G7: Απάντηση στην Κίνα με παγκόσμιο σχέδιο υποδομής και κατακραυγή

Σχέδιο αντεπίθεσης από τις παγκόσμιες δυνάμεις της Δύσης.
POOL via REUTERS

Η Ομάδα των Επτά πλούσιων εθνών (G7) θα ανακοινώσει ένα νέο παγκόσμιο σχέδιο υποδομών ως απάντηση στην «Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και ενός Δρόμου» της Κίνας (Belt and Road Intiative ή «νέος δρόμος μεταξιού», όπως έχει χαρακτηριστεί) δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ωθήσουν επίσης τους άλλους ηγέτες της G7 για «συγκεκριμένη δράση κατά της καταναγκαστικής εργασίας» στην Κίνα, και να συμπεριλάβουν την κριτική σε βάρος του Πεκίνου στην τελική ανακοίνωσή τους.

«Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την αντιμετώπιση ή την επίθεση κατά της Κίνας», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε προσφέρει μια θετική εναλλακτική λύση που να αντικατοπτρίζει τις αξίες μας, τα πρότυπα μας και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούμε», πρόσθεσε.

POOL via REUTERS

Η πρωτοβουλία Belt and Road Initiative της Κίνας (BRI) είναι ένα σχέδιο υποδομών πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε το 2013 από τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, το οποίο περιλαμβάνει αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα εκτείνονται από την Ασία στην Ευρώπη και ακόμη πιο πέρα.

Περισσότερες από 100 χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κίνα για συνεργασία σε διάφορα έργα της BRI όπως σιδηροδρόμους, λιμάνια, αυτοκινητόδρομους και άλλες υποδομές.

Σύμφωνα με μια βάση δεδομένων της εταιρείας Refinitiv, στα μέσα του περασμένου έτους περισσότερα από 2.600 έργα με κόστος 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια συνδέθηκαν με την πρωτοβουλία, αν και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι περίπου το 20% των έργων επηρεάστηκε σοβαρά από την πανδημία.

Τον Μάρτιο, ο Μπάιντεν είχε προτείνει στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, που φιλοξενεί την τριήμερη σύνοδο των ηγετών της G7 στη νοτιοδυτική Αγγλία, ότι οι δημοκρατικές χώρες θα πρέπει να αναπτύξουν το δικό τους αντίπαλο σχέδιο.

POOL via REUTERS

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε μέχρι τώρα ότι η Δύση δεν είχε προσφέρει μια θετική εναλλακτική λύση στην «έλλειψη διαφάνειας, τα κακά περιβαλλοντικά και εργασιακά πρότυπα και την καταναγκαστική προσέγγιση» της κινεζικής κυβέρνησης που έχει επιδεινώσει την κατάσταση πολλών χωρών.

«Λοιπόν αύριο θα ανακοινώσουμε» μια καλύτερη οικοδόμηση για τον κόσμο, μια φιλόδοξη νέα παγκόσμια πρωτοβουλία υποδομής με τους εταίρους μας στην G7 που δεν θα είναι απλώς εναλλακτική λύση της BRI», τόνισε ο αξιωματούχος.

Στις συνομιλίες, ο Μπάιντεν θα πιέσει επίσης τους άλλους ηγέτες να καταστήσουν σαφές ότι οι πρακτικές της καταναγκαστικής εργασίας είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και «ένα ανήκουστο παράδειγμα του αθέμιτου οικονομικού ανταγωνισμού της Κίνας», για να δείξουν πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πιέζουμε να είμαστε συγκεκριμένοι για περιοχές όπως η Σιντσιάνγκ όπου λαμβάνει χώρα η καταναγκαστική εργασία και όπου πρέπει να εκφράσουμε τις αξίες μας ως G7», δήλωσε ο αξιωματούχος για το τελικό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί στο τέλος της συνόδου κορυφής την Κυριακή.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης του παγκόσμιου συστήματος υποδομών. Το σχέδιο συνεπάγεται τη συγκέντρωση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δημόσιων και ιδιωτικών χρημάτων για να καλυφθεί το κενό υποδομής ύψους 40 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες που έχουν ανάγκη μέχρι το 2035, ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Ο στόχος είναι να συνεργαστούμε με το Κογκρέσο για τη συμπλήρωση της υφιστάμενης αναπτυξιακής χρηματοδότησης, με την ελπίδα ότι μαζί με τους εταίρους της G7, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους ενδιαφερόμενους, σύντομα θα συγκεντρώσουμε συλλογικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις υποδομών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που τις χρειάζονται».

Δημοφιλή