Φουντώνει το μυστήριο γύρω από την τραγωδία με το υποβρύχιο - Η Ρωσία δεν δίνει στοιχεία

Το Κρεμλίνο αρνείται να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τον θάνατο των 14 ναυτών, επικαλούμενο «κρατικό απόρρητο».
KSENIYA GAPONKO via Getty Images

Λεπτομερείς πληροφορίες για την πυρκαγιά που προκάλεσε τη Δευτέρα 14 θανάτους σε ένα ερευνητικό βαθυσκάφος του ρωσικού στρατού, με έδρα τον ρωσικό βορρά, «δεν θα δημοσιοποιηθούν», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο επικαλούμενο «κρατικό απόρρητο».

«Η πληροφορία αυτή δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί στο σύνολό της. Ανήκει στην κατηγορία του κρατικού απορρήτου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «απολύτως κανονική».

«Ωστόσο, το επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων διαθέτει πλήρη πληροφόρηση» για την τραγωδία, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Δεκατέσσερις ναύτες έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Δευτέρας, από τις αναθυμιάσεις που προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα βαθυσκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων, το οποίο, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, είχε σκοπό τη μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού των ωκεανών.

Το δυστύχημα φέρνει στη μνήμη την τραγωδία του πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ, κοσμήματος του ρωσικού Στόλου του Βορρά, που είχε βυθιστεί στη διάρκεια ελιγμών στη θάλασσα του Μπάρεντς με 118 άνδρες που επέβαιναν σε αυτό στις 12 Αυγούστου 2000, στις αρχές της πρώτης θητείας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε επικριθεί για τη διαχείρισή της.

Ο στρατός έδωσε ελάχιστες λεπτομέρειες για το δυστύχημα, αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι επρόκειτο για ένα «ασυνήθιστο» βαθυσκάφος. Έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να μεταβεί στο Σεβερομόρσκ, ένα κλειστό στρατιωτικό λιμάνι στη ρωσική Αρκτική, προκειμένου να «προσδιοριστούν τα αίτια αυτής της τραγωδίας».

Σύμφωνα με τον στρατό, το δυστύχημα σημειώθηκε στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Η Μόσχα διευκρινίζει πως το βαθυσκάφος επέστρεψε στη βάση του, στο Σεβερομόρσκ, στην περιοχή του Μουρμάνσκ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι ρωσικές εφημερίδες RBK και Novaia Gazeta, το σκάφος είναι το πυρηνικό βαθυσκάφος AS-12 με την επωνυμία Locharik, ένα μυστικό σκάφος που δεν φέρει οπλισμό και έχει κατασκευαστεί για την έρευνα και τις ειδικές επιχειρήσεις σε βάθος που φθάνει τα 6.000 μέτρα.

Το Locharik μπορεί να φιλοξενήσει 25 ναύτες και έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μπορεί να συνδεθεί με ένα μεγαλύτερο υποβρύχιο ώστε να το μεταφέρει μέχρι τη ζώνη επιχειρήσεών του.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη ρωσική διαδικτυακή εφημερίδα Open Media και την εφημερίδα Vedomosti, η πυρκαγιά δεν σημειώθηκε στο Locharik, αλλά σε ένα πυρηνικό υποβρύχιο που είχε υποστεί τροποποιήσεις για να το μεταφέρει. Επικαλούμενο ρωσικές στρατιωτικές πηγές το Open Media κάνει λόγο για ενδεχόμενη εμπλοκή δύο υποβρυχίων: του Orenbourg και του Podmoskovie.

Αυτά τα δύο υποβρύχια ανήκουν στη Διεύθυνση Βαθειάς Κατάδυσης (GUGI) του υπουργείου Άμυνας, ενός ειδικού τμήματος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα βαθυσκάφη όπως το Locharik μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές διαφόρων ειδών, από την έρευνα του βυθού της θάλασσας μέχρι επιχειρήσεις σε υποθαλάσσια καλώδια.

ASSOCIATED PRESS

Παρουσιάζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των ναυτών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρίνισε πως δύο «Ήρωες της Ρωσίας» και επτά «πλοίαρχοι πρώτου βαθμού» ―της πιο υψηλής βαθμίδας των αξιωματικών του Ναυτικού― περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων.

«Ήταν ένα πλήρωμα με υψηλή εξειδίκευση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Είναι μια μεγάλη απώλεια για τον Στόλο, αλλά και γενικά για τον στρατό», πρόσθεσε.

Το επίπεδο του πληρώματος μοιάζει να επιβεβαιώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα της αποστολής του υποβρυχίου. Στην ιστοστελίδα του, ο καθεδρικός του Μουρμάνσκ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης τελετής για τους νεκρούς, χωρίς να τους κατονομάζει. Θα ταφούν στην Κροστάνδη, δήλωσε στο RBK ο εκπρόσωπος του ναού αυτού του νησιού στον κόλπο της Φινλανδίας, όπου βρίσκεται μια σημαντική ναυτική βάση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, το πλήρωμα του βαθυσκάφους υπαγόταν στη ναυτική βάση 45707 στην Πετεργκόφ, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, που συνδέεται, σύμφωνα με την εφημερίδα με την GUGI.

Sergei Malgavko via Getty Images

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας αποκάλυψε πως υπάρχουν επιζήσαντες

Ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Σεργκέι Σόϊγκου, αναφέρθηκε στις ηρωικές προσπάθειες των 14 μελών του πληρώματος που έχασαν την ζωή τους, αλλά και στα μέλη του πληρώματος που επέζησαν, επισημαίνοντας ότι πρωτίστως έσωσαν την ζωή ενός πολίτη που εκπροσωπούσε την βιομηχανία.

Οπως επισήμανε, μετά τη διάσωση του πολίτη, τα μέλη του πληρώματος «πάλεψαν μέχρι τέλους για να σώσουν το σκάφος». «Με τίμημα την ίδια τους την ζωή ανέλαβαν ένα δύσκολο έργο, εξάλειψαν την εστία της πυρκαγιάς, έσωσαν τους συντρόφους τους και το βαθυσκάφος», υπογράμμισε ο Σεργκέι Σόϊκγου στην σύσκεψη που έγινε στο Σεβερομόρσκ στην οποία συμμετείχε η επιτροπή για την διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Σεβερομόρσκ , στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της επιτροπής που έχει αναλάβει την διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, είπε ότι «συνέβη μια μεγάλη τραγωδία. Έχασαν την ζωή τους οι σύντροφοι μας, οι συνάδελφοι μας».

Vadim Savitsky via Getty Images

Παράλληλα είπε ότι «η πυρκαγιά σημειώθηκε στο βαθυσκάφος κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ερευνών στα ρωσικά χωρικά ύδατα στην Θάλασσα του Μπάρεντς. Ως αποτέλεσμα έχασαν την ζωή τους 14 μέλη του πληρώματος, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν».

Ο Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι επτά από τα μέλη του πληρώματος που έχασαν την ζωή τους ήταν πλοίαρχοι 1ης τάξεως και τρεις πλοίαρχοι 2ης τάξεως. Δύο έφεραν τον τίτλο του Hρωα της Ρωσίας».

Lev Fedoseyev via Getty Images

Ο Σεργκέι Σόιγκου εξήρε την εκπαίδευση των μελών του πληρώματος λέγοντας ότι «ήταν μοναδικοί στο είδος τους ειδικοί, επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση, που πραγματοποιούσαν σημαντικές έρευνες όσον αφορά την μελέτη της υδρόσφαιρας της Γης». Τέλος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα παράσχει την αναγκαία βοήθεια και υποστήριξη στις οικογένειες των μελών του πληρώματος που έχασαν την ζωή τους, δίνοντας την υπόσχεση ότι όλα τα μέλη του πληρώματος που έχασαν την ζωή τους θα παρασημοφορηθούν μετά θάνατο με τιμητικές διακρίσεις. Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεργκεί Σόιγκου ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή