να συσταθεί η δημιουργική ομάδα. Είμαστε ήδη σ’ αυτές τις διαδικασίες εδώ και κάποιες μέρες...» είπε ο Κ. Ευαγγελάτου. 

Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι «... τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ άνοιξε στην πόλη, συγκέρασε την εγχώρια δημιουργία με σημαντικές παρουσίες από το εξωτερικό. Νομίζω ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος έβαλε τον καλύτερό του εαυτό σ’ αυτά τα χρόνια, κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχει κάνει τον απολογισμό του.  Η κ. Ευαγγελάτου πιστεύω ότι γρήγορα θα κάνει τον δικό της προγραμματισμό» είπε η υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνοντας: « Όπως είπαμε και στο Εθνικό Θέατρο, στόχος και χαρά θα είναι, αν νωρίς το 2022, που συμπληρώνεται ο χρόνος των νυν Καλλιτεχνικών Διευθυντών, θα ήταν ευτύχημα να συνεργαστούν με τον όποιον -ή με τον εαυτό τους- γιατί φυσικά δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα αν οι ίδιοι είναι υποψήφιοι στην προκήρυξη ή στην αρχική πρόσκληση που θα απευθύνει το υπουργείο. Αυτά, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Δεν θέλω να πω περισσότερα, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Βαγγέλη, θέλω να ευχηθώ από καρδιάς καλή δύναμη, καλή επιτυχία στην κ. Ευαγγελάτου». 

Μία πρώτη ιδέα της αντίληψης του ΥΠΠΟΑ για τον «... τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Φεστιβάλ για να προσελκύσει επισκέπτες» έδωσε ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού: «Δεν θέλουμε το Φεστιβάλ να είναι από εμάς για μας μόνο. Ούτε στην έννοια της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά ούτε και σε ό,τι αφορά το κοινό. Προφανώς μας ενδιαφέρει το ελληνικό κοινό και αυτό είναι το πρωταρχικό κοινό, όμως ο ρόλος που μπορεί να παίξει το Φεστιβάλ στον πολιτιστικό τουρισμό, η έλξη που μπορεί να προκαλέσει και ο τρόπος που μπορεί να σταθεί ισότιμα και ισάξια δίπλα σε άλλα μεγάλα φεστιβάλ, φέρνοντας κόσμο, χρήματα -δεν είναι κακό να το λέμε κι αυτό- αλλά και αναγνώριση της ελληνικής δημιουργίας στο εξωτερικό, είναι πάρα πολύ σημαντικός και εμείς, ως υπουργείο Πολιτισμού και γενική γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνδράμουμε το έργο του Φεστιβάλ» σημείωσε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης.