Φθάνει ή όχι επιτέλους η ώρα της κανονικότητας μετά την τρίτη δόση

Οι ειδικοί μοιράζονται τι νιώθουν άνετα να κάνουν μετά και την λήψη της αναμνηστικής δόσης, καθώς και τι πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Καθ′ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έπρεπε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το επίπεδο κινδύνου που είμαστε διατεθειμένοι να εκτεθούμε σε διάφορες καταστάσεις, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά, τις πιθανές συνέπειες και τα οφέλη. Ηταν εξαντλητικό.

Όταν εμφανίστηκαν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, υπήρχε επιτέλους ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην «κανονικότητα». Αλλά παρόλο που τα εμβόλια κάνουν εξαιρετική δουλειά στην προστασία των ανθρώπων από σοβαρές ασθένειες, πολλοί Αμερικανοί παραμένουν ανεμβολίαστοι. Και ακόμη κι αν είστε εμβολιασμένοι, ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να πάθουμε την λεγόμενη «πρωτοποριακή» λοίμωξη, ιδιαίτερα καθώς περνάει καιρός από την τελευταία φορά που εμβολιαστήκαμε κατά του κορονοϊού.

Τώρα, τα ενισχυτικά εμβόλια για την COVID-19 είναι εδώ και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ενισχύουν σημαντικά το επίπεδο προστασίας που παρέχεται από τις αρχικές δόσεις. Αλλά η καθοδήγηση για τα άτομα που λαμβάνουν ενισχυμένα άτομα είναι θολή. Είναι εντάξει να επιστρέψουμε στην κανονική συμπεριφορά ή είναι ακόμα καλύτερο να το πάρουμε προφυλάξεις έως ότου τα κρούσματα στην περιοχή μας είναι χαμηλά;

Πόσο πολύ μας προστατεύει η ενισχυτική δόση;

Δεν έχουμε ξεκάθαρη απάντηση για το πόσο προστατευμένοι είναι οι άνθρωποι μετά τις αναμνηστικές τους δόσεις, σύμφωνα με τον Σκοτ Ρόμπερτς, γιατρό μολυσματικών ασθενειών του Yale Medicine.

Οι δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου, ειδικά σε νέους, υγιείς ανθρώπους. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η ανοσία από την συμπτωματική νόσο μειώνεται περίπου στους έξι μήνες. Ταυτόχρονα, μάθαμε ότι η ενισχυτική δόση είναι απίστευτα αποτελεσματική, ειδικά όταν πρόκειται να κρατήσει τους ανθρώπους (που βρίσκονται) σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρό COVID-19 ζωντανούς και εκτός νοσοκομείου.

Το γνωρίζουμε αυτό από πολλές πραγματικές μελέτες από το Ισραήλ, οι οποίες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν λάβει ενισχυμένη δόση είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν ή να καταλήξουν σε νοσοκομείο εάν αρρώστησαν με COVID-19. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι ενισχυτικές δόσεις αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα αντισωμάτων για τον κορονοϊό. Μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν αρχικά το εμβόλιο μίας δόσης Johnson & Johnson είχαν 35 φορές αύξηση των αντισωμάτων αφού έλαβαν ενισχυτική δόση Pfizer και 76 φορές αύξηση των αντισωμάτων εάν έλαβαν αναμνηστική δόση Moderna.

«Αυτό είναι πραγματικά αξιοσημείωτο», ανέφερε ο Ρόμπερτς.

Το άτομο που παίρνει την αναμνηστική δόση ωφελείται περισσότερο - ο κίνδυνος να έχει κακή έκβαση από την COVID-19 μειώνεται σημαντικά. «Ναι, είμαστε πιο προστατευμένοι με μια ενισχυτική δόση. Αυτό είναι αναμφισβήτητο», ανέφερε ο Ρόμπερτς. Αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο πιο ασφαλές είναι ένα άτομο που έχει λάβει ενισχυτική δόση.

Πρέπει να περιμένουμε μια ή δύο εβδομάδες για να ξεκινήσει να επιδρά η αναμνηστική δόση, λέει η Σελίν Γκούντερ, κλινική επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο NYU Langone Health. Σε εκείνο το σημείο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν ξανά τα μέγιστα επίπεδα αντισωμάτων και είναι μάλλον απίθανο - αλλά όχι αδύνατο - να λάβουν μια νέα λοίμωξη.

«Το να πάρεις μια πρόσθετη δόση εμβολίου δεν σε κάνει Σούπερμαν», είπε ο Γκούντερ.

.
The Good Brigade via Getty Images
.

Μπορώ να επιστρέψω στις «κανονικές» δραστηριότητες και συμπεριφορά;

Όπως λένε οι γιατροί αναφορικά με την πανδημία, αυτό εξαρτάται πραγματικά από την κατάστασή μας. Δεδομένων των όσων δείχνουν ότι οι πιθανότητες να αρρωστήσουμε σοβαρά με COVID είναι πολύ χαμηλότερες μετά την λήψη αναμνηστικού εμβολίου, ο Ρόμπερτς ανέφερε ότι θα ένιωθε πολύ πιο άνετα να βγαίνει έξω και να κάνει δραστηριότητες αφού λάβει την αναμνηστική δόση.

«Η σημασία της αναμνηστικής δόσης έγκειται κυρίως στο να προστατεύει εμάς, το άτομο που κάνει το αναμνηστικό εμβόλιο, τόσο από την μόλυνση όσο και από τα κακά αποτελέσματα από αυτή τη μόλυνση», είπε ο Ρόμπερτς.

Οι πιθανότητές μας να μολυνθούμε μετά την αναμνηστική δόση εξαρτώνται πραγματικά από τον ιό που κυκλοφορεί στην περιοχή μας. «Όταν οι άνθρωποι ρωτούν ”Λοιπόν, τι μπορώ να κάνω τώρα που έχω λάβει την αναμνηστική δόση;”, όλα εξαρτώνται πραγματικά από το πλαίσιο — θα είμαστε ακόμα γύρω από άτομα που μπορεί να έχουν COVID, (αν ναι) θα έχουμε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο έκθεσης», λέει η Γκούντερ.

Όσο περισσότερος ιός (βρίσκεται) γύρω μας, τόσο πιο πιθανό είναι να κολλήσουμε μια πρωτοποριακή λοίμωξη. Αλλά να το έχουμε υπόψη: Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που παθαίνουν μια πρωτοποριακή λοίμωξη θα έχουν μια πιο σύντομη, πιο ήπια ασθένεια, αν και ένα πολύ μικρό υποσύνολο μπορεί να αρρωστήσει περισσότερο.

Ο Ρόμπερτς αναφέρει ότι πολλοί ασθενείς τον ρωτούν εάν η αναμνηστική δόση θα τους κρατήσει ασφαλείς και υγιείς αν συγκεντρωθούν με φίλους και την οικογένειά τους, χωρίς μάσκα, κατά τη διάρκεια των γιορτών.

«Αυτή είναι μια πραγματικά δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί», λέει ο Ρόμπερτς. Σημείωσε ότι η αναμνηστική δόση θα βοηθήσει σίγουρα στην προστασία των ατόμων που την έλαβαν - «ο κίνδυνος να αρρωστήσουν είναι προφανώς πολύ μικρότερος» - αλλά θα ανησυχούσε περισσότερο εάν (στην συγκέντρωση) υπήρχαν και ηλικιωμένοι ή άτομα με ανοσοκαταστολή. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη τα πολύ μικρά παιδιά που δεν είναι κατάλληλα για εμβολιασμό.

Ένα μεγάλο αναπάντητο ερώτημα είναι πόσο μειώνουν τα εμβόλια τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλους. Γνωρίζουμε ότι μειώνουν τους ρυθμούς μετάδοσης, αλλά ότι δεν εξαλείφουν εντελώς τη μετάδοση.

Ο Ρόμπερτς είπε ότι θα ένιωθε πολύ πιο ασφαλής αν επρόκειτο για συγκέντρωση χωρίς μάσκα με άλλα άτομα που ήταν γενικά υγιή. Εξακολουθεί να συνιστά τη χρήση rapid test εάν σκοπεύουμε να κάνουμε παρέα σε εσωτερικό χώρο με άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές εάν κολλήσουν την COVID-19.

Ακόμη και όσοι έχουν λάβει την αναμνηστική δόση, θα πρέπει να σχεδιάζουν να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις όταν περνούν χρόνο γύρω από ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα - να προγραμματίζουν αυτές τις συγκεντρώσεις έξω, να φορούν μάσκα, να ανοίγουν τα παράθυρα. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει αν σκοπεύουμε να είμαστε κοντά σε κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος.

Τέλος, ας έχουμε κατά νου ότι η ισχύς της αναμνηστικής δόσης δεν θα διαρκέσει για πάντα. «Κατανοήστε ότι αυτό που μπορείτε να κάνετε εκείνη τη στιγμή με ασφάλεια δεν είναι απαραιτήτως αυτό που θα μπορείτε να κάνετε έξι μήνες αργότερα με ασφάλεια – και όταν λέω με ασφάλεια, εννοώ χωρίς να κολλήσετε μια σημαντική λοίμωξη», ανέφερε η Γκούντερ.