Φορολογικό νομοσχέδιο: Προβληματισμοί για την υποχρεωτική δαπάνη 30% με ηλεκτρονικό χρήμα

Από αρμόδιους φορείς, φοροτεχνικούς και φορολογούμενους.
bernie_photo via Getty Images

Τον έντονο προβληματισμό τους εκφράζουν αρμόδιοι φορείς, φοροτεχνικοί, αλλά και φορολογούμενοι σχετικά με την πρόβλεψη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για την υποχρεωτική δαπάνη ίση με το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικό χρήμα.

Ήδη από τις πρώτες αντιδράσεις όπως αυτές καταγράφονται κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, οι φορολογούμενοι εκφράζουν τον φόβο τους ότι μεσαία και ειδικά τα χαμηλά εισοδήματα δεν θα καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 30% με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόστιμο.

Αρκετοί φορολογούμενοι αναφέρουν ότι το μέτρο τους αναγκάζει να μην προχωρήσουν σε αποταμίευση καθώς η ρύθμιση τους επιβάλλει να καταναλώσουν το ένα τρίτο του εισοδήματος τους σε έξοδα που δεν θεωρούνται πάγια καθώς δεν μετρούν οι αποδείξεις ενοικίων, η καταβολή διατροφής σε διαζευγμένα ζευγάρια ή αντίστοιχων εξόδων που έχουν τα νοικοκυριά. Η μόνη πρόβλεψη στο νόμο είναι όσοι φορολογούμενοι έχουν δαπανήσει σε τόκους δανείων, ενοίκιο και φόρους ποσό το οποίο ξεπερνά το 60% του πραγματικού εισοδήματος, τότε να είναι υποχρεωμένοι σε ηλεκτρονικές συναλλαγές για το 20% του πραγματικού εισοδήματος.

Αντίστοιχα πολλοί φορολογούμενοι αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι είναι αρκετοί αυτοί στηρίζουν οικονομικά τους γονείς, τα παιδιά ή άλλους συγγενείς τους με αποτέλεσμα να τους ζητούν να καταναλώσουν εισόδημα το οποίο στην πραγματικότητα δεν το έχουν. Για αυτό το λόγο αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν το 30% να επιβληθεί στο διαθέσιμο και όχι στο πραγματικό εισόδημα.

Ενδεικτικό είναι παράδειγμα για ένα μηχανικό έγγαμο με ένα παιδί το οποίο σπουδάζει. Για εισόδημα 70.00 ευρώ ο φορολογούμενος αυτός πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές περίπου 9.000 ευρώ και 20.000 ευρώ στην εφορία, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης φτάνει τις 3.000 ευρώ. Όπως αναφέρει, το χρόνο έχει και δάνειο για την πρώτη του κατοικία 17.000 ευρώ. Ακόμα πληρώνει 4.000 ευρώ για ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα και 4.000 ευρώ ενοίκιο για το σπίτι που μένει ο φοιτητής στην επαρχία. Δηλαδή από τα 70.000 ευρώ σε ενοίκιο, δάνειο, εφορία, ασφαλιστικές εισφορές κτλ ξοδεύει 55.000.

Το πραγματικό ποσό που απομένει και άρα μπορεί να ξοδέψει είναι 15.000 ευρώ, ωστόσο η εφορία με το νέο σύστημα του ζητά να ξοδέψει με ηλεκτρονικές συναλλαγές τουλάχιστον 18.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος με το πρόστιμο του 22% θα κληθεί να πληρώσει και επιπλέον φόρο 900 ευρώ.

Αντίστοιχα, αρκετοί είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου εκφράζουν την αδυναμία να υπολογίσουν το καθαρό τους εισόδημα πριν το τέλος της χρονιάς, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει είτε στο να καταναλώσουν περισσότερο από τις οικονομικές τους δυνατότητες, είτε να έρθουν αντιμέτωποι με το πρόστιμου του 22% εφόσον δεν καλύψουν το απαιτούμενο ποσό.

Αναφορές γίνονται και για τις περιπτώσεις που αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες, υπό τον φόβο των κατασχέσεων, ζητούν να γίνει η καταβολή μέρους ή του συνόλου της αμοιβής σε λογαριασμούς που δεν έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Με δεδομένο ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ο λογαριασμός είναι επαγγελματικός μπορεί να με αυτόν τον τρόπο το ποσό να μην προσμετρηθεί στο 30% των υποχρεωτικών συναλλαγών.

Μετά και τις έντονες αντιδράσεις η κυβέρνηση εξετάζει είτε τη μείωση του ποσοστού των αποδείξεων σε χαμηλότερα επίπεδα για παράδειγμα 20 ή 25% είτε να θεσπίσει περισσότερες εξαιρέσεις.

Δημοφιλή