Μαζί με το ΦΠΑ αυξάνονται και τα σενάρια

Μαζί με το ΦΠΑ αυξάνονται και τα σενάρια
Eurokinissi

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και μαζί και όλοι οι συντελεστές του ΦΠΑ, με την παραφιλολογία να δίνει και να παίρνει και τους καταναλωτές να μοιάζουν ζαλισμένοι σε σχέση με το τι τους περιμένει μετά τις αλλαγές του φόρου.

Το παρασκήνιο πίσω από τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι ιδιαίτερα πλούσιο και δείχνουν ότι μέσα στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με το ύψος που θα πρέπει να έχουν οι νέοι συντελεστές του ΦΠΑ.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι όλα τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν πέσει στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι έχουν υιοθετηθεί από κάποια από τις δύο πλευρές. Σημειώνουν μάλιστα ότι οι προτάσεις δεν εξαντλούνται μόνο σε αυτές που έχουν δημοσιοποιηθεί.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει διάφορα σενάρια με διαφορετικούς συντελεστές, αλλά και διαφορετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «πάγωμα» της πρότασης που παρουσίασε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% και χαμηλό συντελεστή 6,5% στις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» και πρόβλεψη για «πρόστιμο» 3 ποσοστιαίων μονάδων σε όσους επιμένουν στην πληρωμή με μετρητά, έγινε από τους θεσμούς οι οποίοι βρήκαν ότι υπάρχουν σημαντικά νομικά κολλήματα.

Παρόλα αυτά η εικόνα που δίνουν κυβερνητικές πηγές είναι τελείως διαφορετική. Όπως αναφέρουν η αρχική πρόταση της Ελλάδας, ανεπίσημα, προς τους θεσμούς ήταν ένα πρόγραμμα επιστροφής κεφαλαίου και σύνδεσης του με το αφορολόγητο. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές οι θεσμοί αντιπρότειναν το εξής: γιατί δεν το κάνετε κατευθείαν με επιστροφή φόρου, μέσω έκπτωσης ΦΠΑ, σε όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα. Όπως εξηγούν, αυτό το πράγμα μορφοποιήθηκε σε πρόταση, μέσω του ΦΠΑ, και από την Τρίτη απορρίφθηκε, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει οι συζητήσεις καθώς η διαπραγμάτευση σε επίπεδο Brussels Group συνεχίζεται.

Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας χθες (Τετάρτη) το βράδυ σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ τόνισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει και plan B και plan C τα οποία είναι λελογισμένα και πρόσθεσε ότι η πρόταση σχετικά με το ΦΠΑ που έχει καταθέσει η κυβέρνηση είναι εξόχως υπεύθυνη, αναπτυξιακή, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και το δημόσιο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις που εμποδίζουν την τεχνοκρατική διευθέτηση του θέματος.

Αυτή τη στιγμή το σενάριο που φαίνεται ότι υπερισχύει είναι ΦΠΑ με τρεις συντελεστές, ο οποίος θυμίζει πολύ το υφιστάμενο καθεστώς, με εξαίρεση τα τρόφιμα και τη διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία, αλλά κυρίως των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα ο υπερμειωμένος συντελεστής αυξάνεται από το 6,5% στο 7%, και σε αυτόν θα υπάγονται φάρμακα, βιβλία και όλα τα τρόφιμα. Ο μειωμένος συντελεστής από το 13% θα αυξηθεί στο 14% και θα αφορά μεταξύ άλλων, τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία. ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφορά. Ο κανονικός συντελεστής παραμένει στο 23% με όσα προϊόντα και υπηρεσίες υπάγονται και σήμερα σε αυτόν όπως ένδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα.

Όπως και να έχει το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά και το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Brussels Group, αλλά κυρίως των συναντήσεων που αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και το Σάββατο, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να διαρκέσουν περισσότερο.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης είναι ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, το δημοσιονομικό κενό, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Δημοφιλή