Φοιτητές εξαπάτησαν την Αpple προκαλώντας ζημιά 900.000 δολαρίων

Ένα σχέδιο που τους απέφερε τεράστια κέρδη.
Leszek Kobusinski via Getty Images

Δύο φοιτητές από το πανεπιστήμιο Όρεγκον σκέφτηκαν την καλύτερη κομπίνα που προκάλεσε ζημιά στην Apple αξίας 900.000 δολαρίων. Αγόραζαν τηλέφωνα i-phone και μετά από λίγο χρονικό διάστημα επέστρεφαν πίσω την συσκευασία με ένα ψεύτικο i-phone με την πρόφαση ότι δεν λειτουργούν. Λίγο αργότερα έπαιρναν πίσω ένα καινούριο.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο του Όρεγκον, οι Κουάν Τζιάνγκ και Γιανγκ Τζο έστελναν στην συνέχεια τα κινητά τηλέφωνα στο εξωτερικό, όπου θα πωλούνταν για εκατοντάδες δολάρια, από τα οποία οι ίδιοι έπαιρναν μερίδιο από τα κέρδη.

Η έρευνα είχε αρχίσει πριν από δύο χρόνια, όταν οι τελωνειακοί υπάλληλοι κατάσχεσαν δεκάδες αποστολές από το Χονγκ Κονγκ που περιείχαν κινητά τηλέφωνα. Οι συσκευές αποδείχτηκαν ότι ήταν τηλέφωνα i-phones αλλά οι συσκευασίες και ο τρόπος αποστολής έβαλαν υποψίες στις αρχές ότι ήταν ψεύτικα.

Τα αρχεία που δόθηκαν στους ερευνητές από την Apple, τους επέτρεψαν να συνδέσουν τον κ. Τζιάνγκ με τριάντα χιλιάδες ισχυρισμούς για τηλέφωνα που δεν λειτουργούν. Περισσότεροι από 1.500 ισχυρισμοί απορρίφθηκαν, αλλά σχεδόν όλοι τόσοι εγκρίθηκαν, με ένα νέο τηλέφωνο να αποστέλλεται στην διεύθυνσή του. Ένας εκπρόσωπος της Apple είπε σε έναν ερευνητή, ότι ένα βασικό στοιχείο της επιτυχίας του σχεδίου ήταν ότι τα τηλέφωνα δεν ήταν λειτουργικά, πράγμα που σήμαινε ότι η διαδικασία αντικατάστασης θα άρχιζε πριν οι τεχνικοί καταλάβουν ότι ήταν πλαστά.

Ο κ. Τζιάνγκ είπε στους ανακριτές ότι απασχολούσε φίλους και συγγενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τον βοηθήσουν στην ανταλλαγή των τηλεφώνων. Δήλωσε ακόμη πως ένας συνεργάτης του στην Κίνα που πωλούσε τα γνήσια τηλέφωνα, έδινε μετά μερικά από τα χρήματα στην μητέρα του Τζιάνγκ. Στη συνέχεια, η ίδια, κατέθετε τα χρήματα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο μπορούσε ο ίδιος να έχει πρόσβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο φοιτητής κατηγορείται για εμπορία παραποιημένων αγαθών και απάτη καλωδίων και βρίσκεται υπό παρακολούθηση GPS, σύμφωνα με τις αρχές. Ο Τζο από την άλλη, κατηγορείται ότι υπέβαλε ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία σχετικά με μια δήλωση εξαγωγής. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο την Παρασκευή και διατάχθηκε να μην έχει καμία επαφή με την Apple όσο η υπόθεση συνεχίζεται.

Δημοφιλή