Φόβοι για αναζωπύρωση στη Συρία, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

Φόβοι για αναζωπύρωση στη Συρία, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης
Sergey Pivovarov / Reuters

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη ναυτική άσκηση στη Μεσόγειο από την 1η ως την 8η Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS- μία κίνηση η οποία φαίνεται να περιλαμβάνεται στο ευρύτερο πλαίσιο της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης σχετικά με τη Συρία.

Η Ρωσία τον τελευταίο μήνα έχει αυξήσει σημαντικά τις ναυτικές της δυνάμεις στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο αυτού που μια ρωσική εφημερίδα την Τρίτη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων από τη Μόσχα από τότε που εισήλθε ενεργά στον συριακό εμφύλιο, το 2015.

AFP Contributor via Getty Images

Το TASS αναφέρει πως, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, 25 πολεμικά πλοία και υποβρύχια και 30 αεροπλάνα, περιλαμβανομένων μαχητικών και στρατηγικών βομβαρδιστικών, θα συμμετέχουν στην άσκηση, και ότι αυτή θα περιλαμβάνει αντιαεροπορικά, ανθυποβρυχιακά και ναρκαλιευτικά γυμνάσια.

Όπως προαναφέρθηκε, οι ασκήσεις λαμβάνουν χώρα εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με την περιοχή της Ιντλίμπ, στα βόρεια της χώρας, η οποία ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς και αναμένεται να αποτελέσει στόχο μιας νέας επίθεσης από τις δυνάμεις της κυβέρνησης Άσαντ και των συμμάχων της. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε την Τετάρτη ότι οι αντάρτες στην Ιντλίμπ πρέπει να εξουδετερωθούν. Επίσης, ο Ανατόλι Αντόνοφ, Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη πως ανέφερε σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Μόσχα προβληματίζεται λόγω «ενδείξεων» ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλάι και η Βρετανία προετοιμάζονται για νέα πλήγματα στη Συρία. Ακόμη, ο Αντόνοφ έκανε λόγο για σχεδιαζόμενη προβοκάτσια επίθεση με χημικά όπλα (πιθανώς από τα «Λευκά Κράνη», το πρώην Μέτωπο Αλ Νόσρα και άλλες οργανώσεις), που θα αποδοθεί στην κυβέρνηση Άσαντ.

Sana Sana / Reuters

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τη Ρωσία, το Ιράν (που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Άσαντ) και την Τουρκία (που ζητά την απομάκρυνση του Άσαντ και έχει πραγματοποιήσει εισβολές στη βόρεια Συρία, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων Σύριων Κούρδων που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του ISIS) να αναβάλουν τις επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ, καθώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν εκατομμύρια αμάχους και να έχουν ως αποτέλεσμα τη χρήση χημικών όπλων. Ειδικότερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Σταφάν ντε Μιστούρα, είπε σε δημοσιογράφους πως υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ξένων μαχητών στην Ιντλίμπ, περιλαμβανομένων περίπου 10.000 τρομοκρατών, ωστόσο θα ήταν καλύτερα να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση αμάχων από το να αρχίσει μια μάχη που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «απόλυτη θύελλα».

Σημειώνεται πως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τραμπ έχει προειδοποιήσει πως οι ΗΠΑ θα προβούν σε «ισχυρή αντίδραση» σε περίπτωση επίθεσης με χημικά από τη Δαμασκό, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε την Τετάρτη τις απειλές για επιθέσεις εναντίον ιρανικών στρατιωτικών θέσεων στη Συρία καθώς και εναντίον θέσεων του στρατού του Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά την αναγγελία της σύναψης συμφωνίας διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Δαμασκού και της Τεχεράνης.

(με πληροφορίες από Reuters, RT, BBC, AFP)

Δημοφιλή