Εν αναμονή ΠΝΠ για «πάγωμα» του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Εν αναμονή ΠΝΠ για «πάγωμα» του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Eurokinissi

Το ενδεχόμενο κατάθεσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα «παγώνει» η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση εξετάζει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, δήλωσε στο Bήμα FM ότι εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκαθαριστεί το θέμα, σημειώνοντας ότι υπάρχει ήδη επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών και την πρωθυπουργό. Όπως εξήγησε, οι εισηγήσεις που υπάρχουν είναι για να δοθεί μια παράταση δυο μηνών, για να μπορέσει να αποφασιστεί από τη νέα κυβέρνηση το τι θα γίνει.

Σημειώνεται ότι έχει υπάρξει επιστολή της Κομισιόν στην οποία αναφέρεται πως η επιβολή έμμεσων φόρων αντίκειται στη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον νόμο 4336/2015 η υπαγωγή των παρόχων υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης στο ΦΠΑ 23% ισχύει από τις 20 Ιουλίου 2015 ενώ προβλέπεται πως η δήλωση μεταβολών για την μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να υποβληθεί εντός 10 ημερών από την δημοσίευση του νόμου.Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έδωσε στους εκπαιδευτικούς οργανισμούς περιθώριο έως τις 30 Αυγούστου προκειμένου να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες ενέργειες και να μεταταχτούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:«Οι συντονισμένες πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα του τομεάρχη Παιδείας Θεόδωρου Φορτσάκη και της Ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη προς τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Παιδείας Τιμπόρ Ναβράτσιτς, καθώς και στους υπουργούς Παιδείας των 28 κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά και η επιστολή του Συντονιστή Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη, με την οποία εισηγήθηκε συγκεκριμένα ισοδύναμα, υποχρέωσαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση να συζητά το πάγωμα επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση».

«Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, είχε επισημάνει ότι η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου θα επιβαρύνει δραματικά τα ελληνικά νοικοκυριά, θα στερήσει από την οικονομία φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, θα προσκαλέσει απολύσεις και θα “επιβραβεύσει” τις γκρίζες δραστηριότητες.Πάνω από όλα θα στερήσει από τους Έλληνες μαθητές τη συμπληρωματική ιδιωτική εκπαίδευση, την εκμάθηση ξένων γλωσσών και τη δυνατότητά τους να ανταγωνίζονται ως ίσοι προς ίσους τους συνομήλικούς τους στην ΕΕ.Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει στην πράξη ότι αγωνίζεται για συγκεκριμένες, χειροπιαστές και άμεσες λύσεις, αντί των πυροτεχνημάτων που συνηθίζει να εκτοξεύσει η απελθούσα κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λειτουργοί Ελλάδας έχουν κρούσει σχετικά το καμπανάκι του κινδύνου: «Αυτό το άρθρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Είναι εκτός τόπου και χρόνου» έχει δηλώσει ο Μιχάλης Κουρουτός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), κάνοντας λόγο για «μεγάλη προχειρότητα» και «δραματικές επιπτώσεις στα μεσαία και μικρά ιδιωτικά σχολεία».

«Από το Σεπτέμβριο ο χώρος μας θα έχει εκατοντάδες ανέργους. Πολλοί ιδιοκτήτες σχολείων μιλούν για λουκέτο. Η εκπαίδευση θα είναι ταξική γιατί ευνοούνται τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, ενώ από την αύξηση έχουν εξαιρεθεί τα σχολεία των ξένων πρεσβειών μετά από πιέσεις που άσκησαν» έχει υποστηρίξειο κ. Κουρουτός. Όπως σημειώνει, «ο νέος ΦΠΑ θα προκαλέσει αυξήσεις στα δίδακτρα από 1.200-3.000 ευρώ με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα».

Δημοφιλή