Το Χονγκ Κονγκ αποσύρει και τυπικά το νομοσχέδιο που προκάλεσε τις διαδηλώσεις

Ενώ σύμφωνα με τους FT, το Πεκίνο επεξεργάζεται την αντικατάσταση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ
Kim Kyung Hoon / Reuters

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή που επικρατεί επί μήνες στο Χονγκ Κονγκ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και την τυπική απόσυρση του νομοσχεδίου που προέβλεπε την έκδοση πολιτών στη Κίνα, το οποίο ήταν η αφορμή για το ξέσπασμα πολύμηνων, βίαιων διαδηλώσεων. Η επίσημη ανακοίνωση για την απόσυρση είχε γίνει τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσει να κατευνάσει την οργή, αφού η απόσυρση του νομοσχεδίου ήταν μία μόνο από τις πέντε απαιτήσεις των διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές λένε ότι έχουν «πέντε αιτήματα, όχι ένα λιγότερο», που σημαίνει ότι η απόσυρση του νομοσχεδίου δεν θα επιφέρει κάποια διαφορά.

Ωστόσο, η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, έχει πει πολλές φορές ότι το νομοσχέδιο ήταν νεκρό, όμως άλλες απαιτήσεις των διαδηλωτών, όπως η καθολική ψηφοφορία και η αμνηστία σε όσους κατηγορούνται ήδη από τις αρχές για τις ταραχές, είναι πέρα από τον έλεγχό της.

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης από την ίδια να παραιτηθεί και να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τη βία της αστυνομίας όλο αυτό το διάστημα που γινόντουσαν οι μάχες στους δρόμους.

Το Πεκίνο σχεδιάζει αντικατάσταση της Λαμ;

Μέσα σε όλα αυτά, οι Financial Times αναφέρουν ότι το Πεκίνο θέλει να αντικαταστήσει την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Umit Bektas / Reuters

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει πολιτικές φήμες το δημοσίευμα των Financial Times, ωστόσο η εφημερίδα αναφέρει, επικαλούμενη πηγές από πρόσωπα που συμμετέχουν στις συζητήσεις, ότι η κεντρική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την αντικατάστασή της από έναν «προσωρινό» επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ. Οι πηγές αυτές δήλωσαν ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στην περιοχή. Μια αποκατάσταση της τάξης θα ήταν προαπαιτούμενο σε οποιαδήποτε αντικαστάσταση της Κάρι Λαμ, προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι οι κεντρικές αρχές υποχωρούν στη βία.

Το Πεκίνο την στηρίζει μέχρι στιγμής απόλυτα και καταδικάζει τη βία από τους διαδηλωτές, οι οποίοι από τον Ιούνιο ζητούν περισσότερη αυτονομία και πολιτικές ελευθερίες απέναντι στον ολοένα και μεγαλύτερο, όπως κρίνουν, έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Μετά την απαγόρευση από τις αρχές στις αρχές του Οκτωβρίου της κάλυψης του προσώπου με μάσκα στη διάρκεια των διαδηλώσεων, το Χονγκ Κονγκ έχει αντιμετωπίσει έξαρση της βίας, με πολλές πράξεις βανδαλισμού.

Σε ηχογράφηση δηλώσεών της, το περιεχόμενο των οποίων διέρρευσε τον Σεπτέμβριο, η Λαμ έλεγε ότι θα παραιτείτο, αν είχε την επιλογή. Στη συνέχεια ωστόσο η ίδια διέψευσε ότι ήθελε να εγκαταλείψει τη θέση της.

Η Λαμ συγκεντρώνει στο πρόσωπό της την απογοήτευση των διαδηλωτών και πλέον δεν υποστηρίζεται παρά από περίπου το 22% των πολιτών αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Δημοφιλή