G-20: Τα κυριότερα σημεία από όσα συμφωνήθηκαν στη Ρώμη

Η κλιματική αλλαγή κυριάρχησε στη σύνοδο κορυφής.
Οι ηγέτες της G20 ρίχνουν κέρματα μέσα στη Φοντάνα ντι Τρέβι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη, Κυριακή, Οκτωβρίου. 31, 2021.
Οι ηγέτες της G20 ρίχνουν κέρματα μέσα στη Φοντάνα ντι Τρέβι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη, Κυριακή, Οκτωβρίου. 31, 2021.
via Associated Press

Οι ηγέτες της G-20 έκαναν διαπραγματεύσεις για δύο ημέρες στη Ρώμη σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ανάκαμψη της πανδημίας που διαφέρει μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών. Η κλιματική αλλαγή κυριάρχησε στη σύνοδο κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε ακριβώς τη στιγμή που άνοιγε η ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Οι διαπραγματευτές της G-20 εργάστηκαν πυρετωδώς όλη τη νύχτα από το Σάββατο έως την Κυριακή για τη διατύπωση της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής. Επιχείρησαν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της ώθησης για μια σκληρότερη κλιματική στάση από τις ευρωπαϊκές χώρες στη 13ήμερη διάσκεψη της Γλασκώβης, και τις ανησυχίες από την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία, όπου τα ορυκτά καύσιμα και ο άνθρακας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία από όσα συμφωνήθηκαν στη Ρώμη.

- Η σύνοδος κορυφής κατέληξε σε συμβιβαστική διατύπωση για το πότε τα έθνη της G-20 οφείλουν να φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή παραγωγή εκπομπών σε επίπεδα όπου μπορούν να απομακρυνθούν από την ατμόσφαιρα μέσω των ωκεανών, των δασών αλλά και μέτρων μείωσης. Η Ομάδα των Επτά (G-7) πλούσιων δημοκρατιών έχει ορίσει το 2050 ως την καταλυτική ημερομηνία, αλλά οι ηγέτες του ευρύτερου φόρουμ των G-20 συμφώνησαν «στα μέσα ή γύρω στα μέσα του αιώνα». Η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν θέσει το 2060 ως στόχο τους για την επίτευξη της ουδετερότητας των εκπομπών άνθρακα.

- Οι ηγέτες συμφώνησαν να τερματίσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στο εξωτερικό, σύμφωνα με την απόφαση των μελών της G-7 κατά τη σύνοδο κορυφής τους Ιουνίου στην Κορνουάλη της Αγγλίας. Αλλά η σύνοδος G-20 δεν έθεσε στόχο για την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στην εγχώρια αγορά - μια απόφαση που ήταν ένα σαφές νεύμα για τις χώρες που εκπέμπουν τον περισσότερο άνθρακα, την Κίνα και την Ινδία.

- Η Ομάδα των 20 συμφώνησε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι ακραίες καταιγίδες, οι πλημμύρες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θα είναι «πολύ χαμηλότερες» εάν η μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μπορεί να διατηρηθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ). Οι συμφωνίες του Παρισιού του 2015 επιδιώκουν να διατηρήσουν την άνοδο «πολύ κάτω από» τους 2 βαθμούς Κελσίου ((3,6 F) και να «συνεχίσουν τις προσπάθειες» για τον περιορισμό της στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

- Εκτός από τα κλιματικά ζητήματα, οι ηγέτες υπέγραψαν μια συμφωνία ορόσημο για τις χώρες να θεσπίσουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%. Το παγκόσμιο ελάχιστο στοχεύει στο να αποτρέψει τις πολυεθνικές εταιρείες από το να αποφύγουν τους φόρους μετατοπίζοντας τα κέρδη σε χώρες με εξαιρετικά χαμηλούς συντελεστές όπου οι εταιρείες ενδέχεται να κάνουν ελάχιστες πραγματικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

- Οι ηγέτες δήλωσαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε μια γαλλική πρωτοβουλία που αφορά τις πλουσιότερες χώρες για την εκ νέου διοχέτευση οικονομικής στήριξης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες που έχουν ανάγκη στην Αφρική με τη μορφή ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (ETΔ) - ένα εργαλείο συναλλάγματος που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών που καταμένονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μεμονωμένες χώρες έχουν ήδη διαθέσει περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πρόταση αντικατοπτρίζει την ανησυχία ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία αποκλίνει, με τις πλουσιότερες χώρες να ανακάμπτουν ταχύτερα λόγω των εκτεταμένων εμβολιασμών και των μεγάλων δαπανών με στόχο την τόνωση της οικονομίας, όπου οι φτωχότερες χώρες όμως δεν μπορούν να ακολουθήσουν.

Δημοφιλή