Όταν το Δίστομο και οι γερμανικές αποζημιώσεις γίνονται πρώτο θέμα σε γερμανική σατιρική εκπομπή

Όταν το Δίστομο και οι γερμανικές αποζημιώσεις γίνονται πρώτο θέμα σε γερμανική σατιρική εκπομπή

Μπορεί η Ελλάδα να γίνεται αντικείμενο σαρκασμού από ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο υπάρχουν και αυτά που μέσω της σάτιρας θίγουν πολύ σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της σφαγής του Διστόμου και των γερμανικών αποζημιώσεων.

Το γερμανικό κοινό, που συμμετείχε στη σατιρική εκπομπή Die Anstalt (To Ινστιτούτο), η οποία προβάλλεται από το γερμανικό κανάλι ZDF βρέθηκε σε σύγχυση και από το γέλιο πέρασε στη συγκίνηση όταν στην εκπομπή εμφανίσθηκε και μίλησε ο Αργύρης Σφουντούρης ο οποίος επέζησε της σφαγής του Διστόμου, αλλά έχασε όλη την οικογένειά του, 30 συγγενείς από τις θηριωδίες των ναζί.

Η Ελλάδα ως ταβέρνα που επισκέπτεται (και καταστρέφει η Τρόικα

Πρόκειται για δύο σκετς με κύριο θέμα την Ελλάδα και την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Στο πρώτο σκετς η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν ταβέρνα της οποίας τα οικονομικά έχει αναλάβει να βάλει σε τάξη η τρόικα.

Τρεις αυταρχικοί τύποι με μαύρα κοστούμια και χαρτοφύλακες συζητούν, ή καλύτερα επιβάλλουν στο ιδιοκτήτη της τα μέτρα που πρέπει να λάβει προκειμένου ορθοποδήσει.

Η συνταγή είναι γραμμένη σε ένα μαυροπίνακα που λέει πως πρώτον οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν τα χρέη τους και μάλιστα χωρίς τρικ.

Ο Έλληνας ιδιοκτήτης ουρλιάζει για ποιο λόγο δεν μπορεί να επενδύσει στην ταβέρνα του, για να λάβει την απάντηση πως δεν γίνεται να χαρίζει κανείς χρήμα σε μια ταβέρνα που η οποία δεν έχει ούτε μάγειρα, ούτε μαχαιροπήρουνα, ούτε καρέκλες.

«Οι Έλληνες είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως» καταλήγει η «τρόικα».

Το γερμανικό κοινό που παρακολουθεί στο στούντιο την εκπομπή γελά, χειροκροτεί και αμέσως ξεκινά το δεύτερο μέρος της εκπομπής.

Η σάτιρα γίνεται πικρή συγκίνηση: Ο Αργύρης Σφοντούλης λέει στο γερμανικό κοινό για τη σφαγή του Διστόμου και τη μη αναγνώριση της ως έγκλημα πολέμου από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας

Οι τρεις πελάτες (τρόικα) δέχονται ένα αναπάντεχο κέρασμα. Από τον Αργύρη Σφουντούλη, έναν από τους επιζόντες της σφαγής του Διστόμου. Ήταν τότε 4 χρονών. Έχασε τη μητέρα του, τον πατέρα του, όλη την οικογένεια του. ατέληξε σε ορφανοτροφείο της Ελβετίας και κατάφερε να γίνει σπουδαίος επιστήμονας στα Μαθηματικά και στην Αστροφυσική, χωρίς ποτέ να σταματήσει τον αγώνα για τη δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου, η οποία δεν έχει έρθει ακόμη. Η ιστορία του έγινε ευρέως γνωστή, από το ντοκιμαντέρ «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη», του Ελβετού σκηνοθέτη Στέφαν Χάουπτ.

Ο Αργύρης Σφουντούλης παρουσιάζεται στους 3 τεχνοκράτες. Συζητάνε το ιστορικό και νομικό πλαίσιο αναφορικά με τις αποζημιώσεις απλοποιημένο για το γερμανικό κοινό, το οποίο έχει αρχίσει να σοβαρεύει. Το πως η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας απέφυγε να αναγνωρίσει την σφαγή του Διστόμου ως έγκλημα πολέμου.

Στο στούντιο δεσπόζει η φωτογραφία του Σφουντούρη όταν ήταν τεσσάρων ετών αμέσως μετά τη σφαγή.

Η αφήγησή του είναι συγκινητική, όπως φαίνεται και από τα βλέμματα του κοινού. Η εκπομπή καταλήγει πως οι Γερμανοί πρέπει να πληρώσουν τα χρέη τους χωρίς τρικ. Οι κανόνες είναι κανόνες, λέγεται χαρακτηριστικά

Δημοφιλή