ΔΙΕΘΝΕΣ
12/03/2019 12:12 EET | Updated 12/03/2019 13:25 EET

Ο ναυαγός που σώθηκε χάρη στο τζιν παντελόνι του

Το μετέτρεψε σε σωσίβιο και του έσωσε την ζωή.

Yahoo Magazines PYC

Οταν ο Αρνε Μούρκε ξυπνούσε το πρωί της περασμένης Τετάρτης και φόραγε το τζιν του δεν φανταζόταν σε καμία περίπτωση πως αυτή θα ήταν μια κίνηση που θα αποδεικνυόταν σωτήρια για την ζωή του.

Ο 30χρονος ιστιοπλόος είχε βγει μαζί με τον αδερφό του στα ανοιχτά του κόλπου Tolaga, στην ανατολική ακτή ενός νησιού της Νέας Ζηλανδίας, όταν μια έκρηξη στο σκάφος τον πέταξε στη θάλασσα.

Αδυνατώντας να φτάσει το σωσίβιο που του πέταξε ο αδερφός του, παρασύρθηκε από τα ισχυρά ρεύματα, παλεύοντας με τα κύματα.

Για καλή του τύχη, όμως, διατήρησε την ψυχραιμία του και επιστράτευσε τις γνώσεις του, που τον γλίτωσαν από βέβαιο πνιγμό.

Εχοντας διαβάσει για ένα κόλπο μετατροπής του παντελονιού σε αυτοσχέδιο σωσίβιο, έδεσε κόμπους στις άκρες του τζιν και το κράτησε πάνω από το νερό ώστε να το γεμίσει με αέρα. Στη συνέχεια το βύθισε για να παγιδεύσει τον αέρα στο εσωτερικό του και κάπως έτσι είχε στα χέρια του ένα φουσκωτό «εργαλείο», που τον κρατούσε στην επιφάνεια.

Ενα ελικόπτερο διάσωσης κατόρθωσε να τον εντοπίσει  περίπου 3,5 ώρες αργότερα και τον έβγαλε από τη θάλασσα σώο και αβλαβή.

«Ηταν τύχη που το γιοτ είχε τόσο ραδιοφωνικό σταθμό VHF όσο και φάρους έκτακτης ανάγκης για να εγείρουν την προειδοποίηση», ανέφερε ο επικεφαλής του Συντονισμού Διάσωσης. «Χωρίς αυτά, τα πράγματα ίσως είχαν εξελιχθεί διαφορετικά» εξήγησε.

 

 

Πηγή: Reuters