Έναρξη της συνόδου κορυφής της G20

Έναρξη της συνόδου κορυφής της G20
State leaders take part in a group photo session for the G20 Summit held at the Hangzhou International Expo Center in Hangzhou in eastern China's Zhejiang province, Sunday, Sept. 4, 2016. (AP Photo/Ng Han Guan)
State leaders take part in a group photo session for the G20 Summit held at the Hangzhou International Expo Center in Hangzhou in eastern China's Zhejiang province, Sunday, Sept. 4, 2016. (AP Photo/Ng Han Guan)
ASSOCIATED PRESS

Άρχισε η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) υπό την προεδρία της Κίνας εν μέσω πολλαπλών κινδύνων και προκλήσεων, με στόχο να συνταγογραφήσει μια «θεραπεία» που θα οδηγήσει σε μια υγιή αναπτυξιακή πορεία την υποτονική παγκόσμια οικονομία.

Η σύνοδος κορυφής θα επικεντρώσει σε ένα φάσμα θεμάτων ουσιαστικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, στα οποία περιλαμβάνονται ο συντονισμός της μακροοικονομικής πολιτικής, η βασισμένη στην καινοτομία ανάπτυξη, η αποτελεσματικότερη παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση, το εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς και η ανάπτυξη για όλους χωρίς αποκλεισμούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μιλώντας κατά την τελετή έναρξης της συνόδου της G20.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε κατά την εναρκτήρια τελετή πως η G20 πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μείζονα ζητήματα.

Η G20 πρέπει να βρει μια κατεύθυνση και μια πορεία για την παγκοσμια οικονομία με στρατηγικό όραμα, δήλωσε ο Σι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, για να ανταποκριθεί στη ζήτηση της παγκόσμιας οικονομίας, η G20 πρέπει να στραφεί, από την αντιμετώπιση της κρίσης, στη μακροπρόθεσμη διακυβέρνηση της οικονομίας.

Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, αλλά αντιμετωπίζει πολλαπλούς κινδύνους και προκλήσεις όπως η ανεπαρκής αναπτυξιακή ορμή, η έλλειψη ζήτησης, η επαναλαμβανόμενη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το υποτονικό διεθνές εμπόριο και οι υποτονικές επενδύσεις, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Οκτώ χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται και πάλι σε μια κρίσιμη φάση, επισήμανε ο Κινέζος πρόεδρος. Ο πληθυσμός γερνάει και η επιβράδυνση της πληθυσμιακής ανάπτυξης επιβαρύνει επίσης την οικονομία και την κοινωνία μεγάλων χωρών, δήλωσε.

Ως ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας, ο Σι παρουσίασε συγκεκριμένα πέντε προτάσεις για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Πρώτον, είπε, τα μέλη της G20 πρέπει να ενισχύσουν τον συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών τους, να προωθήσουν από κοινού την ανάπτυξη και να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Δεύτερον, τα μέλη της G20 πρέπει να ανανεώσουν τα αναπτυξιακά μοντέλα τους και να εξερευνήσουν νέους αναπτυξιακούς κινητήρες, δήλωσε.

Τρίτον, τα μέλη της G20 πρέπει να βελτιώσουν την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.

Τέταρτον, τα μέλη της G20 πρέπει να οικοδομήσουν μια ανοικτή παγκόσμια οικονομια και να συνεχίσουν να προωθούν την απελευθέρωση και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Τέλος, πρόσθεσε ο Σι, η Ατζέντα του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη πρέπει να εφαρμοστεί για να προωθήσει μια ανάπτυξη στην οποία να συμμετέχουν όλοι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν/ γίνονται στο περιθώριο της συνόδου: Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η απόφαση της ΕΕ πως η Apple Inc πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία για καθυστερούμενους φόρους βασίτηκε σαφώς σε γεγονότα και σε υφιστάμενους κανόνες και δεν είναι μια απόφαση που στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ.

«Η απόφαση αυτή είναι σαφώς βασισμένη σε γεγονότα (...) Εφαρμόζουμε τους κανόνες σύμφωνα με τα γεγονότα και τη νομοθεσία», δήλωσε, επισημαίνοντας πως η Apple είχε επωφεληθεί από υπερβολικά «φορολογικά πλεονεκτήματα» που της είχαν χορηγηθεί από το Δουβλίνο και πως θα ήταν «παράλογο» να είχε επιλεγεί το πεδίο της φορολογίας για να «γίνει επίθεση στις ΗΠΑ».

Ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε ακόμη πως οι Βρυξέλλες «θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται» με τις ΗΠΑ για τη διατλαντική συνθήκη ελεύθερου εμπορίου (TTIP ή Tafta), καθώς η εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί παραμένει πλήρως σε ισχύ.

Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είπε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στο να εξασφαλιστεί πως θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, ενώ η Γερμανία καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, συζήτησε τις διμερείς σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο πριν από την έναρξη της συνόδου κατά την πρώτη συνάντησή τους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«(Η Μέρκελ και ο Ερντογάν) συζήτησαν τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, την περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας (για τη μετανάστευση) και τις αμοιβαίες ανηυσυχίες τους σχετικά με τον συνεχιζόμενο συριακό εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος δεν είπε αν οι δύο ηγέτες μιλησαν επίσης για την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν γερμανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό ρωσοτουρκικό επενδυτικό ταμείο.

«Ολοκληρώνουμε την εργασία για τον σχηματισμό ενός ρωσοτουρκικού επενδυτικού ταμείου», δήλωσε ο Ουλιουκάγεφ. «Στο τέλος Αυγούστου, η Τουρκία έκανε τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές για να δημιουργήσει έναν εταίρο αντίστοιχο του δικού μας ταμείου άμεσων επενδύσεων - το Τουρκικό ταμείο κρατικής περιουσίας».

«Πιστεύω ότι κάποια στιγμή τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο θα έχουμε έναν κατάλογο με προγράμματα και μια γραμμή πιστώσεων για να αρχίσουμε τη δουλειά».

Ο Ουλιουκάγεφ δήλωσε επίσης πως η Ρωσία και η Τουρκία πλησιάζουν στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών και πως για τον σκοπό αυτό θα συναντηθεί στα τέλη Οκτωβρίου με τον Τούρκο ομόλογό του Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Xinhua)

Δημοφιλή