Οι επιστήμονες βρήκαν πως να δώσουν και πάλι γεύση στις ντομάτες (και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό)

Οι επιστήμονες βρήκαν πως να δώσουν και πάλι γεύση στις ντομάτες (και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό)
Fresh sliced tomatoes on wooden table - vegetable, vegetarian food
Fresh sliced tomatoes on wooden table - vegetable, vegetarian food
ollo via Getty Images

Έχετε παρατηρήσει ότι οι χωριάτικες σαλάτες είναι πιο νόστιμες στην επαρχία; Θυμάστε πόσο δυνατό άρωμα και γεύση είχε στο παρελθόν η ντομάτα;

Είναι γεγονός πως οι ντομάτες που αγοράζουμε από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερ-μάρκετ δεν είναι τόσο νόστιμες όσες αυτές που θα αγοράσει κανείς από έναν μικρό παραγωγό ή θα δοκιμάσει από την αυλή κάποιου. Και αυτό γιατί οι μεγάλες μονάδες παραγωγής αγροτικών προϊόντων τείνουν να επιλέγουν τα φρούτα και τα λαχανικά που τείνουν να είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και πιο ευπαρουσίαστα, ώστε να κινούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών στα σουπερ-μάρκετ. Με λίγα λόγια, δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην εμφάνιση, θυσιάζοντας την γεύση.

Σύμφωνα με το Business Insider, μια ομάδα είκοσι διεθνών αναγνωρισμένων επιστημόνων μελέτησε την χημική σύσταση του συγκεκριμένου φρούτου (ναι, η ντομάτα είναι φρούτο) και βρήκαν μια νέα μέθοδο παραγωγής που να δίνουν έμφαση στην γεύση. Βέβαια, ο χαρακτηρισμός «νέα» είναι σχετικός, καθώς στην επαρχία, ιδιαίτερα την ελληνική, η γεύση της ντομάτας έμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

Η νέα μέθοδος αναμένεται να βρει ενάντια μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, καθώς οι επιστήμονες προτείνουν την τροποποίηση του γενετικού υλικού της ντομάτας στο εργαστήριο, ώστε αυτή να έχει τα συστατικά εκείνα που της δίνουν την έντονη γεύση της. Δηλαδή, αντί να επιστρέψουμε στην πιο παραδοσιακή παραγωγή, προσπαθήσουμε να βρούμε την λύση μέσω των αμφιλεγόμενων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Δημοφιλή