Φον ντερ Λάιεν: Να αποφύγουμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων

Η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως πρέπει να αυξηθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας «πανδημίας των ανεμβολίαστων».
Yves Herman via Reuters

Έκκληση για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών ενάντια στην Covid-19 προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας «πανδημίας των ανεμβολίαστων» απηύθυνε την Τετάρτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτρέποντας επίσης χώρες ανά τον κόσμο να ανεβάσουν ρυθμούς στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η δεύτερη ομιλία της Φον ντερ Λάιεν για την «κατάσταση της ένωσης» από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της Κομισιόν λαμβάνει χώρα μετά από δύο χρόνια που δοκίμασαν τις αντοχές της ΕΕ με την πανδημία, την οικονομική ύφεση, τις εντάσεις λόγω Brexit και το κράτος δικαίου σε χώρες- μέλη στο ανατολικό τμήμα της ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, παραθέτοντας τις προτεραιότητες της ΕΕ και παρουσιάζοντας φιλόδοξους στόχους, μεταξύ των οποίων η τεχνολογική ανεξαρτησία της ΕΕ. Ωστόσο προειδοποίησε πως η επόμενη χρονιά θα είναι «άλλη μια δοκιμασία χαρακτήρα».

«Ας βεβαιωθούμε ότι δεν θα μετατραπεί σε πανδημία των ανεμβολίαστων», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν απευθυνομενη στην ολομέλεια των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο.

Ανακοινώνοντας μια νέα δωρεά άλλων 200 εκατ. δόσεων μέχρι τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως ανησυχεί επίσης για τη διακύμανση των ποσοστών των εμβολιασμενων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Είναι μια επένδυση αλληλεγγύης και είναι επίσης μια επένδυση στην παγκόσμια υγεία», δήλωσε για τη δωρεά των 200 εκατ. δόσεων ενώ υπογράμμισε πως, μολονότι στην ΕΕ είναι εμβολιασμένοι περισσότεροι από το 70% των ενηλίκων, «λιγότερο από το 1% των δόσεων εμβολίων έχουν χορηγηθεί στις φτωχές χώρες».

Η πανδημία είναι «μαραθώνιος», όχι «κούρσα ταχύτητας», «πιστεύω πως τα καταφέραμε», όμως «δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορονοϊό» είπε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Πριν από 12 μήνες δεν γνωρίζαμε πότε και αν θα έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο», όμως σήμερα όλοι στην ΕΕ έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της Covid-19 και έχει εμβολιαστεί πλήρως πάνω από το 70% του ενήλικου πληθυσμού, ανέφερε η πρόεδρος της Κόμισιόν.

Τόνισε, μάλιστα ότι πάνω από 700 εκατ. δόσεις δόθηκαν στους Ευρωπαίους, ενώ την ίδια ακριβώς ποσότητα έδωσε η ΕΕ στον υπόλοιπο κόσμο, σε πάνω από 30 χώρες. Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο και ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα δωρίσει 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορονοΪού στην Αφρική, μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου, ως επένδυση αλληλεγγύης και επένδυση στην υγεία. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΕ έχει εξασφαλισμένες 1,5 δισ. δόσεις εμβολίου.

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ετοιμότητα της ΕΕ απέναντι σε νέες πανδημίες και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει προτάσεις για να οικοδομηθεί μια Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υγεία και ειδικότερα για την οικοδόμηση της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων στην Υγεία (ΗERA).

Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει βάλει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην κορυφή της ατζέντας της, με τολμηρά βήματα για την επίτευξη «κλιματικής ουδετερότητας» από την ΕΕ ως το 2050, καθώς και ψηφιακή μεταμόρφωση της οικονομίας της. Όπως τόνισε η φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ θα διπλασιάσει τη διεθνή της χρηματοδότηση για την προστασία της φύσης και την αντιμετώπιση της υποχώρησης της βιοποικιλότητας του κόσμου, τονίζοντας πως «το μήνυμά μου σήμερα είναι πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα».

«Αυτή είναι μια γενιά με συνείδηση, μας πιέζουν να πάμε πιο μακριά και πιο γρήγορα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» πρόσθεσε. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΕ θα αυξήσει την οικονομική της υποστήριξη προς φτωχότερες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της, ανακοινώνοντας σχέδια για επιπλέον 4 δισ. ευρώ ως το 2027.

Ως προς τα προβλήματα που προκαλούνται από την παγκόσμια έλλειψη τσιπ, η φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει ένα «state-of-the-art» ευρωπαϊκό οικοσύστημα τσιπ, το οποίο θα περιλαμβάνει δυνατότητες παραγωγής.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, είπε πως 19 χώρες- μέλη θα είχαν φέτος την οικονομία τους ξανά σε επίπεδα προ πανδημίας, με τις υπόλοιπες να ακολουθούν μέσα στο επόμενο έτος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Δημοφιλή