Φίλης εναντίον Παππά: Κρίμα να υποπέσει σε ένα τέτοιο ολίσθημα

Φίλης εναντίον Παππά: Κρίμα να υποπέσει σε ένα τέτοιο ολίσθημα
EUROKINISSI/

Η κόντρα ανάμεσα στο Νίκο Φίλη και στο Νίκο Παππά έχει προϊστορία και ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται δημόσια πλέον, εδώ και μερικά 24ωρα, επιβεβαιώνει τις ουσιώδεις διαφορές αντιλήψεων μεταξύ τους.

Η υπόθεση της ΕΡΤ είναι το «κερασάκι», ενώ με το ύφος της σημερινής ανακοίνωσης Φίλη γίνεται σαφές ότι υπάρχει ευρύτερο ζήτημα διαφωνιών.

Στην ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Πίστευα ότι η σύγχρονη Αριστερά θα είχε απαλλαγεί από τις ολέθριες αντιλήψεις του παρελθόντος και δεν θα εκλάμβανε την κριτική συντρόφων ως δήθεν προσχώρηση στις γραμμές του αντιπάλου. Κρίμα για τον Νίκο Παππά που επέτρεψε στον εαυτό του να υποπέσει σε ένα τέτοιο ολίσθημα.

Τα γεγονότα και τα προβλήματα στην ΕΡΤ είναι ξεροκέφαλα , ενώ ο αντίπαλος καραδοκεί για να ξαναρίξει ‘μαύρο’. Ο στρουθοκαμηλισμός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Χρειάζεται διάλογος και αποφάσεις για την υπεράσπιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».

Είχαν προηγηθεί δύο άλλες «ρουκέτες»

«Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το «μαύρο». Δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων», είχε δηλώσει αρχικά ο Νίκος Φίλης, διαμαρτυρόμενος ευθέως για την μεταχείριση που του επιφύλαξε η δημόσια τηλεόραση, με αφορμή πρόσφατες παρεμβάσεις του.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και αρμόδιος για την ΕΡΤ «σήκωσε το γάντι» στη συνέχεια, λέγοντας: «Ο κ. Φίλης δεν γνωρίζει την κατάσταση στην ΕΡΤ» και απορρίπτοντας την καταγγελία του πρώην υπουργού περί «παραδιοίκησης» στη δημόσια τηλεόραση: «Το μείζον είναι η επίθεση που εξαπολύει η ΝΔ. Η ΕΡΤ έχει κάνει βήματα στην επόμενη τεχνολογία, στον ελληνικό αθλητισμό και έχει αναβαθμιστεί το πρόγραμμα με σημαντικές σειρές», σημείωσε ο κύριος Παππάς.

Η έξοδος Φίλη από το υπουργείο Παιδείας

«Οργανώθηκε και εκτελέστηκε συμβόλαιο πολιτικού θανάτου μου», είχε πει ο Νίκος Φίλης το Νοέμβριο του 2016, όταν παρέδιδε το υπουργείο Παιδείας στον Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

Ήταν η κατάληξη μίας ανοιχτής διαφωνίας του τότε υπουργού Νίκου Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει δημοσίως «απαράδεκτα και επικίνδυνα» τα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά, καλώντας τον Πρωθυπουργό να παρέμβει για να σταματήσει τη διαδικασία των αλλαγών και να υπάρξει συνεννόηση αντί να ακούγονται «λόγια, λόγια, λόγια ενώ λείπει ο λόγος».

Παράλληλα, ο κύριος Φίλης αντιμετώπιζε εντός της κυβέρνησης την αντίδραση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε φτάσει στο σημείο να δηλώσει ότι θα παραιτηθεί και θα ρίξει την κυβέρνηση για το ίδιο θέμα, εάν εφαρμοζόταν το σχέδιο Φίλη.

Ως αποτέλεσμα, αν και ο Αλέξης Τσίπρας δεν διαφωνούσε επί της ουσίας με τις απόψεις του τότε υπουργού, οδηγήθηκε στην απόφαση να τον αντικαταστήσει, λέγοντας σε συνεργάτες του ότι «δε μπορώ να τους έχω εδώ κάθε δύο ημέρες» και να ακούω παράπονα για τον Φίλη.

Ο τότε υπουργός Παιδείας έφυγε, θεωρώντας ότι ο Νίκος Παππάς είχε παίξει παρασκηνιακά ρόλο εις βάρος του, αλλά προφανώς δεν το ξέχασε, ενώ δεν εγκαταλείπει τις θέσεις του για τα Θρησκευτικά.

Ο Νίκος Παππάς ουδέποτε επιβεβαίωσε ότι παρενέβη εναντίον του Φίλη, επιμένοντας σταθερά ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που αποφάσισε, σταθμίζοντας τα δεδομένα και με κριτήριο την σταθερότητα στην κυβέρνηση.

Τα ΜΜΕ και η ΕΡΤ

Ο Νίκος Φίλης θεωρεί - και δεν το κρύβει - ότι ο Νίκος Παππάς βαρύνεται με λανθασμένες επιλογές στον τομέα ευθύνης του στην κυβέρνηση.

Πρωτίστως, ότι έχει αποτύχει στο χειρισμό των ΜΜΕ, επειδή δεν κατόρθωσε να περάσει και να εξηγήσει επαρκώς τη λογική και την στρατηγική της κυβέρνησης για μείζονα ζητήματα.

Ο Νίκος Παππάς προβάλει ένα συγκεκριμένο αντεπιχείρημα: Εάν κάποιοι θεωρούν ότι ως υπουργός είναι αρμόδιος για να ελέγχει τα κανάλια, «τότε ναι, είμαι αποτυχημένος», λέει.

Και μιλώντας σε συνεργάτες του, εξηγεί ότι εάν έπρεπε ένας υπουργός να ελέγχει την ενημέρωση, τότε ο ίδιος δεν θα είχε αναλάβει ποτέ τον συγκεκριμένο ρόλο. «Δουλειά μου είναι να φτιάξω θεσμικό πλαίσιο και το έφτιαξα», επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή.

Σταδιακά, ο Νίκος Φίλης προσέγγισε τους «53» του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την έξοδό του από την κυβέρνηση και πλέον συμμετέχει στις συσκέψεις τους.

Φεύγοντας από την κυβέρνηση άρχισε, επίσης, να εξαπολύει βολές κριτικής, ανά τακτά διαστήματα, προς την κατεύθυνση του Μεγάρου Μαξίμου.

Θεωρεί ότι η κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό επιτελείο αναλώνοναι στα θέματα της διαπραγμάτευσης και έχουν αφήσει στο περιθώριο μεγάλα κοινωνικά ζητήματα.

Εφόσον το μνημόνιο αποτελεί παρελθόν, σκέφτεται πως είναι ώρα να τεθεί στο προσκήνιο επειγόντως μία «αριστερή ατζέντα».

Το Μαξίμου κατέγραφε όλο αυτό τον καιρό ύφος και το timing που επιλέγει ο πρώην υπουργός για τις παρεμβάσεις του, για παράδειγμα στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων.

Ο Φίλης ήταν ο πρώτος που το ανέδειξε, τον περασμένο Μάιο, ενώ χρονικά προηγήθηκε της ΝΔ, που ακολούθησε με απόσταση 3-4 ημερών.

Ο Φίλης μίλησε πρώτος για μονομερή ανατροπή των περικοπών, διατυπώνοντας μία σκέψη που είχε αρέσει πολύ σε πολλούς βουλευτές - και ασφαλώς στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιπαράθεση για την ΕΡΤ είναι το νέο «επεισόδιο», αλλά δύσκολα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι πρόκειται για το τελευταίο.

Δημοφιλή