ΔΙΕΘΝΕΣ
06/02/2019 17:14 EET

Φωτιά και πάγος: Πως είναι να σβήνεις πυρκαγιά στους -50 βαθμούς Κελσίου

Η εικόνα του πυροσβέστη στο polar vortex

ASSOCIATED PRESS

Ήταν 10.30 το πρωί της περασμένης Τετάρτης όταν ο Bimbo Gifford, πυροσβέστης στο Ουισκόνσιν έλαβε ειδοποίηση για μια πυρκαγιά σε κτήριο. Η θερμοκρασία ήταν στους -50F (-45 Κελσίου). Το κρύο ήταν τέτοιο που όσο έριχναν το νερό στο εσωτερικό του σπιτιού, έβγαινε από την οροφή και έπεφτε στο έδαφος σαν παγάκια. 

Μετά μιλούσε με τον συνάδελφό του Mitch Hansen όταν παρατήρησε ότι το μούσι του γυάλιζε. Ήταν γιατί είχε κρυσταλλώσει από το κρύο. Αποφάσισε να βγάλει μια φωτογραφία αλλά χρειάστηκε πρώτα να ανοίξει με προσπάθεια το μάτι του που είχε παγώσει και είχε μείνει κλειστό. 

Η φωτογραφία έγινε viral δείχνοντας μια άλλη διάσταση του πολικού ψύχους που χτύπησε τις ΗΠΑ: τη μάχη των πυροσβεστών στους -50 βαθμούς. 

Το νερό παγώνει σε χρόνο ρεκόρ, οπότε η κάνουλα πρέπει να ρέει συνέχεια. Οι σκάλες κρυσταλλώνουν και γλιστράνε, ενώ όταν πέφτει το νερό, μετατρέπει την επιφάνεια σε παγοδρόμιο. «Παγώνεις τόσο πολύ που δεν μπορείς να κουνήσεις τα χέρια σου και η στολή γίνεται τόσο σκληρή που πρέπει να τη ζεσταίνουμε για να λιώσει ο πάγος», λέει ο Gifford. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, κλήθηκαν για συνολικά τέσσερις πυρκαγιές μέσα στο 48ωρο του πολικού ψύχους, ενώ μια συνηθισμένη μέρα δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν πάνω από μια φωτιά.  

Πηγή: Guardian