ΔΙΕΘΝΕΣ
03/02/2020 16:27 EET | Updated 03/02/2020 16:28 EET

Φώκια βιντεοσκοπήθηκε για πρώτη φορά να χτυπάει «παλαμάκια»

Ο δύτης που κατέγραψε το μοναδικό φαινόμενο προσπαθούσε επί 17 χρόνια.

Μια αρσενική γκρι φώκια καταγράφηκε για πρώτη φορά σε βίντεο να χτυπά τα πτερύγιά της κάτω από το νερό.

Το βίντεο που τραβήχτηκε το 2017, στα Farne Islands, δείχνει μια μεγάλη αρσενική φώκια να χτυπά τα πτερύγιά της, σε μια κίνηση που θυμίζει τα γνωστά «παλαμάκια», κάνοντας έναν συγκεκριμένο ήχο, που μοιάζει με πυροβολισμό.

Σύμφωνα με το Sky News, o Δρ. Μπεν Μπέρβιλ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, περιέγραψε την στιγμή που κατέγραψε το μοναδικό αυτό φαινόμενο.

«Έχω ακούσει πολλές φορές αυτόν τον ήχο και προσπαθούσα επί 17 χρόνια να τον καταγράψω. Το αποτέλεσμα από τα ”παλαμάκια” ήταν άμεσο και τα υπόλοιπα αρσενικά διασκορπίστηκαν αμέσως. Το χτύπημα ήταν απίστευτα δυνατό και στην αρχή δυσκολευόμουν να πιστέψω τι είχα δει», σχολίασε o Δρ. Μπεν Μπέρβιλ.  

Οι επιστήμονες θεωρούν πως οι αρσενικές φώκιες χτυπούν παλαμάκια ως επίδειξη δύναμης, σε μια προσπάθεια να διώξουν μακριά ανταγωνιστές, προσελκύοντας έτσι πιθανά ταίρια. Η κίνηση παράγει «έναν δυνατό ήχο, υψηλής συχνότητας», που με την σειρά του «στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα» στα υπόλοιπα αρσενικά της περιοχής.  Στο βίντεο η αρσενική φώκια φαίνεται να κολυμπά κοντά σε μια θηλυκή, με άλλα αρσενικά να καραδοκούν, πριν ξεκινήσει να χτυπά τα πτερύγια.    

Παρόλο που οι αιχμάλωτες φώκιες έχουν καταγραφεί πολλές φορές να κάνουν την συγκεκριμένη κίνηση, οι επιστήμονες λένε πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια άγρια φώκια καταγράφηκε σε κάμερα να κάνει το ίδιο.   Οι άνθρωποι χτυπούν παλαμάκια για να χειροκροτήσουν ή να εκφράσουν επιδοκιμασία, αλλά στην περίπτωση της γκρι φώκιας, η κίνηση εκφράζει το ακριβώς αντίθετο. 

Ο Δρ. Ντέιβιντ Χόκινγκ του πανεπιστημίου Μόνας στην Αυστραλία είπε: «Η ανακάλυψη από φώκιες που ”χειροκροτούν” μπορεί να μην προκαλεί τόση έκπληξη, στην τελική είναι διάσημες γι′ αυτήν την κίνηση, που κάνουν σε ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία. Αλλά, ενώ στους ζωολογικούς κήπους τα ζώα συχνά εκπαιδεύονται να χειροκροτούν για την δική μας ψυχαγωγία, αυτές οι γκρι φώκιες το έκαναν στην φύση με δική τους θέληση».

Το βίντεο είναι μέρος μιας διεθνούς επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Marine Mammal Science.    

πηγή: sky