ΔΙΕΘΝΕΣ
08/03/2019 11:13 EET

«Φρένο» από το Facebook στην αντιεμβολιαστική δράση

Το Instagram, το οποίο ανήκει στο Facebook, θα έχει παρόμοιες πολιτικές.

Science Photo Library via Getty Images

Το Facebook ανακοίνωσε την Πέμπτη την πρώτη του επίσημη δράση για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια, ακολουθώντας τα βήματα του Pinterest και του Youtube. 

Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Μαρκ Ζάκενμπεργκ υιοθετεί μια προσέγγιση παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση των ψεύτικων ειδήσεων (fake news): Η εταιρεία δεν σκοπεύει να διαγράψει περιεχόμενο, αλλά θα έχει ως στόχο να μειώσει την απήχησή τους καθιστώντας πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

«Οι κορυφαίοι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έχουν εντοπίσει αντιεμβολιαστικές hoax ειδήσεις που έχουν όλο και περισσότερη επιρροή»δήλωσε την Πέμπτη η Μόνικα Μπίκερτ, αντιπρόεδρος της Facebook για τη διαχείριση της παγκόσμιας πολιτικής δεδομένων. «Αν αυτές οι ειδήσεις εμφανιστούν στο Facebook, θα λάβουμε μέτρα εναντίον τους».

Στο Facebook υπάρχουν ήδη αντιεμβολιαστικές ομάδες με διεθνή απήχηση. Η ομάδα Stop Obligatory Vaccination, για παράδειγμα, έχει περίπου 159.000 μέλη.

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική του Facebook, οι ομάδες και οι σελίδες που εξαπλώνουν την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια θα έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες και δεν θα επιτρέπονται συστάσεις ή προβλέψεις όταν οι χρήστες αναζητούν στο Facebook, ανέφερε η εταιρεία.

Το Instagram, το οποίο ανήκει στο Facebook, θα έχει παρόμοιες πολιτικές.

Το YouTube άρχισε να εμφανίζει πιο έγκυρο περιεχόμενο στα τέλη του 2017 για άτομα που αναζητούν θέματα που σχετίζονται με τον εμβολιασμό και οι πολιτικές του απαγορεύουν στα βίντεο κατά των εμβολίων να προβάλλουν διαφημίσεις.

Sponsored Post