Φρεσκαρίστηκε και αναβαθμίστηκε, τεχνολογικά το Toyota Corolla

Με περισσότερη ισχύ τα υβριδικά συστήματα κίνησης, περισσότερη ψηφιακή τεχνολογία
TOYOTA
TOYOTA
TOYOTA

Η υπάρχουσα, 12η γενιά του Corolla, που από το 1966 είναι παγκόσμιο best seller με πάνω από 50 εκατ. πωλήσεις, θα εξακολουθήσει να διατίθεται σε εκδόσεις hatchback, Touring Sports και sedan.

Σχεδιαστικά, έχει νέο μοτίβο πλέγματος στη μπροστινή μάσκας, στα πλαίσια των προβολέων ομίχλης και στα σχέδια των ζαντών αλουμινίου. Οι ανώτερες εκδόσεις των μοντέλων hatchback και Touring Sports έχουν νέους προβολείς bi-LED και στην έκδοση High συνοδεύονται από Adaptive High-beam System (AHS).

Το εσωτερικό είναι πιο μοντέρνο και premium με νέα γραφικά, ταπετσαρίες και ανάγλυφα μοτίβα.

Ωστόσο, οι σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται στο αυτοφορτιζόμενο, πλήρως υβριδικό σύστημα κίνησης. Διατηρούνται τα υβριδικά συστήματα 1.8 και 2.0 lt, ωστόσο δέχθηκαν σημαντικές αλλαγές στον θερμικό κινητήρα και τον ηλεκτροκινητήρα που δίνουν πρόσθετη ισχύ και βελτιωμένη απόδοση, και ίδιες ή χαμηλότερες εκπομπές CO2 (ανάλογα με το σύστημα κίνησης). Η μονάδα ελέγχου ισχύος (PCU) και ο ηλεκτροκινητήρας, σε συνδυασμό με τη μονάδα κιβωτίου/διαφορικού, έχουν επανασχεδιαστεί, ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι ισχυρότερη αλλά μικρότερη και ελαφρύτερη (μείωση βάρους έως 18 κιλά, ανάλογα με το σύστημα κίνησης).

Το σύστημα 1.8 lt αποδίδει 140 hp, επιταχύνοντας σε 9,2 δευτ. στα 0-100 χλμ./ώρα. Η έκδοση 2.0 lt έχει ισχύ, πλέον, 196 hp, επιταχύνει σε 7,5 δευτ. και έχει μειωμένες εκπομπές ρύπων, στα 107 γρ./χλμ.

Συνολικά, οι αλλαγές δημιουργούν την κατάλληλη αίσθηση σε επίπεδο διαμήκους επιτάχυνσης, ενώ και ο θόρυβος του συστήματος μετάδοσης κίνησης κατά την επιτάχυνση, έχει επίσης μειωθεί.

Το αναβαθμισμένο Corolla ενσωματώνει ψηφιακές λειτουργίες και δυνατότητες για over-the-air ενημερώσεις.

Η μεγαλύτερη οθόνη πολυμέσων 10,5 ιντσών παρουσιάζει γραφικά με υψηλή ευκρίνεια και διαθέτει αντιθαμβωτική επιφάνεια, εξασφαλίζοντας άριστη ορατότητα σε όλες τις συνθήκες φωτισμού. Επίσης, ο πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών, μπορεί να προσαρμοστεί στις προτιμήσεις του οδηγού σε τέσσερις διαφορετικές διαμορφώσεις: Casual, Smart, Sport και Tough.

Τα αυτοκίνητα περιλαμβάνουν πρόσβαση για τέσσερα χρόνια και χωρίς περιορισμούς στο Toyota Smart Connect, που τους παρέχει πρόσβαση σε «always on» πλοήγηση μέσω cloud και πληροφορίες κυκλοφορίας και ταξιδιού σε πραγματικό χρόνο.

Ο οδηγός μπορεί επίσης να κάνει χρήση ενός νέου, ενσωματωμένου φωνητικού συστήματος που αναγνωρίζει αιτήματα σε φυσική γλώσσα ομιλίας για τον έλεγχο του συστήματος πολυμέσων ή λειτουργιών του οχήματος όπως το άνοιγμα ή το κλείσιμο των παραθύρων.

Επίσης, μία σειρά από απομακρυσμένες υπηρεσίες διατίθενται με χρήση του MyT app, επιτρέποντας στους οδηγούς να χρησιμοποιούν το smartphone τους για να κλειδώνουν ή να ξεκλειδώνουν το αυτοκίνητό τους, να χειρίζονται το σύστημα ελέγχου κλιματισμού για να θερμαίνουν ή να ψύχουν την καμπίνα πριν από ένα ταξίδι, να ενεργοποιούν τα αλάρμ και να εντοπίζουν το όχημά τους.

Το ανανεωμένο Corolla εξοπλίζεται με το Toyota T-Mate, που συνδυάζει την τελευταία γενιά του πακέτου Toyota Safety Sense με άλλα ενεργά συστήματα υποβοήθησης οδήγησης και στάθμευσης. Οι βελτιώσεις στη λειτουργία και τη λειτουργικότητα των συστημάτων περιλαμβάνουν το Acceleration Suppression, που αντιδρά στην ξαφνική χρήση του γκαζιού όταν το όχημα κινείται με χαμηλή ταχύτητα, την υποστήριξη αποφυγής σύγκρουσης, που παρέχει προστασία όταν το όχημα στρίβει σε μία διασταύρωση, το Emergency Steering Assist, το οποίο μπορεί τώρα να αντιδρά σε επερχόμενα οχήματα, καθώς και το σύστημα αποφυγής πλευρικής σύγκρουσης και μείωσης ταχύτητας στροφής. Οι Over-the-air ενημερώσεις λογισμικού εξασφαλίζουν την επικαιροποίηση των λειτουργιών και την προσθήκη νέων όταν αυτές είναι διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της ζωής του οχήματος.

Τα χαρακτηριστικά του Toyota T-Mate περιλαμβάνουν σύστημα Safe Exit Assist, το οποίο θα ενεργοποιήσει μια προειδοποίηση εάν ανιχνεύσει μια πόρτα να ανοίγει στη διαδρομή ενός οχήματος ή ενός ποδηλάτη που πλησιάζει από πίσω. Υπάρχει επίσης το νέο σύστημα Rear Seat Reminder που θα ειδοποιήσει τον οδηγό πριν φύγει από το αυτοκίνητό του ότι ίσως να χρειαστεί να ελέγξει εάν έχει αφήσει κάτι στα πίσω καθίσματα.

Εξάλλου, θα εξακολουθήσει να προσφέρεται και στην σπορτίφ έκδοση GR SPORT, με νέα χαρακτηριστικά εμφάνισης.

Οι προ-παραγγελίες θα ξεκινήσουν προς το τέλος του 2022 και οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται αρχές του 2023.