ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/11/2015 14:20 EET

Η Forthnet παρουσίασε για πρώτη φορά επισήμως το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα COGNITUS

forthnet

Ζούμε σε μια εποχή που ακούμε συνεχώς για καινούριες start up, το ρόλο που μπορούν να παίξουν στο παιχνίδι της οικονομίας, μέχρι που μπορούν να φτάσουν και πως μπορούν να γίνουν πραγματικοί gamechangers στο παιχνίδι της κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Κάτι που δεν ήξερα, και μου προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον είναι ότι ουσιαστικά η εταιρεία Forthnet είναι ένα τρανό παράδειγμα start up πολύ πριν η ίδια η λέξη γίνει της μόδας. Μάλιστα, «ξεπήδησε» μέσα από τα «σπλάχνα» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο της Κρήτης, με το οποίο υπάρχει μια σχέση συνεργασίας σε κομμάτια όπως η ανάθεση πιλοτικών έργων και μελετών.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αυτής της σχέσης είναι η συνεργασία τους στο πρόγραμμα SeNSE, ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε αισθητήρες ήχου και εικόνας που καταγράφουν τη μετάδοση γεγονότων με μεγάλη προσέλευση κόσμου (π.χ. σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, ή σε μια συναυλία). Ας δώσω ένα παράδειγμα αρκετά...βιωματικό, για να εξηγηθεί πιο απλά. Φανταστείτε μια αίθουσα στο ΙΤΕ στην οποία «δουλεύεται» το πρόγραμμα. Ο ένας τοίχος καλύπτεται από μια τεράστια οθόνη που προβάλλει το παιχνίδι Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στεκόμαστε με τους υπόλοιπους δημοσιογράφους στο κέντρο ακριβώς του δωματίου, περιβαλλόμενοι από ηχεία. Ο υπεύθνος του προγράμματος μάς προτρέπει: «Ακούστε την περιγραφή του παιχνιδιού με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα». Φυσικός ήχος, περιγραφή σπίκερ, ήχος από τους οπαδούς. Οκ, όλοι έχουμε δει (και ακούσει) ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου. Ξέρουμε τι να περιμένουμε. «Ακούστε τώρα το αποτέλεσμα του ήχου μέσα από το πρόγραμμα του SeNSE». Πυρετός! Ξαφνικά νιώθεις το τύμπανο των οπαδών να χτυπά ρυθμικά κυριολεκτικά μέσα στο αυτί σου, τα συνθήματα των οπαδών γίνονται πιο ξεκάθαρα, η ατμόσφαιρα σχεδόν σα να βρίσκεσαι μέσα στη Θύρα 13. Και κάπως έτσι, ο τηλεθεατής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα κριτήρια στο οπτικό και ακουστικό κομμάτι, βάσει των οποίων θα παρακολουθεί το εκάστοτε event, ανάλογα πάντα με τις προσωπικές του προτιμήσεις .

Ένα ακόμα τέτοιο πρόγραμμα, το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα COGNITUS (η υλοποίηση του οποίου θα ξεκινήσει από 1/1/2016) ήταν η αφορμή για την ημερίδα Καινοτομίας (Forthnet Innovation Day) που διοργάνωσε η Forthnet την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE), και στο οποίο έγινε η επίσημη παρουσίασή του. Το COGNITUS χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Horizon 2020» της Ε.Ε., και εξετάζει τη δυνατότητα σύγκλισης τηλεοπτικών μεταδόσεων σε Ultra HD με περιεχόμενο παραγόμενο από χρήστες (User Generated Content).

Στόχος του έργου είναι να αποδείξει την βιωσιμότητα της παραγωγής και εκμετάλλευσης διαδραστικού Ultra HD περιεχομένου, μέσα από live case studies σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή σε μία συναυλία. Το έργο, με διάρκεια 36 μήνες, θα στοιχειοθετήσει την ικανότητα δημιουργίας μία νέας σειράς υπηρεσιών ψυχαγωγίας για τα Ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ίδιων των Μέσων αλλά και άλλων κλάδων δημιουργίας περιεχομένου.

H παρουσίαση του προγράμματος COGNITUS, έγινε από τους εμπλεκομένους σε αυτό φορείς, με εκπροσώπηση από το BBC, το ΙΤΕ και τη Forthnet, ενώ μέσω skype μίλησαν και εκπρόσωποι του Queen Mary University of London και της Pace.

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet, κ. Πάνος Παπαδόπουλος.

Η πρώτη ενότητα της ημερίδας, αφορούσε την κοινή πορεία του ΙΤΕ και της Forthnet στον άξονα της καινοτομίας. Παρουσιάστηκαν επίσης το μοντέλο συνεργασίας που έχει αναπτύξει η εταιρεία με πανεπιστημιακούς φορείς και αναλύθηκαν case studies από τις συνεργασίες της Forthnet με το ΙΤΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και εφαρμογών.

Την ημερίδα άνοιξε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Η περίπτωση της Forthnet είναι ένα ξεχωριστό παράδειγμα μεταφοράς τεχνογνωσίας από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο στην επιχειρηματικότητα. Έχω την τύχη να έχω παρακολουθήσει από την αρχή την πορεία της εταιρείας, από τότε που έγινε η πρώτη επίδειξη ηλεκτρονικής σύνδεσης του ΙΤΕ με το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το 1984. Θα μπορούσε κάποιος να αποδώσει την επιτυχία της στη συγκυρία, ότι βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή, όταν άνοιγε η αγορά του Internet, στο κατάλληλο μέρος, δηλαδή στο ΙΤΕ. Όμως προσωπικά πιστεύω ότι η Forthnet πέτυχε γιατί βασίστηκε στους ανθρώπους της, στο μεράκι και στο ταλέντο τους. Θα ήθελα ακόμα με την ευκαιρία της σημερινής ημερίδας να ανακοινώσω ότι πέραν των ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων του Ορίζοντα 2020 και των διαρθρωτικών ταμείων όπως το ΕΣΠΑ, ως πολιτεία ετοιμάζουμε τη δημιουργία ενός τρίτου πυλώνα χρηματοδότησης της έρευνας. Πρόκειται για ένα ταμείο που θα λειτουργεί με μείγμα δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, με πόρους από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και κυρίως με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με διακυβέρνηση αποστασιοποιημένη από την κυβερνητική ηγεσία, που κατ’ αρχή στόχο θα έχει τη στήριξη των ερευνητών (capacity building) και των ερευνητικών προγραμμάτων που συνδέονται με την επιστημονική περιέργεια, το οποίο αναμένουμε να ξεκινήσει το 2016-2017. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις και την επιχειρηματική καινοτομία το ταμείο θα συμμετέχει με πόρους στήριξής τους υπό τη μορφή συμμετοχών ή χαμηλότοκων δανείων. Με αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης που πληρώνουν σήμερα οι επιχειρήσεις, καθιστώντας την έρευνα εφικτή, τις ελληνικές επιχειρήσεις ανταγωνιστικές και τοποθετώντας την καινοτομία στο επίκεντρο της δημιουργίας πλούτου για τη χώρα».

Ενδιαφέρον είχε και η ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου της Forthnet, κ. Πάνου Παπαδόπουλου: «Τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η εστίαση στην επιχειρηματική καινοτομία, ήτοι στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων. H εμπλοκή μίας επιχείρησης στην αλυσίδα της καινοτομίας συμβάλλει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας, νέων υπηρεσιών και προϊόντων, νέων θέσεων εργασίας, νέων εσόδων για το κράτος, νέων κλάδων επιχειρηματικής δραστηριοποίησης και συνεισφέρει στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, που η ανάγκη εύρεσης μακρόπνοων λύσεων για την ανάκαμψη της χώρας είναι περισσότερο από επιβεβλημένη, η επιχειρηματική καινοτομία θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εφαρμογής αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα. Στη Forthnet, μια εταιρεία που «γεννήθηκε» μέσα από έναν ακαδημαϊκό φορέα, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας, έχουμε στηρίξει την επιτυχία μας στην υιοθέτηση αναπτυξιακής στρατηγικής που στόχο έχει τη διαφοροποίηση μας από τον ανταγωνισμό, μέσω της διαρκούς αναζήτησης καινοτομιών που βελτιώνουν την εμπειρία του καταναλωτή. Και με πολύ περηφάνια συνεχίζουμε να προσφέρουμε πρώτοι στους έλληνες καταναλωτές νέες υπηρεσίες που βελτιώνουν την οικιακή ψυχαγωγία και επικοινωνία!»

Τέλος, εκπρσωπώντας το ΙΤΕ, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής, κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης, δήλωσε: «Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο που αποτέλεσε τη μήτρα από την οποία ξεπήδησε η Forthnet. Δεν είναι οι υποδομές που κάνουν τη διαφορά, αλλά οι άνθρωποι στους οποίους και πρέπει να επενδύσουμε, ώστε να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο του επιστημονικού προσωπικού και να αποτελέσει μοχλό περαιτέρω ανάπτυξης της χώρας. Η σημερινή μέρα είναι μία μέρα σταθμός για να δούμε μέσα από ένα επιτυχημένο πείραμα μίας spin-off εταιρείας που βγήκε από τα σπλάχνα ενός ερευνητικού κέντρου, και κατάφερε να καθιερωθεί, τις δυνατότητες ανάπτυξης της επιχειρηματικής καινοτομίας στη χώρα, σε συνεργασία με τα ερευνητικά ακαδημαϊκά κέντρα, όπως το ΙΤΕ».