Game of Chairs- e01: Πώς μπορείς εύκολα και γρήγορα να χάσεις το κεφαλάκι σου

Ανατροπές, δολοπλοκίες, πάθη, παιχνίδια εξουσίας...και ο εταιρικός κόσμος συχνά είναι σκοτεινός και γεμάτος τρόμο. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πρόσωπα και πράγματα; Όσα παραστατικότατα περιγράφονται στα βιβλία του George R. R. Martin και στη δημοφιλή σειρά του HBO "Game of Thrones" διόλου δεν απέχουν από όσα συμβαίνουν στην επαγγελματική μας ζωή. Με αυτό το ερέθισμα ξεκινάμε το Game of Chairs®, μια σειρά από άρθρα που κάνοντας αναλογίες με πρόσωπα και καταστάσεις της σειράς έχουν στόχο την ενδυνάμωση για την αντιμετώπιση των εταιρικών προκλήσεων.

Ανατροπές, δολοπλοκίες, πάθη, παιχνίδια εξουσίας...και ο εταιρικός κόσμος συχνά είναι σκοτεινός και γεμάτος τρόμο...

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πρόσωπα και πράγματα; Όσα παραστατικότατα περιγράφονται στα βιβλία του George R. R. Martin και στη δημοφιλή σειρά του HBO "Game of Thrones" διόλου δεν απέχουν από όσα συμβαίνουν στην επαγγελματική μας ζωή.

Με αυτό το ερέθισμα ξεκινάμε το Game of Chairs®, μια σειρά από άρθρα που κάνοντας αναλογίες με πρόσωπα και καταστάσεις της σειράς έχουν στόχο την ενδυνάμωση για την αντιμετώπιση των εταιρικών προκλήσεων.

Το τι έπαθε ο Ned Stark και το εγκεφαλικό που πάθαμε κι εμείς με τον αποκεφαλισμό του, σίγουρα σου δημιουργεί ακόμα και τώρα ανατριχίλα. Μπρρρρ...

Ο Ned μας άφησε χρόνους και μαζί με αυτόν κι αυτή η παιδική πίστη στη νίκη του Καλού ενάντια στο Κακό. Σχετικές και στερεοτυπικές έννοιες, αλλά στην ψυχή μας έχουν ακόμα ισχύ και τηρουμένων των αναλογιών ο φίλος μας ο Ned είχε περισσότερα καλά στοιχεία ως χαρακτήρας. Τώρα σε τι τον βοήθησε αυτό...

Ας δούμε πώς σταδιακά το 'φαγε το κεφαλάκι του, για να αποφεύγουμε ανάλογες κακοτοπιές:

  1. Απομακρύνθηκε από την περιοχή κυριαρχίας του: το γνώριμο έδαφος, το υποστηρικτικό δίκτυό του, τις οικείες προκλήσεις... Μπορεί να ήξερε να αντιμετωπίσει τον χειμώνα, αλλά με τα «καιρικά» φαινόμενα στο King's Landing τα βρήκε μπαστούνια.
  2. Έσπευσε να βοηθήσει: αλήθεια, πόσο αναπτυγμένο έχεις το αίσθημα της ευθύνης, της φιλίας, της κοινωνικής συνεισφοράς; Ναι, team player, αλλά μήπως τελικά είσαι αυτός που συνέχεια όλοι καλούν, για να τους ξελασπώσει; Σπεύδεις σε κάθε αίτημα ασχέτως ιεραρχίας; Σπεύδεις ακόμα κι αν δεν υπάρχει σαφές αίτημα, αλλά βλέπεις κάποιον να ζορίζεται;
  3. «Δεν με αφήνουν λίγο μόνη, να σκεφτώ», άκουσα πρόσφατα και για άλλη μια φορά στο πλαίσιο του coaching. Κι ούτε θα σε αφήσουν, γιατί τους είσαι βολικός/ή. Όσο συνεχίσεις να τους βυζαίνεις, θα σου ζητάνε γάλα! Κι εσύ θα πλησιάζεις στη Moon Door μέχρι που κάποια στιγμή θα ζαλιστείς από την κούραση και ή θα πέσεις ή θα σε ρίξουν, γιατί δεν θα είσαι πια αποδοτικός/ή.
  4. Έψαξε ακούραστα την αλήθεια: κάποιες φορές όσο λιγότερα ξέρουμε, τόσο το καλύτερο! Οι κλειστές πόρτες του γραφείου κλειστές πρέπει να μένουν. Είσαι έτοιμος/η να αντιμετωπίσεις την αλήθεια άραγε; Ότι ο CEO έχει ερωτικές σχέσεις με την HR στην οποία μίλησες εμπιστευτικά πριν 1 εβδομάδα; Πολλές φήμες ακούς, κάποια στοιχεία έχεις κι εσύ... αποδέξου ότι τίποτα δεν είναι ό,τι φαίνεται, ξεκαθάρισε τους δικούς σου στόχους και δες αν πραγματικά σε εξυπηρετεί να ψάξεις σε βάθος το τι γίνεται. Αρκεί να είσαι υποψιασμένος/η!
  5. Έσπευσε να πάει να πει ότι ξέρει την αλήθεια! Μέγα λάθος!!! Είπαμε, αρκεί να είμαστε υποψιασμένοι και να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές. Περιστατικό από υποκατάστημα πολυεθνικής στην Ελλάδα: ο CEO έπαιρνε μίζες από τους αντιπροσώπους του δικτύου. Οι εδώ το ξέρανε. Για κάποιους ίσχυε το «μαζί τα φάγαμε!», για κάποιους το «κάνε πως δεν βλέπεις», για κάποιους το «αποκλείεται, δεν το πιστεύω». Και έτσι χτίστηκαν η βίλα στο Λαγονήσι και τα μεγαλεία του CEO, γιατί κανείς δεν ήθελε να αποχωριστεί το κεφαλάκι του. Άλλωστε έφερνε τα νούμερα και για τους ξένους στη μαμά- εταιρεία αυτό ήταν αρκετό. Ναι, κι αυτοί δεν ήθελαν αν ξέρουν. Το ότι μετά από κάποια χρόνια απολύθηκε, γιατί πήγε να ακολουθήσει την ίδια τακτική σε υποκατάστημα σε χώρα ευνομούμενη, ας το θεωρήσουμε μια σπάνια στιγμή απόδοσης της δικαιοσύνης. Είχε φάει πάντως ήδη στο διάβα του κόσμο και κοσμάκη που δεν προσυπέγραφε τις τακτικές του...
  6. Την τελευταία στιγμή ο Ned αποφάσισε να γίνει... ευέλικτος. Αποτέλεσμα; Αμ κερατάς, αμ δαρμένος. Παραδέχτηκε μπροστά σε όλους αυτό που δεν είχε κάνει και αντί να φύγει ηρωικά σαν τον Braveheart, έφυγε υπό τους ήχους κοινωνικής κατακραυγής, χωρίς να ξέρει από πού του 'ρθε.

Το βασικό πάντως αδύναμο σημείο του Ned ήταν ότι τελικά πίστευε μέσα του πως το Καλό με κάποιο τρόπο θα νικήσει. Ναι, κάποιες φορές γίνεται, αλλά και άλλες πάλι -αρκετές- όχι. Για αυτό υπάρχει η ανάλυση κινδύνου, η SWOT ανάλυση (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats). Οι συνθήκες, οι πρωταγωνιστές, το τι διακυβεύεται, το τι τελικά έχω να κερδίσω, τι ρισκάρω να χάσω... Ας χαρτογραφήσουμε αυτά τα δεδομένα κι ας ζυγίσουμε τις πιθανότητες ρεαλιστικά, πριν πάμε δονκιχωτικά να σώσουμε τον κόσμο.

Δημοφιλή