ΔΙΕΘΝΕΣ
02/07/2020 13:24 EEST | Updated 02/07/2020 23:07 EEST

Υπουργός Άμυνας Γαλλίας κατά Τουρκίας: Το περιστατικό με τις φρεγάτες δεν αρμόζει σε σύμμαχο

Η ναυτική παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει στήριξη προς την Κύπρο, διαμηνύει η Φλοράνς Παρλύ.

Eurokinissi
Άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στον Αργοσαρωνικό, με τη συμμετοχή 4 πλοίων: των πλοίων Γενικής Υποστήριξης "Άτλας" και "Ηρακλής", της φρεγάτας "Αιγαίο" και της πυραυλάκατου "Ρίτσος", την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020. Κύριος στόχος της άσκησης είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων των δύο νέων πλοίων Γενικής Υποστήριξης ("Άτλας" και "Ηρακλής"), τα οποία εντάχθηκαν πρόσφατα στη δύναμη του ελληνικού Στόλου. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Η Γαλλία εκτιμά ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν πηγή ανησυχίας, στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της ΕΕ - αλλά και διμερώς - και επιθυμεί την πολιτική επίλυση των ζητημάτων, περιλαμβανομένων το παρεμβάσεων της Τουρκίας στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ, απευθυνόμενη στη υποεπιτροπή άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE).

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη γενικότερη επιθετική στάση της Τουρκίας και ειδικότερα τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Υπουργός επεσήμανε ότι «εξετάσαμε το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη» και ξεκαθάρισε ότι «η Γαλλία δεν πιστεύει σε στρατιωτική λύση - το αντίθετο - προσυπογράφει τη διαδικασία για πολιτική επίλυση» μέσω του ΟΗΕ και της διαδικασίας του Βερολίνου. Ανεφερε ακόμα, ότι οι στρατιωτικές κινήσεις επί του εδάφους στη Λιβύη έχουν εκτροχιάσει τη διαδικασία και ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στην πολιτική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ξαναμπεί στις ράγες.

 

NurPhoto via Getty Images
Φρεγάτα της Τουρκίας σε νατοϊκή άσκηση. Φωτογραφία αρχείου. (Photo by Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images)

Παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας τόνισε ότι «δεν αγνοούμε τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», κάτι το οποίο αποτελεί πρόσθετη πηγή ανησυχίας. Σημείωσε δε ότι το Νοέμβρη 2019, το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, εισήγαγε ένα πλαίσιο κυρώσεων - με τη βοήθεια της Γαλλίας - κατά προσώπων και οντοτήτων που συμμετέχουν ή υποβοηθούν τις παραβιάσεις και τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τόνισε δε ότι η Γαλλία στηρίζει και διμερώς την Κύπρο και για αυτό διατηρεί ναυτική παρουσία στην περιοχή.

Η Φλοράνς Παρλύ επεσήμανε ακόμη ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί, όπως και το ζήτημα της τουρκικής παρέμβασης στη Λιβύη. Τόνισε δε ότι το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να εκληφθεί ως θετικό καθώς «έχουμε ένα forum για διάλογο» ώστε «να μιλήσουμε ανοιχτά», για «να βρούμε πολιτικές λύσεις, στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Επιπλέον, «η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη», και «δεν θα κάνουμε το λάθος να υποθέσουμε ότι η ειρήνη πρέπει να θεωρείται δεδομένη», δήλωσε απευθυνόμενη στη υποεπιτροπή άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE) για πρώτη φορά, η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ, καταγράφοντας αναλυτικά την τρομοκρατία, τους διεθνείς ανταγωνισμούς (Κίνα- ΗΠΑ), την διάβρωση της διεθνούς πολυμέρειας, την κατάσταση στην Ουκρανία και τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για επιτάχυνση των σχετικών γεγονότων με ταυτόχρονη αύξηση των γεγονότων που θέτουν σε κίνδυνο τη ευρωπαϊκή ασφάλεια, και κάνοντας ευθεία αναφορά στην κατάσταση στη Λιβύη και τον τρόπο που τρίτα κράτη εμπλέκονται και εκμεταλλεύονται την περιοχή.

Philippe Wojazer / Reuters
Η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλύ εν πτήση με ελικόπτερο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. 17 Ιουλίου 2017. REUTERS/Philippe Wojazer

 

«Εξαιρετικά σοβαρό» το περιστατικό με τις φρεγάτες

Η Γαλλία και η Τουρκία ήταν και οι δύο μέλη της Sea Guardian, σημείωσε και αναφέρθηκε εκτεταμένα στο περιστατικό με τις τουρκικές φρεγάτες - περιστατικό που δεν αρμόζει σε σύμμαχο, όπως είπε. Ευχαρίστησε δε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ που τη στήριξαν όταν κατήγγειλε το περιστατικό στο ΝΑΤΟ. Σημείωσε δε και την απόφαση του Προέδρου Μακρόν για την προσωρινή απόσυρση των γαλλικών δυνάμενων από την επιχείρηση. Παρομοίως κατήγγειλε και τη στάση της Μόσχας στην περιοχή καταγράφοντας τις προσπάθειες εξομάλυνσης που έχει ξεκινήσει ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά την Επιχείρηση Ειρήνη, η Γαλλίδα υπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια της στο να επιλυθεί το ζήτημα των λιμένων αποβίβασης διασωθέντων μεταναστών.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα,  σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικά σοβαρό το περιστατικό μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας», υπενθυμίζοντας ότι η γαλλική φρεγάτα ήταν εκεί με εντολή του ΝΑΤΟ. Σημείωσε την σημασία του να επιλυθεί το ζήτημα μέσω πολιτικών διαύλων επικοινωνίας και εξήγησε ότι ακριβώς για αυτό το λόγο και με αυτό το σκοπό η Γαλλία έθεσε το ζήτημα στο ΝΑΤΟ.

Τόνισε ακόμα, ότι «παρά τις πολυσέλιδες εκθέσεις» το σημαντικό είναι «να τηρείται το εμπάργκο όπλων» και «να μη χαθούμε στις λεπτομέρειες». «Προσπαθούμε να βρούμε πολιτική λύση στη Λιβύη και δεν θέλουμε να υπονομευθεί αυτή η προσπάθεια από στρατιωτικές επιχειρήσεις», σημείωσε.

Η Φλοράνς Παρλύ τόνισε ότι η ανάγκη για πρακτική αλληλεγγύη και συντονισμό είναι υπέρ του δέοντος επιτακτική, περιγράφοντας τις παγκόσμιες προκλήσεις για την ασφάλεια της ΕΕ.

«Δεν μιλάμε μόνο για ευρωστρατό», τόνισε η Υπουργός αλλά για την ανάπτυξη κοινής ικανότητας για κοινή δράση, σύγκλιση στρατηγικών προτεραιοτήτων και συμφερόντων και κοινή επένδυση σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό με τρόπο που να συμβάλει στο συντονισμό. Έφερε για παράδειγμα τα 17 διαφορετικά ήδη τανκ που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις τη στιγμή που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα μόνο τύπο. Επεσήμανε δε την ανάγκη σύγκλισης και της βιομηχανίας προς τον συγκεκριμένο στόχο και τη σημασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα (European Defense Fund).

πηγή: ΚΥΠΕ