Φτωχή ηγεσία, πλούσια επιδόματα στον Καναδά

Η χώρα, που υπήρξε απλά γενναιόδωρη προς τους πολίτες της χωρίς δημιουργικό σχέδιο, θα πληρώσει ακριβά αυτό το λογαριασμό και μάλιστα πολύ σύντομα.
(Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)
(Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)
ASSOCIATED PRESS

Ο Καναδάς τρείς μήνες μετά τον εγκλεισμό (ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου) συνεχίζει να μετράει κρούσματα και θύματα στους ίδιους ρυθμούς με τους ασθενείς να έχουν φτάσει τους 90,947, ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 7,295.

Η επαρχία του Κεμπέκ έχει χτυπηθεί περισσότερο καθώς αναφέρονται μέχρι σήμερα 51,059 κρούσματα και 4,641 νεκροί από τον πανδημικό κορoνοϊό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αδύνατος κρίκος αυτής της πανδημίας κυρίως στο Κεμπέκ και στο Οντάριο ήταν τα γηροκομεία χρόνιων παθήσεων, όπου οι υπερήλικες και αδύναμοι εγκαταλείφθηκαν εξ αρχής στην τύχη τους κυρίως από τους εργάτες οι οποίοι εγκατέλειψαν τα πόστα τους με αποτέλεσμα να πεθαίνουν καθημερινά μαζικά οι άνθρωποι. Όσο κι αν προσπάθησαν οι τοπικές κυβερνήσεις να θεραπεύσουν το κακό επιστρατεύοντας ακόμη και τον καναδικό στρατό (στο Κεμπέκ), οι γέροι στα γηροκομεία εξακολουθούν να αποτελούν τα 2/3 των θανάτων ανά τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό μαζί με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα προώθησαν μεγάλα πακέτα βοήθειας των οικονομικά αδύνατων, που μαζί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις φτάνουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση υπήρξε γενναιόδωρη από την αρχή προς τους εργαζομένους προσφέροντας ακριτί $2000 μισθό για τους εργάτες, δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιχορήγηση των επιχειρηματικών ενοικίων, ενίσχυση των συντάξεων, ενίσχυση των παιδιών, γενικευμένη ενίσχυση στα νοικοκυριά, μείωση φόρων και λοιπά και λοιπά.

Όλα έγιναν γρήγορα και βιαστικά για να μην φτωχύνουν οι πολίτες από τη μιά στιγμή στην άλλη. Όλα έγιναν με γνώμονα να ενισχυθεί η μικρομεσαία τάξη που πλήγηκε από αυτή την απότομη διακοπή της ροής της οικονομίας. Η οικονομία της χώρας αιμορράγησε και η κυβέρνηση έσπευσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, ως όφειλε εκ του ρόλου της να φτιάξει ασπίδα προστασίας.

Ωστόσο, τρεις μήνες μετά τον εγκλεισμό τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό, όσο και οι επαρχιακές κυβερνήσεις εξακολουθούν να βγάζουν από τη φαρέτρα δημόσιο χρήμα (το οποίο θα είναι το αυριανό έλλειμμα της καναδικής οικονομίας) χωρίς κριτήρια και έλεγχο πού και πώς αξιοποιούνται τα εν λόγω κονδύλια.

Οι εργάτες (ακόμη κι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις δουλειές τους) συνεχίζουν να παραμένουν εκτός εργασίας καθώς βολεύτηκαν με τα επιδόματα και τις διευκολύνσεις.

Οι δάσκαλοι -τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις- αρνήθηκαν να επιστρέψουν στα σχολεία επικαλούμενοι κίνδυνο διασποράς του ιού.

Οι πτήσεις έχουν διακοπεί στην συντριπτική τους πλειοψηφία και κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο για επαναφορά μιας μερικής επαναλειτουργίας των αερομεταφορών με γνώμονα την κατάσταση σε άλλες χώρες.

Τα σύνορα με τις ΗΠΑ παραμένουν επί τρεις μήνες κλειστά και οι κυβερνήσεις του Κεμπέκ και του Οντάριο ζητούν επιμήκυνση του σφραγίσματος των συνόρων.

Η εστίαση που έχει πληγεί εξ αρχής παραμένει το πλέον αδύναμο σημείο αυτής της πολιτικής της απραξίας. Οι καλοκαιρινές ταράτσες των εστιατορίων που θα μπορούσαν να ανοίξουν προσφέροντας στο Μοντρεάλ και στο Τορόντο την αρχή της επανεκκίνησης της καθημερινότητας παραμένουν κλειστά χωρίς σχέδιο και προοπτική για επαναλειτουργία.

Οι εστιάτορες στο Μοντρεάλ την περασμένη εβδομάδα έκαναν διαδήλωση ζητώντας να ανοίξουν τα μαγαζιά τους για να μη χάσουν τελείως την καλοκαιρινή σαιζόν, αλλά προς το παρόν ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Το 80% της εστίασης ανήκει σε Έλληνες ομογενείς που υποφέρουν τα μάλα από το σφράγισμα της οικονομίας και της ζωής στις μητροπόλεις του Καναδά.

Γενικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και οι τοπικές κυβερνήσεις επιδεικνύουν μια φοβική στάση απέναντι στην επανέναρξη της οικονομίας την ώρα που γνωρίζουν ότι τα 2/3 των θυμάτων ήταν περιορισμένα στα γηροκομεία, γεγονός που δείχνει ότι μόνο 2500 θάνατοι περίπου συνέβησαν στην πραγματική καθημερινή ζωή.

Η στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των πρωθυπουργών των επαρχιών είναι απογοητευτική και δυστυχώς αποδεικνύει πως ο Καναδάς, μια μεγάλη και ευμαρής χώρα βρέθηκε:

  1. Εντελώς απογυμνωμένος ως προς το σύστημα υγείας

  2. Κλινικά νεκρός στα θέματα της λειτουργίας των γηροκομείων

  3. Κυβερνητικά ανέτοιμος να επαναλειτουργήσει την οικονομία του

Δυστυχώς αυτή η πολλαπλών επιπέδων κρίση απέδειξε και αποδεικνύει κρίση ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Η χώρα, που υπήρξε απλά γενναιόδωρη προς τους πολίτες της χωρίς δημιουργικό σχέδιο, θα πληρώσει ακριβά αυτό το λογαριασμό και μάλιστα πολύ σύντομα.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., bloggers) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της HuffPost Greece. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Δημοφιλή