«Σκάκι» Άγκυρας- Βερολίνου στον γερμανοτουρκικό «πόλεμο» για τη γενοκτονία των Αρμενίων

«Σκάκι» Άγκυρας- Βερολίνου στον γερμανοτουρκικό «πόλεμο» για τη γενοκτονία των Αρμενίων
Guests hold posters of the 'recognition now' organization reading
Guests hold posters of the 'recognition now' organization reading
ASSOCIATED PRESS

Σε αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία δείχνει να ελπίζει το Βερολίνο μετά την έγκριση – με συντριπτική πλειοψηφία- του ψηφίσματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Ωστόσο, στην ψηφοφορία υπήρχαν αξιοσημείωτες απουσίες, καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, απείχαν της διαδικασίας μεταξύ άλλων η καγκελάριος Μέρκελ, ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ, ο υπ. Εξωτερικών Σταϊνμάιερ αλλά και πολλοί άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης. Σχολιαστές επισημαίνουν ότι πιθανώς με αυτό τον τρόπο το Βερολίνο ήθελε να στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν επιδιώκεται ρήξη.

Οι τουρκικές αντιδράσεις, όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο, ήταν ηχηρές, με ανάκληση του Τούρκου πρέσβη στο Βερολίνο, η οποία όμως ήταν αναμενόμενο βήμα, σύμφωνα με το Spiegel (σημειώνεται πως η Τουρκία έχει αντιδράσει με παρόμοιο τρόπο και σε αναγνωρίσεις από άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια). Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε από την Κένυα ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα επηρεαστούν σοβαρά, καθώς και ότι θα συζητηθούν περαιτέρω μέτρα εναντίον της Γερμανίας. Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Al Jazeera, τρία από τα μεγαλύτερα τουρκικά κόμματα (AKP, CHP, MHP) καταδίκασαν το ψήφισμα σε κοινή ανακοίνωσή τους- ωστόσο απείχε το φιλοκουρδικό HDP.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο κατά πόσον η Άγκυρα θα προβεί σε κινήσεις ουσίας πέραν από την προσφιλή της τακτική των ηχηρών διακηρύξεων και των απειλών: Ο νέος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε σε δημοσιογράφους αφ'ενός ότι η Τουρκία θα προβεί σε «αναλυτική μελέτη» πριν λάβει μέτρα κατά της Γερμανίας, αφ'ετέρου υπογράμμισε – σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News- ότι η Τουρκία δεν θα «καταστρέψει εξολοκλήρου» τις σχέσεις της με τη Γερμανία, την οποία θεωρεί σημαντική σύμμαχο.

«Η απαραίτητη αντίδραση θα υπάρξει μετά από αξιολόγηση του υποβάθρου αυτής της απόφασης. Η Τουρκία και η Γερμανία είναι δύο σημαντικοί σύμμαχοι. Κανείς δεν θα έπρεπε να περιμένει πλήρη επιδείνωση των σχέσεών μας με τη Γερμανία, εξαιτίας μιας απόφασης τέτοιου είδους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία θα παραμείνει αδιάφορη και σιωπηλή απέναντι σε μια τέτοια κίνηση» είπε ο Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους πριν την αναχώρησή του για το Αζερμπαϊτζάν- κάνοντας παράλληλα λόγο ως ένα «ιστορικό λάθος» και ισχυριζόμενος ότι η απόφαση αυτή είναι «κενή» στα μάτια της Τουρκίας και του τουρκικού λαού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιλντιρίμ – όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο- ήταν σκληρότερος στα σχόλιά του για την Αρμενία, την οποία κατηγόρησε ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Από πλευράς της, η γερμανική κυβέρνηση – εμφανώς επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση, προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα στη συμφωνία για το προσφυγικό- επιχείρησε μετά την ψηφοφορία να κατεβάσει τους τόνους και να κατευνάσει τα πνεύματα, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις επί ενός συγκεκριμένου θέματος, οι φιλικές και στρατηγικές διμερείς σχέσεις είναι καλές. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στους Τούρκους της Γερμανίας επισημαίνοντας ότι δεν είναι απλώς ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία, αλλά πως αποτελούν και θα παραμείνουν κομμάτι της χώρας.

Σκληρή απέναντι στην Τουρκία η γερμανική κοινή γνώμη

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle, ωστόσο, οι περισσότεροι Γερμανοί φαίνεται πως επικροτούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μέρκελ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Infratest Dimap για λογαριασμό της εφημερίδας Welt, το 74% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την άρση της τουρκικής βίζας, οι περισσότεροι Γερμανοί ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να επιδείξει σκληρή στάση έναντι της Άγκυρας: το 89% υποστηρίζει ότι για να αρθεί το ισχύον καθεστώς, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει προηγουμένως όλα ανεξαιρέτως τα σχετικά προαπαιτούμενα. Σε κάθε περίπτωση, το 91% των Γερμανών πολιτών δηλώνουν ότι δεν θεωρούν την Τουρκία αξιόπιστη σύμμαχο.

Δημοφιλή