CULTURE
08/03/2018 15:46 EET

Frida Kahlo: Περισσότερα από 200 προσωπικά αντικείμενά της σε έκθεση στο Λονδίνο

Ho New / Reuters

Τα ιδιαίτερα ρούχα όπως οι μπλούζες με το όνομα Huipile που συνήθιζαν να φορούν οι γυναίκες Maya στο νότιο Μεξικό, τα κοσμήματα, τα εργαλεία μακιγιάζ και ένα κόκκινο προσθετικό πόδι που άνηκαν στη Frida Kahlo, μιας από τις πιο δημοφιλείς καλλιτέχνιδες του Μεξικό και που υπήρχαν στο σπίτι της για περισσότερα από 50 χρόνια, πρόκειται να προβληθούν ως εκθέματα στο μουσείο V&A στο Λονδίνο και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που αυτά «βγαίνουν» εκτός της χώρας όπου εκείνη έζησε.

Την Πέμπτη, το μουσείο ανακοίνωσε περισσότερες πληροφορίες για μια επερχόμενη και μεγάλη εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει την πρώτη, δημόσια προβολή των αντικειμένων της πιο δημοφιλούς γυναίκας και καλλιτέχνιδας του 20ου αιώνα.

Η Claire Wilcox, επιμελήτρια της μόδας στο V&A είπε ότι η Kahlo ήταν ένα σημαντικό «αντιπολιτισμικό και φεμινιστικό σύμβολο», ενώ χαρακτηρίζει την έκθεση των αντικειμένων από το μακρινό Μεξικό, «μεγάλο προνόμιο».

Μετά το θάνατο της Kahlo το 1957 σε ηλικία 47 ετών, ο σύζυγός της, τοιχογράφος Diego Rivera κλείδωσε τα αντικείμενά της σε ένα δωμάτιο και έδωσε εντολή αυτό να μην ανοίξει παρά μόνο μετά το θάνατό του. Το δωμάτιο άνοιξε το 2004, αποκαλύπτοντας έναν πραγματικό θησαυρό και μια άλλη, πιο προσωπική ματιά στην πολυτάραχη ζωή της Kahlo.

«Αυτή είναι η υλική απόδειξη του πώς η Kahlo έχτισε την ταυτότητά της», είπε η Wilcox. Η εκδήλωση θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο η καλλιτέχνιδα έγινε πιο δυνατή μέσα από την τέχνη της, τα ρούχα και γενικά το στυλ της μετά από δύσκολα νεανικά χρόνια. Σε ηλικία 18 χρονών παραλίγο να χάσει τη ζωή της από ατύχημα λεωφορείου στο οποίο επέβαινε και της προκάλεσε τραυματισμό και πόνο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ποια είναι όμως μερικά από τα γεγονότα στη ζωή της Kahlo που ίσως δεν γνωρίζατε έως τώρα;

Γεννήθηκε και πέθανε στο ίδιο σπίτι

Η Kahlo γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1907 στο κτίριο «La Casa Azul» («Το μπλε σπίτι»), όνομα που πήρε λόγω του έντονου μπλε χρώματος στο εξωτερικό του. Εκεί μεγάλωσε με τη μητέρα της Matilde, ενώ στην εξέλιξη της καριέρας της την ενθάρρυνε ο πατέρας της Guillermo. Πολλά χρόνια μετά, η Frida και ο σύζυγός της Diego Rivera έζησαν εκεί μέχρι το θάνατό της.

Carlos Jasso / Reuters

Το σπίτι είναι σήμερα μουσείο

Το «μπλε σπίτι» είναι γνωστό και ως το «μουσείο της Frida Kahlo». Μετά τον θάνατό της και συγκεκριμένα το 1958, ο Rivera δάνεισε το σπίτι καθώς και τα έργα τέχνης του ζεύγους που αυτό περιείχε. Το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού του σπιτιού διατηρήθηκε έτσι όπως το είχε διακοσμήσει η Kahlo τη δεκαετία του ’50, μετατρέποντας τον χώρο ως έναν από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Η άσχημη κατάσταση της υγείας της, διαμόρφωσε την τέχνη της 

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Kahlo έκανε 30 επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού του ποδιού της, λόγω μιας μορφής γάγγραινας. Αποτύπωσε τον εκνευρισμό της για την αδυναμία που είχε το σώμα της, στα έργα της όπως τα «The Broken Column» και «Without Hope». «Δεν έχω καμία ελπίδα. Όλα κινούνται την ίδια στιγμή με αυτά που υπάρχουν μέσα στην κοιλιά».

"Sin Esperanza" (1945). #FridaKahlo #Painter #Painting #Artist #Art #México

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlo) on

Θρήνησε ιδιωτικά και δημόσια για τα παιδιά που δεν έκανε ποτέ

Οι σύγχρονοι γιατροί πιστεύουν ότι το ατύχημα με το λεωφορείο που είχε η Kahlo, είχε καταστρέψει τη μήτρα της με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει ολοκληρωμένες εγκυμοσύνες. Το 1932 ζωγράφισε τον πίνακα «Henry Ford Hospital», ένα πορτρέτο του εαυτού της που απεικονίζει μια από τις πολλές εκτρώσεις που βίωσε η Kahlo. Το αφιέρωμα προβλήθηκε στον κόσμο το 1938 σε μια γκαλερί. Αλλά η Kahlo κράτησε όλα τα γράμματα που έγραψε στον φίλο της, τον γιατρό Leo Eloesser, για τον εαυτό της. «Ήθελα τόσο πολύ να γεννήσω έναν μικρό Dieguito και έκλαψα πάρα πολύ, αλλά τώρα τελείωσε, δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω παρά μόνο να ζήσω με αυτό».

Πηγές: The Guardian

            Mental Floss